Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

OTİZMİ OLAN ÇOCUKLAR İÇİN TUVALET EĞİTİMİ

Katılım
5 Tem 2006
Mesajlar
204
Tepki Skoru
0
Puanları
16
Yaş
48
OTİZMİ OLAN ÇOCUKLAR İÇİN TUVALET EĞİTİMİ



Genel Yöntemler:

Tuvalet eğitiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olumlu bir tutum izlenmesidir. Gösterilen en ufak bir memnuniyetsizlik, olumsuz bir bakış bile çocuk tarafından hissedilir ve bu onu olumsuz etkiler. Çocuğunuza tuvaleti kullanma becerisini de diğer bir beceriyi öğretiyormuş gibi öğretin. Öncelikle ne kadar sıklıkta tuvalet ihtiyacının geldiğini anlamak için bir çizelge hazırlayın. Ortaya çıkan sonuca göre bu sıklıkta (örneğin bir veya iki saatte bir) çocuğunuzu düzenli olarak tuvalete götürün ve bu işlemi yaparken kısa sözcükler kullanmaya özen gösterin; "çiş", "ıslak", "kuru" gibi. Tuvaleti başarıyla kullandığı her seferde çok mutlu fakat sakin bir tavır sergileyin. Bu eğitimde çiş kazaları olduğunda ceza ve olumsuz tavır yerine, çocuk başarılı olduğunda gösterilen mutlu ve olumlu davranışlar çok daha fazla etkilidir. Kazalardan sonra ki soyunma ve giyinme işlemlerinin yalnızca tuvalette gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu çocuğunuza tuvaletle ilgili işlemleri tuvaletle bağdaştırmayı öğretecektir.



Özel yöntemler:

İlk olarak bez kullanımı evden dışarıya çıktığınız zamanlar da dahil olmak üzere tamamen bırakılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuğunuzun "altımda bez varken çiş yapabilirim, yokken yapamam" ayrımını yapabilmesi, "hiç bir zaman altıma çiş yapamam" ayrımını öğrenmesinden daha zordur.

Çocuğunuz tuvalete oturtulmayı reddediyorsa bunun bir kaç nedeni olabilir. Öncelikle çişini bezine yapma alışkanlığından vazgeçmek istemiyor olabilir. Fakat bir süre sonra bezin tamamen ortadan kalktığını anladığında bu alışkanlığını da yavaş yavaş terketmek durumunda olduğu fikri yerleşecektir. Tuvaletiniz çocuğunuz için büyük ise içine düşme korkusuyla kendini güvende hissetmiyor olabilir. Klozet kapağına yerleştirilebilen adaptör ve ayaklarını basabilmesi için tuvaletin önüne koyacağınız büyükçe bir kutu ile kendini daha güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca klozet kapağı soğuk olabileceği için üzerini kaplayacağınız bir bez de bu sorunu ortadan kaldırabilir. Eğer çocuğunuz tuvaletini yapmıyorsa, onu tuvaletin üzerinde 5 dakikadan fazla oturtmayın. Nazikçe ve sakin bir tavır içerisinde olmaya özen gösterin. Çocuğunuz tuvalette bulunduğu sürece yanında bekleyin. Eğer tuvaleti uygun bir şekilde kullanırsa, hemen vermek üzere yanınızda bir ödül bulundurun. (şeker veya cips gibi) Eğer 5 dakika sonunda bir sonuç alınamazsa nazikçe kaldırın, fakat aferinle veya yiyecekle ödüllendirmeyin.

Çocuğunuzu sabah kalktığında ilk iş olarak tuvalete götürün. Ayrıca yemeklerden önce ve sonra, dışarı çıkmadan önce ve yatmadan önce de tuvalete götürmek uygundur. Tuvalete götürdüğünüz zamanların ve kazaların mutlaka bir kaydını tutun ki gelişmeyi daha net bir şekilde izleyebilesiniz. Çocuğunuz tuvaleti her uygun kullandığında çizelgenize gülümseyen bir yüz çizin ve bunu çocuğunuza gösterin ki bu olaydan memnuniyet duyduğunuzu daha somut bir şekilde görebilsin.

