Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Sevginin fazlası zarar

Katılım
14 Kas 2006
Mesajlar
1,278
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
37
Çocukları aşırı sevgi ve ilgiye boğarak, korumacı bir şekilde yetiştirmek, onların kendilerine olan güvenlerine zarar veriyor. Uzmanlar; sorumluluk verilmeden ve aşırı sevgi ortamında yetişen çocukların bağımlı olduklarını söylüyor.

İmge Ruh Sağlığı ve Danışma Merkezi uzman Doktoru Betül Gündoğdu, disiplinli büyüyen çocuğun, kuralsız büyüyen çocuklara göre daha başarılı olduğunu söyledi. Gündoğdu, "Çocuk Yetiştirmede Etkili İletişim, Disiplin ve Sorumluluk" konusunda düzenlediği seminerde, çocuğun gelişiminde kurallar konulması ve bu kurallar çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Çocukları ile uygun iletişim kuramayan ailelerin disiplin konusunda da zorlandıklarına işaret eden Betül Gündoğdu, "Anne baba, herhangi bir sorun karşısında çocuğuyla oturup konuşmalı ve karşılıklı çözüm üretmeli" dedi.

Sınırlarını bilmeli

Gündoğdu, sınırlarını iyi bilen çocukların, yaşadıkları dünyanın kurallarını daha iyi anlayacaklarını ifade ederek, "Çocuğun sınırları belli değilse, yetkileri konusunda abartılı duygular yaşıyor, deneyerek öğrenme süresi artıyor ve duygu karmaşıklığı yaşıyor. Çocuklara büyüdükçe ve olgunlaştıklarından emin oldukça daha fazla özgürlük ve sorumluluk verilebilir" diye konuştu. Kuralsız, sınırsız, sorumluluk verilmeden ve aşırı sevgiyle yetiştirilen çocukların bağımlı, kendine güveni olmayan, bencil, istediği şey yapılmadığı takdirde öfkelenen, zayıf karakterli bireyler olacağını savunan Gündoğdu, "Sevgisizlik ve ilgisizlik kadar, aşırı sevgi de çocuğa zarar verir. Sevgi ve disiplinin olduğu yetiştirme tarzı en sağlıklı kombinasyondur" dedi.

Pazarlığa oturmayın

"Ebeveynin sözleriyle davranışları tutarlı olmalıdır" diyen Gündoğdu, şunları söyledi: "Kuralların teorik olarak var olması yetmez. Konan kurallar, kesinlikle uygulanmalı. Anne babanın tutarsız davranması, çocuğun ailesiyle pazarlık yapmasına, kendisine söylenenleri dikkate almamasına neden olur. Aile benzer davranışlara, benzer tepkiler göstermelidir. Neye ne kadar izin verileceği belirlenmelidir." Gündoğdu, bunun yanı sıra çocuğun her yaptığına da müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, çocuğu sürekli eleştirmenin ve denetlemenin çocuğun direnmesine ve isyanını körüklemesine neden olacağını belirtti.

Hatasını telafi etmeli

Gündoğdu, "Sürekli denetim altına alınan ve davranışları kontrol edilen çocuğun kendini geliştirmesi ve sorumluluk sahibi olması imkânsız" dedi. Dr. Betül Gündoğdu, ebeveynlerin çocuklarının yaptıkları hataların sorumluluğunu üstlenmemeleri gerektiğinin altını çizerek, "Hatalarının bedelini ödemeyen, sürekli bahaneler bulan ve başkalarını suçlama eğiliminde olan çocuğun bahanelerini dinlemeyin. Problemleri çocuklarla birlikte çözüp, sorunu birlikte tanımlayarak, değerlendirin. En uygun çözüme çocukla birlikte karar verin" diye konuştu. Seminer sırasında veliler çocuklarında karşılaştıkları durumları anlatarak Dr. Betül Gündoğdu'nun görüşüne başvurdular. Seminere katılan Neslihan Kasal, 15 ve 19 yaşlarında iki çocuğu olduğunu, onların daha iyi yetişmesini istediğini söyledi. Kasal, çocuklarıyla problemler yaşadığını ve ergenlik çağında oldukları için sık sık tartıştıklarını anlatarak, "Arkadaşlarının etkisinde kalıyorlar. Daha çok özgürlük istiyorlar. Disiplin sorununu çözmek, nasıl davranacağımı öğrenmek için seminere geldim" dedi.

Erken önlem işe yarar

Binnur Aykut adlı bir anne ise, 9 yaşında bir kızı olduğunu belirterek, çocukta zaman içinde farklı problemlerin ortaya çıktığını vurguladı. Aykut, çocuğun gelişimine göre ortaya çıkacak çeşitli sorunlara hazırlıklı olmak ve bu konuda bilgilenmek için seminere katıldığını dile getirdi. Binnur Aykut şöyle konuştu: "En problemsiz çocuğun bile sorunları oluyor. İlk çocuğum olduğu için, yaşadığım her sorunla ilk kez karşılaşıyorum. Yaptığımız her hareket, çocukta bir iz bırakıyor. Başından beri en doğru şekilde davranmak en iyisi."


  
[align=center]alıntıdır...[/align]
 
Katılım
14 Eyl 2006
Mesajlar
336
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
41
Çocukların kendi ayaklarının üzerinde duran birer yetişkin olabilmeleri için galiba aşırı kollama ve aşırı sevgiden kaçınmak gerekiyor...Ağır fatura maalesef çocuklara çıkıyor...Güzel ve yaarlı bir paylaşım teşekkürler pınarcığım.....
 
Katılım
8 Eyl 2006
Mesajlar
9,423
Tepki Skoru
1
Puanları
0
Yaş
38
Teşekkürler pınarcım bilgilendirdiğin için.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst