merhabalar.
foruma okul öncesi dönemde ingilizce öğretimi konusunu ararken rastladım. 21 yaşındayım ve şu anda okul öncesi öğretmenliği 4. sınıf öğrencisiyim. 4. sınıf eğitimimi erasmus öğrenci değişimi projesi ile italya'da sürdürüyorum. sizler gibi bir okul öncesi öğretmeni değilim henüz. inşallah bu sene sonunda mezun olacağım.
ben ingilizce öğrenimime aktif olarak 5. sınıfta başladım, ama lise ve üniversitedeki plansız eğitim yüzünden her sene sil baştan başlamaktan aslında çok da fazla ileriye gidemedim. 5. ve 6. sınıflarda özel bir ingilizce eğitim kurumuna 7. ve 8. sınıfta ise tüm dersler olarak gittiğim özel bir kursta devam ettim. üniversiteye kadar da bu kursların yararını fazlası ile gördüm. üniversite 1. sınıfta yurtdışında eğitim imkanımızın olduğunu öğrendim ve tekrar kurslara başladım. 3 yaz boyunca bu kurslara devam ettim. yani 3 yaz boyunca hiç tatil yapamadım. kış döneminde üniversite yaz döneminde yoğunlaştırılmış ingilizce kursları derken 3 yıl akıp gitti. hatta bu yaz yani 2008 yazı sabah saat 09:00 da kursa girip akşam 18:30 da dersten çıktım. şu anda yaklaşık 5 aydır italya'dayım ve hem italyanca öğrenmeye hem de burada aldığım dersleri geçmeye çalışıyorum. aldığım derslerden birisi de ingilizce öğretimi. burada ingilizce dışında ispanyolca, fransızca ve almanca öğretimi dersleri var. yabancı dil öğretimine çok önem veriyorlar.
kimsenin görüşüne zıtlık yaratmak gibi olmasını istemiyorum ama ben de erken bir yaşta ingilizce öğrenmeye başladım ama ana dilimden bir şey kaybetmedim. hatta bir çok insandan daha güzel bir şekilde ana dilimi kullanıyorum. şu anda fakülte öğrencilerimizin yazılarını yayınladığı bir internet sitesinde yazıyorum. (burada internet adresini vererek reklam yapıyor gibi gözükmek istemiyorum. eğer merak edenler ya da uydurduğumu düşünenler varsa bana mesaj yollayabilirler. ben de adresi yollayabilirim.)aslında daha erken yaşta güzel bir ingilizce öğretimi ile başlasaydım, devamlılığı olan güzel bir eğitim alsaydım daha da iyi, verimli olacağını düşünüyorum. en azından o uzun yaz günlerinde tüm zamanımı ve ömrümün en güzel yıllarını dershanelere kapanarak geçirmezdim. elbette bu benim düşüncem, ama "okul öncesinde ingilizce öğretimine asla sıcak bakmıyorum" görüşündeki hocalarıma biraz şaşırmıyorum değil. önemli olan bir dili vermek değil bence o dili nasıl verdiğin önemli. türkiye'de sokakta ben türkçe konuşuyorum diyerek dolaşan çok kişi var ama bazen söylediklerinden bir tek kelime anlamıyorum.
şu anda iyi derecede ingilizce bilen tabir-i caizse italyanca kendini çat pat anlatabilen bir kişiyim ve bir türkçe aşığıyım. belki de iyi bir eğitimin ürünü olarak sizlerin karşısındayım. ingilizce eğitiminin de okul öncesi eğitimde belirli bir yaşta, yeterli derecede, ama iyi bir eğitim ile verilmesinin gerektiğini ve bunun devamlılığının da olmasının gerektiği düşüncesindeyim.
biraz uzun oldu ama kusra bakmayın. benimki gibi uzun bir yabancı dil tecrübesi ve büyük bir türkçe aşkı için aslında sayfalar dolusu yazı yazılabilir.
saygılar...