Yediklerizden en fazla vitamini doğru şekilde ve değerini kaybetmeden almak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Yıkamadan, kesmeye, pişirmeden, saklamaya kadar işte merak ettiğini her konunun yanıtı burada:
- Eğer içerdikleri B ve C vitaminlerinden faydalanmak istiyorsanız taze sebzeleri yıkayın fakat suda bırakmayın.
- Kolaycılığı bırakın ve salatalarınızı ne zaman yiyecekseniz o zaman yapın. Meyve ve sebzeler kesilip bırakıldığında vitaminlerini kaybeder.
- Taze meyveleri, sebzeleri doğrarken ya da keserken keskin bir bıçak kullanın. Sebze dokuları ezildiğinde A ve C vitaminleri eksilir.
- Eğer birkaç gün süresince taze meyve ve sebzelerinizi yemeyi planlamıyorsanız, dondurulmuş olanlardan almanız daha iyi olur. Dondurulmuş yeşil fasulyenin vitamin içeriği, buzdolabında bir hafta süresince saklayacağınız taze olanlardan daha fazladır.
- Dondurulmuş eti '0' derecede saklayın ya da satın almanın ardından kalite kaybı ve bakteriyel üremeyi önlemek için hemen ısıyı düşürün.
- Pişirmeden önce donmuş sebzeleri eritmeyin.
- Brokoli yaprakları çiçek tomurcukları ve saplarına oranla daha yüksek A vitamini içerir.
- Poşetlerinde haşlayabileceğiniz dondurulmuş gıdalar olağan çeşitlere oranla daha fazla vitamin sunarlar ve bütün dondurulmuş gıdalar konserve olanlardan daha çok tercih edilir.
- Paslanmaz çelik ve cam, pişirme esnasında besinleri korumak için en iyi kaplardır.
- En kısa pişirme zamanı ve en az miktarda su, besinlerin vitamin kaybını azaltır.
- Konserve sebzeleri durulayarak aşırı tuzu yok edin.
- Patatesleri kabuğuyla fırında pişirin ya da haşlayın.
- Çorba yapmak için sebzelerin pişirme suyunu ve et sularını, tatlı için de meyvelerin şuruplarını kullanın.
- Cam kaplardaki süt ışıktan uzakta tutulmadığı sürece riboflavin, A ve D vitamini kaybına uğrayabilir. Işığa maruz kalan ekmek de bu besinleri kaybeder.
- Eğer içerdikleri B ve C vitaminlerinden faydalanmak istiyorsanız taze sebzeleri yıkayın fakat suda bırakmayın.
- Kolaycılığı bırakın ve salatalarınızı ne zaman yiyecekseniz o zaman yapın. Meyve ve sebzeler kesilip bırakıldığında vitaminlerini kaybeder.
- Taze meyveleri, sebzeleri doğrarken ya da keserken keskin bir bıçak kullanın. Sebze dokuları ezildiğinde A ve C vitaminleri eksilir.
- Eğer birkaç gün süresince taze meyve ve sebzelerinizi yemeyi planlamıyorsanız, dondurulmuş olanlardan almanız daha iyi olur. Dondurulmuş yeşil fasulyenin vitamin içeriği, buzdolabında bir hafta süresince saklayacağınız taze olanlardan daha fazladır.
- Dondurulmuş eti '0' derecede saklayın ya da satın almanın ardından kalite kaybı ve bakteriyel üremeyi önlemek için hemen ısıyı düşürün.
- Pişirmeden önce donmuş sebzeleri eritmeyin.
- Brokoli yaprakları çiçek tomurcukları ve saplarına oranla daha yüksek A vitamini içerir.
- Poşetlerinde haşlayabileceğiniz dondurulmuş gıdalar olağan çeşitlere oranla daha fazla vitamin sunarlar ve bütün dondurulmuş gıdalar konserve olanlardan daha çok tercih edilir.
- Paslanmaz çelik ve cam, pişirme esnasında besinleri korumak için en iyi kaplardır.
- En kısa pişirme zamanı ve en az miktarda su, besinlerin vitamin kaybını azaltır.
- Konserve sebzeleri durulayarak aşırı tuzu yok edin.
- Patatesleri kabuğuyla fırında pişirin ya da haşlayın.
- Çorba yapmak için sebzelerin pişirme suyunu ve et sularını, tatlı için de meyvelerin şuruplarını kullanın.
- Cam kaplardaki süt ışıktan uzakta tutulmadığı sürece riboflavin, A ve D vitamini kaybına uğrayabilir. Işığa maruz kalan ekmek de bu besinleri kaybeder.