arkadaşlar ben ondokuz mayıs üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunuyum geçen yıl usta öğretici olarak başvurumu yaptım çalıştım fakat maaşımı aldığım kağıtta ücretli öğretmen yazıyordu usta öğretici yazmıyordu neden bilmiyorum
657 DMK da Devlet de dört istihdam şekli dışında personel çalıştırılamayacağı bilinmektedir. Bu dört istihdam şekli;
1-Memur(4-A), 2-Sözleşmeli Personel(4-B), 3-Geçici Personel(4-C), 4-İşçi
MEB ise bünyesinde 5 çeşit öğretmen çalıştırmaktadır. 1-Kadrolu Öğretmen(4-A), 2-Sözleşmeli Öğretmen(4-B), 3-Vekil Öğretmen, 4-Ücretli Öğretmen, 5-Usta Öğretici
MEB 2005 Eylül ayında 20 bin kısmi zamanlı geçici öğretmen(4-C) ataması yaptı ve bu öğretmenler 1 yıl çalıştırıldıktan sonra 4-B statüsüne alındı. Çünkü mahkeme yasak getirmişti. Devlet o yıllarda "geçici personel" adı altında sözleşmeli, ücretli ve vekil olmak üzere 3 tip personel çalıştırıyordu, şimdi ise ücretli ve vekil olmak üzere 2 tip personel çalıştırıyor.
*Usta Öğreticiyi dahil etmiyorum; ana sınıflarına hitap ettiği için,onların eğitimi biraz daha farklı.
Geçici Personel:Bir yıldan az süreli veya mevsimlik olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Ücretli Öğretmenlik Nedir?Bulunulan il veya ilçede öğretmen açığı olan okulların olması halinde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından görevlendirilen personeldir.
Ücretli Öğretmenlik İçin Neler Gerekir?
1- Başta Eğitim Fakültesi mezunu olmak, yok ise 4 yıllık ve üstü fakülte mezunu olmak, yok ise ön lisans mezunu olmak, yok ise lise mezunu olmak
2- Sabıkısız olmak
3- Sağlık durumunun görev yapmaya uygun olmak
Maaş ve sigorta; girilen ders saati üzerinden hesaplanır. Full derse girildiğinde günlük 6 saat ek ders ücreti ile çarpılır, Ortalama 6X5,5: 33 YTL kazanılır. Oda hafta da 165 YTL yapar.
Sigorta ise; full derslere girildiğinde 7,5 saat sigorta saati yapar(yarım saat yemek dahil edilmiyor) ve bir gün olabilmesi için 8 saat olması gerekir, ayda 16-17 gün sigortan ödenmiş olur.
***Tatil günlerinde maaş ve sigorta ödenmez.
Ücretli Öğretmenlik Başvuruları; İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine " bulunulan il veya ilçe de öğretmenlik yapmak istiyorum" diye dilekçe yazılarak yapılır.
***Ücretli Öğretmenlik süresince öğretmenlerin bütün görevleri genelde yaptırılır ve yaptırılmasına rağmen fazla adam yerine konmaz, ayrıca ücretli öğretmenlerin derse full girenleri genelde azdır.