Tuvaletten kalktıktan sonra çocuğunuzun giysilerini kendisinin çekmesi için fırsat tanıyın. Başlangıçta yardım ederek, daha sonra yardımınızı azaltarak bu işlemi gerçekleştirmesini sağlayın.



Bihter Mutlu Gencer
Psikolog ve Özel Eğitim Uzmanı
 
Katılım
5 May 2006
Mesajlar
9
Tepki Skoru
0
Puanları
0
paylaşımınız için teşekkür ederim yeri gelmişken böylesi önemli bir konuda bende deneyimlerimi paylaşmak istedim.en çok faydasını gördüğüm noktalardan birtanesi çocuğa tuvaletteyken model olunması evde ebebeyinleri eğer kreş yada anaokuluna gidiyorsa yaşıtlarının model olması çok önemli kız çocuğa anne erkek çocuğa babanın model olması çocuğu duruma daha yakın kılıyor.ben ödülümü sifon çekmek ellerini sabunla yıkayabilmek gibi konuya öz bakım becerilerine yakın seçtimki artık her ihtiyaçtan sonra takıntı derecesinde zorunluluk haline geldi.asla zorlamadım.birde kitap okumuştum jan faul un anne tuvaletim geldi isimli kitabı çünkü oğlumu otizimli bir çocuk olarak görmedim normal gelişim gösteren çocuklarla bir tuttum ve o oranda anlamaya çalıştım dolayısıyle yanlış hatırlamıyorsam kız çocuklarda tutma kası 2.5 erkek çocuklarında ise 3 yaşında gelişir daha öncesi özellikle erken verilen eğitim hem sizi başarısızlığa iter hemde çocuk ileride sık sık altına kaçırma yada tutma gibi sorunlarla karşılaşır.ben bezi tamamen çıkarmadım fakat altına kaçırdığı zamanlarda onunla konuştum ki rahatsızlığının ve ıslaklığının farkına varabilmesi için okul dönemlerinde 2 şer 3 er tuvalete girdiler 2.5 yaşında ana okuluna başladı 3 yaş 4 aylık şu ara ve tam 3 yaş 2 aylıkken eğitimi tamamladım öncesi sadece sözel hazırlık dönemiydi marketten çıkarken kasiyerle konuşmak sen abi oldun bunu artk takmıyalım gibi ifadeler sıçaklık ve ılımlı yaklaşımla bezi attıktan sonra tek damla dahi kaçırmadı ne gece ne gündüz

umarım fatdası olur

sevgilerimle
 
Katılım
3 May 2006
Mesajlar
325
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
benim de otistik başlangıcı olan bir öğrencim var.ama okulda tuvalete gitmiyor.sabah 8 den akşam 6 ya kadar tuvaletini tutuyor.annesinin dediğine göre eve kendini zor atıyormuş.sürekli sorduğum halde yüksek sesle yok diyor .tekrar sorduğumda kızıyor.ben de üstelemiyorum.ne yapmalıyım bilmiyorum.
 
Katılım
5 May 2006
Mesajlar
9
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Asuman hanım otizimde bazen tanımadıkları mekan onlarda endişe ve korkuya yol açabilir yada farklı hissetmelerini sağlar değişiklikler sizinde bildiğiniz gibi onları hırçınlaştırır tepki vermelerini sağlar bu sebeple aklma gelen en iyi yöntem sanırım yabancı bu mekanı çocuğa ısındırmak en mantıklısı gelior belkide bunu sizin yapacaınız bir adım sonrada ebebeyinlerin desteği örtebilir. şöyleki tuvalete birlikte girin gerekiyorsa ki bu mutlaka olmalı tuvaleti ilk siz kullanın model olun başka yerlerdede ihtiyacını giderebileceği mantığı gelişsin sonrada aile çocuklarını sık sık alışveriş mekanlarındaki tuvaletlere benzin istasyonlarına soksunlar bu yola ileride zamanla yabancılık hissi ortadan kalkacaktır.bunu sadece tuvalette uygulamayın örneğin evin eşyalarınıda belli aralıklarla değiştirin manotonluktan uzak devamlılıı sağlayan bu yaşam tarzından sıyrılsın umarım işe yarar

sevgilerimle
 
Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
2,502
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
46
ARKADAŞLAR PAYLAŞIMLARINIZ ÇOK FAYDALI OLDU, HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst