Belki uzun olacak yazı ama sabredip okur ve fikir verebilirseniz inanın çok sevinirim.
Öğretmen arkadaşlarım 28 kişilik bir sınıfım var,18 erkek,10'u kız.5 erkek hariç erkeklerin hepsi çok hareketli,kural,sınır tanımayan çocuklar.Bir çok yöntem deniyorum,inancımı kaybetmiş değilim,zaman zaman sizlerinde paylaşımlarıyla,sizlerin tecrübelerinden de edineceğim bilgilerle bir şekilde düzeni oturtacağım.Oturmak zorunda.Çocukların 8 tanesi farklı problemlere sahip çocuklar.İşitme engelinden,tırnak yemeye,dikkat eksikliğine,psikolojik sorunlara kadar farklı durumda çocuklar da mevcut.Bunlar bir yana velilerim problemli.Zaten çocuklar velilerin aynası oluyor bunu çok daha iyi anladım.Bir beslenem listesi bile ne kadar problem oldu anlatamam.Benim hatam(bana göre hata değil ama öğretmenlerin hepsine göre hata)velileri önemsiyor,isteklerini dikkate alıyor ve yumuşak olmammış.İlk ay ki beslenme listem gayet normal bir kahvaltı listesiydi.Velilerin maddi durumları hakkında çok bilgi sahibi olmadığım için biraz basit bir listeydi ama birçok okulda da benzer liste vardı.poğaça,meyvesuyu başka bir gün peynir,ekmek,yumurta,domates,zeytin,süt...gibi başta yok ayran olmasın meyvesuyu olmasın soğuk olur dediler ki ben soğuk getirmezsiniz o zaman dedim ve üzerine sıcak su da katıyordum bunların,yine de tamam dedim.sonra birisi bu liste çok komik dedi bazı günler peynir yok dedi.Tamam dedim,bir daha ki listede göz önüne alırız.Bu deneme dedim.Ve öğrendim ki 28 velinin heralde bi 20sinin maddi durumu gayet iyi,doktor,avukat,öğretmen velilerim de çok var.Ve yeni listeyi çok kuvvetli bir liste yaptım,bazen muz,bazen fındığına kadar düşündüm.Anlayış gösterdim.Demek ki beslenmelerine dikkat ediyorlar çocukların,iyi birşey dedim.Maddi durumu iyi olmadığını tahmin ettiklerime de ona göre uygun şeyler yazdım.Beslenme listesi için toplantı yaptık,aralarında benim çocuğum şu gün şu var yemezki diyen bir iki kişi oldu,ben de herkes listeyi takip etsin çocuğunuzun hiç yemediğine inandığınız bir şey olursa o gün kahvaltı yaptırıp gönderin okula dedim.Bugün beni şok eden bir olay oldu.Karı koca doktor ve avukat olan velim bana listede peynir var,çocuklar için ne kadar zararlı,ya brucella mikrobu kaparlarsa diye iağzım açık dinlediğim konuşmalarda bulundular.Peynirlerin nereden alındığı belli değilmiş,belki pazardan alıyorlar dediler.Ben de sonuçta peyniri getiren velinin de çocuğu burada yiyor,insan kendi çocuğunu da düşünmez mi,dedim.(Ne diyeceğimi şaşırdım o an ki şaşkınlığımla açıkçası)Bir de çocukları dünden beri su içmiyormuş,sınıfta olumsuz bir şey oldu mu su ile ilgili bir konuşma geçti mi dediler,hayır dedim.Suyun kendine zarar vereceğine inanmaya başlamış,su içince midesi bulanıyormuş.Bununla ilgili sınıfta bir konuşma yaparım merak etmeyin dedim.Bir de sınıfta çocuklar paylaşmayı öğrensinler diye paylaşı günü yapıyoruz.Hert gün bir çocuk arkadaşlarına yiyecek bir şey getiriyor.Bu çok ufak bir şey olsun diye ben özellikle belirtmiştim.MEsela bir paket çubuk krakeri bütün sınıf paylaşsınlar...gibi.Ve de çok etkili,çok hoş oluyordu.Yaklaşık 2haftadır yapıyoruz.Bana dedi ki,çocuklara bu gıdalar zararlı değilmiymiş,bu çikolatalarda ne yağları varmış,çocukları amerikadakiler gibi şişman mı olsunmuş,fast food kültürüyle mi yetişsinlermiş.İnanamadım ve dedim biz burada bir kova şeker çikolata yedirmiyoruz çocuklara,ayrıca bu çocukların bunlara da ihtiyacı var,enerjiye de ihtiyacı var dedim.Neyse konuştuda konuştu.Ve acaba dedim öbür öğretmenler haklı mı,elini verdin mi kolunu mu kaptırıyorsun ama benim elimde değil istesemde sert olamıyorum insanlara karşı.Çok üzüldüm gerçekten de.Devamlı bir şeylere çözüm üretmeye çalışıyorum ve bazen çok yoruyorlar.Bir şey yapmak aklıma geldi,acaba dedim bu veliye desem,madem siz doktorsunuz,benim bilgime güvenmiyorsunuz,veya siz çok biliyorsunuz sadece kendi çocuğunu değil diğer çocukları da düşünerek 28 kişilik bir beslenme listesi hazırlayın.Bu arada velilerin bir kısmının maddi durumunu da göz önüne alın ve beslenme listenizi velilere sunalım,onlarda memnuniyetini veya memnuniyetsizliklerini size bildirsinler diye bir görev mi versem acaba?Sizce nasıl bir çözüm yolu olur?Bu sadece beslenme listemizde ki sorun,diğerlerini anlatıpta yormayacağım kimseyi
Fikir verebilirseniz sevinirim arkadaşlar.Şimdiden teşekkürler.