PROGRAM AKIŞI
1 – AÇILIŞ
2 – SAYGI DURUŞU ve İSTİKLAL MARŞI
3 – OKUL MÜDÜRÜNÜN KONUŞMASI
4 – ÖĞRENCİ KONUŞMASI
5 – ŞİİR ve YAZILARIN OKUNMASI
6 – KAPANIŞ
SUNUCU (KIZ) : Sayın müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili arkadaşlarım ve kıymetli veliler; bugün 2008 – 2009 eğitim öğretim yılının başlaması münasebetiyle burada toplanmış bulunmaktayız.
Yeni eğitim öğretim yılı hepimize hayırlı uğurlu olsun.
SUNUCU (ERKEK) : Bu eğitim öğretim yılının başarılı, verimli geçebilmesi için sene başından itibaren ailelerimizle birlikte okulun önemini kavramalı, derslerimize gereken ilgiyi göstermeliyiz. Bir düşünür şöyle demektedir:
“Bir yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek,
On yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik,
Yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir.”
Sizleri başta Ulu Önder Gazi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ile şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden öğretmenler için saygı duruşuna ve ardından İstiklal Marşı’nı söylemeye davet ediyorum.
SUNUCU (KIZ) : …………………….’i “ÖĞRENCİ ANDI”nı okumak için davet ediyorum.
SUNUCU (ERKEK) : Okul müdürümüz İsmail ÖZMEN’i konuşmasını yapmak üzere davet ediyorum.
SUNUCU (KIZ) : “Eğitim çocuğa bilmediğini öğretmek demek değildir; çocuğa yaşamasını öğretmektir.”
…………………………. “İLK TÖREN” adlı şiirini okuyacak.
SUNUCU (ERKEK) : “Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve yoksulluğa terk eder.”
……………………………. “İLKÖĞRETİM HAFTASI” ile ilgili konuşmasını yapacak.
SUNUCU (KIZ) : “Okul çocuklara ve gençlere; insanlığı, saygıyı, ulusu ve ülkeyi sevmeyi öğretir.”
……………………………… “İLKÖĞRETİM HAFTASI” isimli şiirini okuyacak.
SUNUCU (ERKEK) : “Okul hayata hazırlanış değil, hayatın ta kendisidir.”
……………………………….. “OKUL TÜRKÜSÜ” isimli şiirini okuyacak.
SUNUCU (ERKEK) : “Okul uygarlığın geliştiği yerdir.”
…………………………. “OKULUMUZ” adlı şiirini okuyacak.
SUNUCU (KIZ) : ……………………. “YENİ DERS YILI” adlı şiirini okuyacak.
SUNUCU (ERKEK) : “Okulları olan bir milletin geleceği güvencededir.”
…………………………… “OKULUMUZ” isimli şiirini okuyacak.
SUNUCU (KIZ) : “Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır.”
…………………………… “İLKÖĞRETİM HAFTASI” isimli şiirini okuyacak.
SUNUCU (ERKEK) : “Bilgine her gün yeni bir şey eklemiyorsan bilgin gün geçtikçe azalır.”
………………………….. “İLK GÜN” adlı şiirini okuyacak.
SUNUCU (KIZ) : “Eğitim çocuğu sevmekle başlar. Annenin yüreği, babanın elleri, öğretmenin dili çocuklar için ağrır.
…………………………… “ATATÜRK’ün eğitim öğretime ilişkin görüşlerini okuyacak.
SUNUCU (ERKEK) : İlköğretim Haftası Töreni burada sona ermiştir. Sabırla dinlediğiniz ve izlediğiniz için sizlere teşekkür ederiz.
Yeni eğitim öğretim yılımızın başarı ve mutluluk içerisinde geçmesini dileriz.
İLK TÖREN
Bu yıl yine törenle,
Açıldı okulumuz,
Büyük, küçük sevindik,
Neşelendi gönlümüz…
Ona bütün bir tatil,
Nasıl özlem duymuştuk,
Yazın ayrıldık ama,
Bugün yine kavuştuk…
İLK GÜN
Gülmeyin bana öyle,
Öğretmenim,
Bu ağlamaklı, uykulu,
Gözlerime bakıp da
Daha benim bu
İlk günüm okulda.
Hem zaten,
Annem, kardeşim
Ve oyuncaklarım,
Hep evde kaldı.
Hem sonra, bu sabah,
Saat de
“Kalk, kalk” diye
Erkenden çaldı…
Turan Tekdoğan
YENİ DERS YILI
Bugün kalplerde sevinç,
Gözlerde ışık dolu.
Bizi aydın günlere
Çağırır okul yolu.
Ders yılımız başladı
Öğrenciye ne mutlu!
Okuyan çocukların,
Geleceği umutlu.
Okuyanlar hayatta,
İyi, güzel gün görür.
Cesur ve güvenlidir.
Bilgisiyle övünür.
Yeni ders yılımızda,
Biz çok çalışacağız.
Bilgi gücümüz ile
Engeller aşacağız.
Vefa Çağan
OKUL TÜRKÜSÜ
Çok severiz biz okulu,
Kitabımız bilgi dolu.
Okur, yazar her Türk oğlu.
Yükselmenin budur yolu.
Biz okullu çocuklarız,
Hem çalışır, hem oynarız.
Kağıt, kalem, kitap, defter,
Bizi bunlar adam eder.
Öğretmeni candan dinler,
Öğreniriz pek çok şeyler,
Biz okullu çocuklarız,
Hem çalışır, hem oynarız.
Hasan Ali YUCEL
[FONT=Verdana, sans-serif]ATATÜRK’ÜN EĞİTİM VE ÖĞRETİMLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara özellikle varlığı ile, hakkı ile, birliği ile çatışan ve tüm yabancı öğelerle savaşma gereği ve ulusal değerleri tam bir coşku ile, her karşıt düşünce önünde şiddetle ve özveriyle savunma zorunluluğu iyice öğretilmelidir (1921). (Atatürk’ün Milli Eğitimimizle İlgili Düşünce ve Buyrukları - TDK - 1970)[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Geleceğe hazırlanan yurt çocuklarına hiçbir güçlük karşısında boyun eğmemelerini, olanca güçleriyle bıkmadan ve yılmadan çalışmalarını ve okumakta olan çocuklarımızın ana babalarına da yavrularının öğrenimlerini bitirmeleri için ellerinden geleni esirgememelerini öğütlerim. Mustafa Kemal-1921[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Milli eğitim alanında ne pahasına olursa olsun tam bir başarıya ulaşmak gerektir.Kurtuluş ancak bu yolla olur. M. Kemal - 1922[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Milli eğitim politikamızın temel ilkesi, bilgisizliğin yok edilmesidir. Bu yapılmadıkça yerimizdeyiz... Yerinde duran bir şeyse geri gidiyor demektir. M. Kemal- 1922[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Eğitimdir ki, bir ulusu ya Özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler. (Atatürk)[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Herkesin kendine göre bir zevki vardır: Kimi bahçe ile uğraşmak; güzel çiçekler yetiştirmek ister; kimi de adam yetiştirmekten hoşlanır. (Atatürk)[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]İlköğretimin yayılması için, sade ve kullanışlı Önlemler almak zorundayız. İlköğretimde amacımız, bunun genel olmasını bir an Önce gerçekleştirmektir. Bu sonuca varmak, ancak aralıksız önlem almakla ve bunları sistemli uygulamakla sağlanır. Ulusumuzun başlıca işi olarak, bu konuda direnmeyi gerekli görüyorum.[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Atatürk - 1936[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]Eğitim işlerinde kesinlikle zafer kazanmış olmak gerekir. Bir ulusun gerçek kurtuluşu ancak bu yolla olur. Bu zaferin kazanılması için hepimizin tek bir can, tek bir düşünce olarak temeli bir program üzerinde çalışması gerekir. Bence bu programın temel noktaları ikidir:[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]1. Eğitim, toplumsal yaşamımızın gereklerine uymalıdır.[/FONT]
[FONT=Verdana, sans-serif]2. Eğitim, çağın gereklerine uymalıdır. M.Kemal - 1922[/FONT]
alıntıdır belki fikir verir