Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

zar ile oynanan eğitici oyuncak örnekleri

Tepki Skoru
0
merhaba arkadaşlar
benim okuma yazmaya hazırlık çalışmasında
çocuklara bir yada daha fazla kavram öğretebileceğim
masa üstü zar ile oynan bir oyuncak yapmam gerekiyor
bir haftadır arıyorum örnek bulamadım
çok acil yardıma ihtiyacım var
lütfen bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?

Tepki Skoru
0
Hocam 1 zar yapın önce zara sayılar yerine şekiller ya da noktalar çizin. 1 ayı , 2 kelebek , 3 arı vs gibi.

Daha sonra farklı farklı kartlar hazırlayın Mesela bir kartın sol ortasına 3 arı (daha doğrusu zarda 3 tane ne çizdiyseniz ondan) çizin. Sol üste yukarı ok , sol alta aşağı ok çizin. sağ ortaya da orta büyüklükte bir arı çizin. Sağ üste büyük bir arı , sağ alta da küçük bir arı çizin.

Zarı attığınızda 3 gelirse soldaki 3 arının üstüne koyun ve sağdaki arının orta büyüklükte olduğunu söyleyin. 3ten büyük gelirse yukarı okun üstüne koyun ve arının büyük olduğunu söyleyin. 3ten küçük gelirse de aşağı okun üstüne koyun ve arının küçük olduğunu söyleyin.

Hem bir sayıdan büyük ve küçük sayıları öğrenmiş olurlar hem de küçük , orta , büyük kavramını öğrenmiş olurlar. Hem de eşleştirme yapmış olurlar.

Aynı etkinliği çeşitlendirebilirsiniz. (Mesela zar aynı kalır başka bir kartona da 2 tane kelebek çizersiniz. Sağ tarafta da uzun , orta , kısa kalemler çizersiniz ya da 1 tane ayı çizersiniz aynısı gelirse güzel , farklı gelirse çirkinle eşleştirirsiniz.)

Örneği şimdi uydurduğum için pek yaratıcı olmadı ama umarım size bir şeyler çağrıştırır ve daha güzelini yapabilirsiniz.

Şimdi paintte ufak bir de resim yapıp ekleyeceğim ne anlatmak istediğimi göstermek için.

Tepki Skoru
0
Bu zar
.

Bu da kavram kağıdı
.

Zar ve kavram diyince 5 dakikada anca böyle bir şey çıkarabildim. :)

Ekli dosyalar

• 34.4 KB Görüntüleme: 6
  • 29.8 KB Görüntüleme: 7
Tepki Skoru
0
teşekkür ederim hocam sağolun
ancak bana lazım olan etkinlik,

monopoli tarzı bir kartona hazırlanmış,şekiller,resimler,şirin(tuzaklar)tabi kavramlar olmalı(zar atınca ilerlenen)belki bir kaç kartta olacak..
4 kişilik oynanan bir oyun olması gerekiyor,3 gündür araştırıyorum örnek bulamadım cumartesine yetişmesi gerekiyor...bahsettiğim tarza bişeyler yapabilirmiyiz?

Tepki Skoru
0
Hocam şimdi eve gidiyorum. Eve gittiğimde bakarız birşeyler.

Tepki Skoru
0
Hmmm şöyle bir şey düşündüm

1den 100e kadar sayıların olduğu 10x10 bir mukavva hazırlarsınız. Her sıranın başına bir ok işareti koyarak ne tarafa doğru gidileceğini belirlersiniz. Bazı kareleri renklendirirsiniz Mesela Sarı , kırmızı , mavi , yeşil (4 renk olması gerekiyor) Her renge bir anlam yüklersiniz (kırmızı yukarı , sarı aşağı , mavi sağa , yeşil sola gibi) ve renkli karelerin içine de rakam koyarsınız. O kareye gelen kişi o rengin tarafına karede yazan rakam kadar oynamak zorunda olur. Oyun sol alttan başlar 2. satırda sağa 3. satırda sola diye devam ederekn sol üstte biter. Bitiş kutusuna da bitişle ilgili bir resim çizersiniz. Aklıma gelen en basit oyun bu... Geliştirmesi size kalmış.
.

Bir de şöyle bir oyun yapabilirsiniz (Oyun adı bile hazır): İpler ve merdivenler
(Fakat bu oyunda 2 zar gerekli. Birine 1den 6ya kadar rakamlar , diğerine de 3ü kırmızı 3ü mavi olmak üzere renkler yapacaksınız.)
Yine 1 den 100e kadar kareler çizersiniz. Aynı şekilde en alt satır sola , 2. sağa şeklinde 100e kadar gider. Bazı karelere merdiven , bazı karelere de ip çizersiniz. Merdivenler ileriki karelere gider , ipler gerideki karelere gider. Fakat önemli nokta şu olur: Mesela 12. kareye merdiven çizecekseniz 1 kalın 1 de ince merdiven çizersiniz. Kalın merdiven'i kırmızı , ince merdiveni mavi çizersiniz. Kalın merdivenin diğer ucu diyelim 36da olur , ince merdiveninki 21de olur. Çocuk o kareye gelince renk zarını atar ve hangi renk gelirse o merdivenden gider. Yani kalın olanlar daha fazla uzağa götürür , ince olanlar daha az uzağa götürür. İpleri de aynı şekilde yaparsınız.

Ya da aynı oyunda kalın olan merdivenler de ipler de ileri götürür , ince olan merdivenler de ipler de geriye götürür. Bu sefer de merdivenler daha fazla ileri ya da geri götürür. İpler daha az ileri ya da geri götürür. Bu oyunun PCde çizimi zor olur diye uğraşmadım :D

Benim fikirler şimdilik bu kadar. Umarım işine yarar bir şey çıkmıştır. :)

Ekli dosyalar

Tepki Skoru
0
Tepki Skoru
0
aslında teslim etmek için iki haftaya yakın sürem var hocam
bu hafta sonu oyunun ismi,amacı,kaç kişilik olduğu,kazandırdığı kavramlar,oynanışı gibi taslağını hazırlayıp sunacağım
sonraki haftada hazırlayıp götüreceğim...

siz hazırladıktan sonra yaparım ben
görsel destek benim açımdan oldukça iyi olacak...
:)

Tepki Skoru
0
''Birisini yaptım. Diğerini de yarın ya da haftaya yaparım. :)''

Moustapha83
hocam yaptığınız oyuncağın resmini ekleme şansınız varmı acaba?

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle