Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Türkiyede okul öncesi eğitim ve sorunları

Katılım
9 May 2006
Mesajlar
729
Tepki Skoru
0
Puanları
16
Yaş
44
İnsan hayatının en önemli yaş diliminin 0-6 yaş dilimi olduğu bilgisi artık toplumun bir çok kesiminde kabul edilmektedir. Bu konuda yapılan ve halen sürdürülen çalışmalar bu bilgiyi her zaman desteklemektedir. Bu önemli eğitim basamağı bir ülkenin tüm yurttaşları tarafından alınması gerekmekte olup, böylesi bir çalışma her devletin öncelikli hedefleri arasında olması gerekmektedir. Dolayısıyla Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkelerde, bu nüfusun kaçta kaçının bu döneme ait profesyonel eğitim aldığını incelemek önemlidir. Fakat ne yazık ki bugün Türkiye’nin okulöncesi eğitimden çocuklarının faydalanma oranı %20 ye bile varamamaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde ve ABD’de en az %80 ile %100 arasındadır. Açıkçası devletin, yurttaşlarının böylesi bir dönemine yatırım yapmamasının kendisine nasıl bir yarar sağladığını (yeterli yatırım yapılmayarak), böylesi bir dönemi geçiştirerek nereye varmak istediğini açıklaması gerekmektedir.

Bugün ülkemiz yöneticilerinin, okulöncesi eğitimi yaygınlaştırma konusunda yaptıklarını ve ücretsiz ve zorunlu hale getirilmemesi konusunu bizlere gerçekten açıklaması gerekmektedir. Böylesi genç nüfusa sahip bir ülke, neden halkına yatırım yapmamakta, neden beynine değil bileğine kuvvet verdiren bir gençliği yetiştirmektedir.

Okulöncesi eğitimin Türkiye’deki yaygınlaşmasına engelleri ve %20 okullaşmasının da bir çok sorunu bulunmaktadır. Bunlardan başlıca başlıklara bakarsak;

1. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük bölgelerde yaşayan çocukların okulöncesi eğitimden yeteri kadar yararlanamaması; okulöncesi eğitimin ülkemizde ücretli olması sebebiyle, en iyi niyetle asgari ücretin yarısına varan aylık okul ücretleri, kurumların sadece orta ve yüksek ekonomik güce sahip ailelerin çocuklarına hizmet etmesini sağlamıştır. Bu durumun giderilmesi için devletin, kalkınmada öncelikli bölgelere (gecekondu, alt sosyo-ekonomik bölgelere) eğitim vermesi sağlanmalıdır.
2. Eğitim veren anasınıfları ve ilköğretim 1. sınıfın eğitim içeriğinin farklı olması, çoğu zaman alınan okulöncesi eğitimin çocuğun 1. sınıfa uyumunu zorlaştırması; bu sorunun çözümü ise hiç olmazsa ilköğretim 1. sınıfın programının işleyiş tarzının okulöncesi eğitim kadar esnek olabilmesidir.
3. Var olan okulöncesi eğitim kurumlarının pek çoğunun yaş gruplarına göre eğitim verememesi, bu noktada mümkün olduğu kadar sınıfların yaş gruplarına göre düzenlenmesi ya da öğretmenin birleştirilmiş sınıflarda eğitim konusunda yeterli olması gerekmektedir.
4. Türkiye’de çalışma bakanlığına bağlı okulöncesi eğitim kurumlarının sayılarının az olması. İş yerlerindeki kadın nüfusuna göre okulöncesi eğitim kurumlarının açılması konusunda zorunluluk takip edilmelidir.
5. Okul müdürlerinin ve çoğu zaman okula alınan yardımcı personelin alan hakkında bilgi yetersizliği veya bilgisinin hiç olmaması, bu kurumlarda çalışan personelin mümkün olduğu kadar çok hizmetiçi eğitim alması konusunda teşvik edilmelidir.
6. Okulöncesi öğretmenliğinden mezun öğretmen adayların hepsinin Maliye Bakanlığı tarafından atanmaması, var olan okulöncesi eğitim kurumlarının öğretmensiz kalmaması konusunda Maliye Bakanlığı aldığı kadro sayısını çoğaltmalıdır.
7. Okulöncesi eğitim kurumlarında sağlık personelinin olmaması, kazalar açısından risk grubu yüksek kurumlar olan okulöncesi eğitim kurumlarında mutlaka bir sağlık personelin olması gerekmektedir.
8. Okulöncesi eğitim kurumlarını denetleyen müfettişlerin alandan olmaması, kurumları gerçekten bilen kişilerin teftiş etmesi önemlidir.
9. Kurumların denetlenmesinde belli bir standardizasyon ve koordinasyonunun olmaması, denetleyen kişiye bırakılması,
10. Eğitim bakanlığı bütçesinden alana ayrılan payın azlığı ve özel sektöre teşvik uygulamalarının olmaması,
11. Var olan okullarda donanım eksiklikleri, okullarda yeterli sayıda oyuncak ve malzemenin olmamasıdır.

Okul öncesi eğitim kurumları çocukların bedensel, psiko-motor, sosyal, duygusal, zihinsel ve dil gelişimlerine yardımcı olan, onları ilköğretime ve gelecekteki toplumsal yaşama hazırlayan bunu da anne-babaların desteğiyle ve gerektiğinde onları da eğiterek yapan, eğitim kurumları olarak işlevlerini yerine getirmektedirler. Kişiliğin temelinin atıldığı kritik bir dönem olarak adlandırılan okul öncesi yıllarda verilen eğitimin, tüm eğitim kademelerini, hatta tüm yaşamı etkilediği düşünüldüğünde bu dönemde verilen eğitimin önemi bir kat daha artmaktadır. Dolayısıyla ülkemizin halen 20% lerdeki okulöncesi eğitim okullaşma oranı 2006 yılına girerek açıklanması zor bir sayısal bilgidir.

Dilek EROL
 
Katılım
20 Tem 2007
Mesajlar
6,954
Tepki Skoru
1
Puanları
0
Yaş
46
her geçen gün daha da bilinçleniyor insanlar..
biz her yıl muhtarlıkla irtibata geçip durumu iyi olmayan aileleri tespit edip burslu kontenjanına alıyoruz..
müssamere dönemlerinde gezilerde vs.. onların harcamalarını da biz yapıyoruz..
inanılmaz güzel bir duygu..
 
Katılım
8 Eyl 2006
Mesajlar
133
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
44
sevil_çiçek çok haklısın sana katılıyorum
 
Katılım
7 Tem 2007
Mesajlar
38
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
47
Bu yazanlar işin dış yüzü birde iç yüzü var.Öğretmen de çok zorluk çekiyor.Yardımcı olmaması,dinlenme saatinin olmaması,dadılık imajının hala geçerli olması,sorumsuzluk,işten anlamayan amir ve müfettişler....vs daha bir sürü sorun.
 
Katılım
21 Ağu 2007
Mesajlar
252
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
47
hocam usta öğretici arkadaşlar kusura bakmasın ama üniversite mezunları dururken onların atanmasına karşıyım bu zihniyet devam ettikçe hiç bir gelişme olmaz.
 
Katılım
22 Eyl 2007
Mesajlar
33
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
45
nasıl atanmıyoa ünüversiteliler ya ben ilçeye gittim b paşada oturuyorum hala mezun arıyolar hemen atayacaklar ben 3 sınıftayım
 
Katılım
20 Haz 2008
Mesajlar
5
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
46
ArkadaŞlar Normalde ÇaliŞma SÜremİz 6 Ders Saatİdİr Yalniz Ben 8-12 Arasi ÇaliŞiyorum Bu Şekİlde ÇaliŞan ArkadaŞ Varmi
 
Katılım
15 Ara 2008
Mesajlar
1
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
39
sayın forum üyeleri siz de farkındamısınız bilmiyorum ama... günümüz okul öncesi eğitimde en buyuk problem bilimsel gerçeklerle çevre şartlarının örtüşmemesidir.. çoğu arkadasımız bu ikilemi yaşamıştır eminim... öğrendiğiklerimizi mi uygulamaya çalışalım yoksa çevre şartlarıyla mı uğrasalım??? etrafımız cocugunu okul öncesi eğitime neden gönderdiğinin farkında olmayan velilerle doluyken, velilerle gerekli iletişimi kuramamışken ve onlardan gerekli maddi manevi desteği alamamışken , bizden görevimizi tam olarak yerine getirmemizi kim bekleyebilir ki?

tabi refah düzeyi yuksek yerdeki okulllarda görev yapan arkadaşlarımız için böle birşey sözkonusu olmayabilir elbette.. ama ya köyler..kasabalar..beldeler..

bilmem bu fikirlerime katılırmısınız..???
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst