Ben sınıfımda ceza kelimesini kullanmıyorum ama çocuklarım ben kullanmasa da bazen kullanıyorlar.Uyguladığım yöntemler daha çok ödüle dayalı,iyi ve yapmaları gereken davranışlar karşısında ödül alıyorlar ve bu ödülü,davranışı dışsal güdülenme olmaması için sürekli vermiyorum,aniden beklenmedik anlarda değişken oranlı ve değişken zamanlı pekiştireçler şeklinde uyguluyorum,uygun olan davranışı yapmayanlar ödülü alamıyorlar.Ödüllerimiz de simgesel şeyler oluyorlar daha çok,maddiyata dayanmıyor.Bu gerçekten de en çok işe yarayan yöntem.Bunun dışında çaresiz kaldığım durumlar olmuyor değil,bazen etkinliklere engel olan,diğer arkadaşlarını huzursuz eden çocuklar oluyor,uyarıyorum bir kaç kere,davranış değişmiyorsa bağırıyorum,kızıyorum yine işe yaramıyorsa,yanlış görünüyor olsada,sadece o anı kurtarmak,diğer çocukların huzuru ve bir şeyleri öğrenebilmeleri benim için daha önemli oluyor ve o çocuğu etkinliğin dışında tutuyorum,bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırıyorum.Birden etkinliği bırakıp çocukları bahçeye çıkartıp o çocuğu sınıfta bırakabiliyorum.Bunu yapmamın tek sebebi çaresiz kalışım,diğer çocukları düşünüşüm ve aynı olumsuz davranışı sürdürmesini engellemek isteyişim oluyor.Daha iyi bir fikri olan varsa yeni fikirlere her zaman açığım,öneriler her zaman hoşuma gider ama çözümsüz eleştiriyi kabul etmiyorum

Her çocuk bir değil,ailelerin ilgilenmediği,sokağa salıp,arkasından bakmadığı,kötü sözler,kavga,fevri davranışlar,tükürme,nasıl oturup kalkacağını,kiminle nasıl konuşulacağını bilmeyen birkaç çocuk ile daha bilinçli aileler tarafından yetiştirilmiş çocuklar bir arada olunca,aynı eğitimi aynı anda hepsine veremeyebiliyorsun,hepsine vermen gereken önceliklerin değişiyor.Benim için o bir kaç çocuğun sayıları,renkleri öğrenmesindense doğru davranışları öğrenmesi daha önemli oluyor ve bu yüzden onlara olumlu davranışlar kazandırabilmek için şiddet hariç bir çok yolu deniyorum,her çocukta başarılı olunabilecek yöntemin de aynı olduğuna inanmıyorum.Kimisi mahrum bırakma yoluyla davranışı kazanıyor,kimisi ikaz ettiğinde....vb bence en doğrusu çocukta yaralar açmayacak yollarla deneme yanılma yöntemiyle bir şeyleri keşfetmektir.