Arkadaşlar okulöncesiforumda sizlerin yazdığınız yazıları düzenleyerek bir metin oluşturdum ve hiç tahmin edemeyeceğiniz yerlere, tahmin edemeyeceğiniz kadar mail attım. Sabahladım hem maille hem telefonla ilgili herkese durumumuzu anlattım ama inanın herkes satılmış gibi. Herkes üç maymunu oynuyor (duymadım, görmedim, bilmiyorum) Sizlerinde söylediği gibi bu iş böyle olmayacak.
Metni gönderiyorum
Sayın Nimet Çubukçu
Ne kadar kolay degilmi herşey. Ücretliymiş o da ne? Siz hem bizi öğretmen değiliz diye atamayın ya da kpssyi kazanamadık diye atamayın sonrada gelin sizi ücretli olarak atayalım diyerek çağırın. Hani biz öğretmen değildik ne oldu. Ayrıca siz ücretli çalışmak nasıl birşey bilirmisin. 15 gün tatilde maaş yok, sigorta yok. Yaz tatilinde maaş yok, sigorta yok. Çocuğumuzla markete gittiğimizde çikolata almak istediğinde ya da bir oyuncak ne diyeceğiz yaz tatili çocuğum ücretli öğretmenliğe başlayınca mı alacağız diyeceğiz. Siz hiç çocuğunuza böyle diyebilir misin? Atama beklerken skandal üzerine skandal.. Ne olacak bunların hali dediniz mi? Ne olacaksa bir an önce olsun. Çıkın kanallara da boy gösterip bir açıklama yapın öğretmen adayları diyerek ücretli öğretmenlerim benim deyip bağrınıza bastığınız öğretmenlere atıyorum "1 ay sonra sınav var ders çalışın" demelisiniz. O kadar ders çalıştık. İşten çıktık çoluğumuzu çocuğumuzu kpss uğruna ihmal ettik. Şimdi kopyacılar uğruna yine mi ders çalışacağız. Biz mi ceza alacağız onlar mı anlamadım...
Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi ücretli bile çalışamıyoruz bizim yerimize 60 saat kursla okul öncesi sertifikası verdikleri sınıf öğretmenlerini, ev ekonomisi ve hemşirelik gibi bölümlerden mezunları çalıştırıyorlar.
Ve dediğimiz çıktı!!!
Lütfen aşağıdaki yazıyı dikkatlice okuyun.
Artık usta öğreticiliğe dönüş hazırlıkları başlamıştır.
Sınıf öğretmenleri de artık okul öncesi öğretmeni olarak aktif şekilde çalışabileceklerdir.
4 yıllık okul öncesi öğretmenlerini atamayanları kınıyoruz.
Bu meslek bizim!!!
Ben okul öncesi eğitime gönül vermiş, aydınlık Türkiyenin onurlu geleceğinde söz sahibi olmak isteyen okul öncesi öğretmen adayıyım üç yıldır bekliyorum. (özelde sömürülüyorum)
Yıllardır önemsenmeyen okul öncesi eğitim 2000 yılından bu yana benimsenmeye ve anlaşılmaya başlanmıştır. Okul öncesi eğitim gelişmiş ülkelerde üst seviyedeyken bizim ülkemizde ağır ağır ilerlemektedir. Çünkü okul öncesi eğitimde bir kaos yaşanmaktadır.Anasınıfları hızla açılırken materyal eksiklikleri ve derme çatma binalarda sınıflarda zorlanarak eğitim yapmaktayoız.Okul öncesi eğitimde açık var ama kadro yok diye yıllarca usta öğretici altında çalıştık. Çalışmaktan gocunmuyoruz. Çünkü bizler okul öncesi eğitime gönül vermiş insanlarız. Ama canımızı sıkan bizlere yapılan haksızlıklar.
Şu an açık var denildiği halde hem bize yeterli kadro verilmiyor hemde kendi alanımız sınıf öğretmenleri ile doldurulmaya çalışılıyor.Sınıf öğretmenleri aldıkları 60 saatlik kurs ile okul öncesi öğretmenliği yapabiliyorlar. Sizce bu ne kadar adil. O zaman bizimde sınıf öğretmenliği yapmak isteme hakkımız doğmuyor mu? İhtiyaç ise okul öncesi öğretmenliği mezunu çok arkadaşımız var ve birde geriden gelen üniversiteli kardeşlerimiz, arkadaşımız var. İhtiyaç diye bizleri madur etmenin bir anlamı var mı?
Okul öncesi eğitime EVET
Okul öncesi öğretmenlerine zulme HAYIR
Kadro ve Sözleşmeli öğretmenliğe EVET
Vekil-Ücretli Öğretmenliğe HAYIR
Farklı branşlara okul öncesinin önemini anlatmaya EVET
Farklı branşların okul öncesi öğretmeni olmasına HAYIR
Her türlü özveri ile çalışmaya EVET
Sınıflarda materyalsiz eğitime HAYIR
Hak ettiğimiz yerde olmaya EVET
Çocuk oyuncağı muamelesine HAYIR
Saygılarımla... Lütfen bize destek olun!!!
(RESMİ YAZI ALTTA)
Öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli atanan öğretmenler yoluyla giderilememesi durumunda, okul öncesi çağı çocuklarının gelişim özellikleri dikkate alınarak Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar çerçevesinde; okul öncesi eğitim kurumlarında görevlendirileceköğretmenlerin kriterleri ve öncelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından belirlendi.
Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici veÖğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin 2. alt bendinde; öğretmen sayısının yetersiz olması halinde yüksek öğrenimli olmak koşuluyla; resmi görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim,özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebileceği hükmü yer almaktadır. Bu madde kapsamında yapılacak görevlendirmelerde aşağıdaki kriterler ve öncelikler uygulanacaktır.
1. 07.07.2009 tarih ve 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararına göre Okul öncesiÖğretmenliğine kaynak teşkil eden yüksek öğretim programlarından mezun, kadrolu veya sözleşmeli ataması yapılamamışöğretmenlerden, yüksek lisans belgesi/diploması olanlar. (KPSS puan üstünlüğüne göre)
2. 07.07.2009 tarih ve 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararına göre Okul Öncesi Öğretmenliğine kaynak teşkil eden yüksek öğretim programlarından mezun, (Anadolu Üniversitesi Açıkögretim Fakültesi mezunları dâhil) kadrolu veya sözleşmeli ataması yapılamamış öğretmenlerden, lisans belgesi/diploması olanlar. (KPSS puan üstünlüğüne göre)
3.Üniversitelerin Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü mezunları.
4.Üniversitelerin okul öncesi öğretmenliği, anaokulu öğretmenliği, çocuk gelişimi ve okul öncesi eğitimiöğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği veya çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü önlisans mezunları.
5.Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü, Meslek Yüksekokulu Hemşirelik ve Bakım Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı önlisans mezunları.
6.Açıkögretim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği Bölümünde okuyup Önlisans mezunu olduğunu belgelendirenler.
7.Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi mezunu olup, herhangi bir alanda yüksek okul mezunu olanlardan okul öncesi eğitim alanında düzenlenecek 14.10.2009 tarih ve 2975 sayılı yazı eki Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Okul öncesi Eğitim Öğretmenliği Eğitim Seminer Çerçeve Programını (60 saat) başarı ile tamamlayanlar.
8.Halen ilköğretim okullarında görevli norm kadro fazlası sınıf öğretmenleri ile sınıf öğretmenliği alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olup, kadrolu veya sözleşmeli olarak atanamamış olanlardan okul öncesi eğitim alanında düzenlenecek 14.10.2009 tarih ve 2975 sayılı yazı eki Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Okul öncesi Eğitim Öğretmenliği Eğitim Seminer Çerçeve Programını (60 saat) başarı ile tamamlayanlar.
9. 07.07.2009 tarih ve 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararında yer alan alanlardan mezun olup kadrolu veya sözleşmeli olarak atanamamış olanlardan okul öncesi eğitim alanında düzenlenecek 14.10.2009 tarih ve 2975 sayılı yazı eki Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Okul öncesi Eğitim Öğretmenliği Eğitim Seminer Çerçeve Programını (60 saat) başarı ile tamamlayanlar.