Şİmdi geçen benim smg'nin günlük planndan okudugum saatle ilgili bi t.dil etkinliği vardı o belki işine yarar;
Çocukların öğretmenin yönergeleri ile bütün vücut hareket ettirilerek ısınma çalışmaları yapılır.
● Kaynaştırma çalışması için dörderli grup olup ortaya konulan eşyaları uygun yerlerine taşıma-yerleştirme çalışması için yönerge verilir. ( Bu çalışma ile çocukların grubun görüş ve amaçlarını nasıl benimsedikleri gözlemlenir.)
●Eşyalar yerleştirildikten sonra öğretmen “çocuklar çok yorulduk, akşam da oldu, şimdi yatıp uyuyalım, sabah erkenden okula gitmemiz lazım” diyerek çocukların halıların üzerine uzanıp uyuma halini aldıkları zaman oyun başlatılır.
● Belli bir sessizlik zamanından sonra öğretmen “çocuklar günaydın haydi uyanın okula geç kaldık şimdi ne yapacağız” diye üzgün bir tavır alır. Okula geç kalmamak için ne yapmaları gerektiğini tartışırlar.
●Öğretmen eline taktığı kuklayı konuşturarak “çocuklara üzülmeyin sizi bir yere götüreceğim” der ve onları saatlerin bulunduğu bir dükkana götürür.
●Öğretmen önceden imkanı dahilinde çeşitli saatleri veya resimlerini (kol saati, duvar saati, cep saati, çalar saat gibi ) masanın üstüne yerleştirmiştir. Orada bulunan saatler incelenir, dükkanda satıcı (yine değişik bir kuklayı öğretmen satıcı gibi konuşturur ) saatlerin özelliklerini anlatır. Sonunda onları uyandıracak saati seçerler, tekrar saati kurup yatarlar, saat çalınca uyanırlar.
●Drama sonunda saatlerin özellikleri tartışılır, ne işe yaradıkları hakkında sohbet edilir.
● Daha sonra sınıfta bulunan saatlerle öğretmenin söylediği yönergeye uygun (saati masanın üstüne koy, duvarda bulunan saatin altında dur vb.) her çocuk sırayla uygular.
● Öğretmen, büyük boyda (15-20 cm) hazırladığı birden on ikiye kadar olan rakamları sınıfın ortasında yere ip ile daire oluşturarak çocuklarla birlikte rakamlar yerleştirilerek saat yapılır. Dairenin ortasına akrep ve yelkovan olacak şekilde iki çubuk konulur. Öğretmen “saat olmasa” adlı şiiri bir kez okur, ardından çocuklarla birlikte tekrar edilir. (Türkçe Dil Etkinliklerim sf.97) “Bakalım sizde söylemeyi öğrendiniz mi?” diyerek her çocuk sırayla akrep ile yelkovanı farklı sayıların üzerine getirir, arkadaşlarına saatin kaç olduğunu söyler.
●Çocuklar oturdukları yerden kalkmadan “kalk artık sabah oldu “ şarkısı söylenir.