Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

MakaLeLerimiz ( YYU )

Tepki Skoru
0
Sevgi Pınarı

Çocuğunuza ONURLU İNSAN muamelesi yapın.

Çocuğunuz artık “anasınıflı” ,kendi işini yapabilecek kadar becerikli. Kendi başına giyinebilir, kendi yemeğini yiyebilir.

Daha birçok şeyi yapabildiğini fark ettiğinizi ona söylerseniz, bunları fark ettiğinizi gördüğü için hem size güveni artacak hem de yeni çabalar için kendine güveni artacaktır.

Çocuğunuzun yapabileceği veya yapması gerekenleri o yapsın, siz yapmayın. Sadece kendisinin yapmasına yardım edin.

Kendi yatağını toplamasını öğretin. Sizinki kadar düzgün olmadığını görürseniz, bozup yeniden yapmayın. Bir başka sefer yatağını düzeltirken yardımlarınızla yol gösteriniz.

Yardıma ihtiyacı olan insanlara çocuğunuzun yanında yardımcı olun. Kimi zaman da çocuğunuzun yardımcı olmasını sağlayın. Bunu, herkesin yapması gerektiğini söyleyin.

Çocuğunuzun ertesi gün giyeceği kıyafeti geceden hazırlama sorumluluğunu kendisine verin.

Eşinizin ve çocuğunuzun hatalarını bazen “görmezlikten” gelin. Tıpkı sizin buna bazen ihtiyaç duyduğunuz gibi onların da ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Torbanın içine evinizdeki eşyalardan (3-5 tane) koyun ve onları görmeden sadece dokunarak tanımasını sağlayın.”Torba tombala”

Gerektiğinde eşinizden ve çocuğunuzdan samimiyetle “özür dilemek”ten çekinmeyin.

“Yanımdan ayrılırsan kaybolursun, kaçırırlar” vb. korkutmalar yerine, herhangi bir aksilik durumunda kimden, nasıl yardım alacağını öğretin.

Sevgi ile öğretilenlerin kalıcı olduğuna inanıyoruz.

ARŞ. GÖREVLİSİ NECDET TAŞKIN
SEVGİ PINARI
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM TOPLULUĞU

Alıntıdır

Tepki Skoru
0
bu makale için öncelikle dostum olan necdet beyi taktir ediyorum.bu makaleyi velilerimizle beraber uyguluyoruz.ayrıcada aslancana da buraya eklediği için tşk ediyorum

Tepki Skoru
0
yyu okul öncesi eğitim topluluğunun bir üyesi olarak saygı değer hocamın bu güzel yazısını burda görmek beni çok sevindirdi...teşekürler aslancan...

Tepki Skoru
0
Aslancan kardeşime teşekkürler necdet hocama sonsuz saygılar

Tepki Skoru
0
evet makale güzelmiş ama giriş cümlesinde birasss anlatım bozukluğu var gibi sanki::)) yani ne demek çocuğunuza onurlu muamelesi yapın:) aslında onurlu değiller ama onurlu muamele görmeye hakları var gibi gibi olmuş biraz:)

Tepki Skoru
0
Teşekkürler ogretmenx,
Hiçte bile LaLeGüL gayet güzel olmuş bence:)

Tepki Skoru
0
Merhaba Arkadaşlar,
Bu forum belki de çok uzun zamandır var. Ancak ben yeni gördüm. YYÜ okl önc öğrt öğrencileri olarak böyle bir paylaşım ortamını oluşturduğunuz için sizleri tebrik ederim. GÜzel düşüncelereiniz için de teşekkürler. Aralıklı da olsa ben de katkı sunmaya çalışacağım. Sevgiler
Necdet Taşkın

Tepki Skoru
0
Arş. Gör. Uzm. Necdet TAŞKIN
ÇOCUKTA DUYGUSAL BOZUKLUKLAR
Korku
ü Çocuğu her ne şekilde olursa olsun, asla korkutmayın.
ü Korkuyu doğuracak korkunç masallar, çizgi filmler gibi nesne ve fikirleri ortadan kaldırın.
ü Çocuğa anlamsız ve gülünç korkular hakkında düşünceler aşılayın ve cesaretli olması için örnekler verin. Korkuya karşı en büyük çözüm bilgidir. Çocuğun gerçekle ilişkiye girmesine, çevresini tanıyıp denemesine yardımcı olanaklar, bu korkuları yenebilmesine yardımcı olacaktır.
ü Çocuğun hazır olduğuna inanmadan onu korktuğu konuyla baş başa bırakmayın.
ü Çocuğun korkularıyla alay etmeyin (Erkek çocuk korkar mı? gibi).
ü Korkunun nedenlerini araştırın.
ü Bir korkuyu başka bir korku ile yenmeye çalışmayın. Örneğin, karanlıktan korkan bir çocuğu karanlık bodruma sokmaya kalkmayın.
ü Çocuğun korktuğu şeye yavaş yavaş alıştırın.

İnat
ü Çocukla inatlaşmayın.
ü Çocuğun temel ihtiyaçlarını yeterli ve zamanında karşılayın.
ü Çocuk, bir konuda inatçı olduğunda onun dikkatini başka yöne çekin, inat ettiği takdirde isteğini elde edemeyeceğini çocuğa açıklayın.
ü Çocuğun hareketlerine gereksiz yere engel olmayın.
ü Yaşı ve kapasitesi üzerinde davranışları yapmaya çocuğu zorlamayın.

Saldırganlık
ü Enerji küpü olan çocukların enerjilerini boşaltabileceği etkinliklere ortam hazırlayın.
ü Çocuğa sevildiğini hissettirin, söyleyin; öz güven duygusunu geliştirin.
ü İhtiyaçlarını zamanında karşılayın.
ü Sık sık toplum içine çıkartın, insanlara alıştırın.
ü Çocuğun saldırı, şiddet içeren filmler izlemesine fırsat vermeyin.

Öfke
ü Çocukta öfkenin bir alışkanlık haline gelmesinin önüne geçin. Ancak parlamasını da tamamen yok etmeye çalışmayın. Çünkü parlama tepkisini ortaya koyma yeteneği, varlığının temel doğası ve kişiliğinin doğal ifadesidir.
ü Çocuğun öfkesiyle kesinlikle alay etmeyin.
ü Çocuğun öfkesine karşı siz de öfkeyle karşılık vermeyin.
ü Çocuğa haksız ve yersiz cezalar vermeyin.
ü Öfke krizi sırasında ne hale geldiğini kendisine aynada seyrettirin.
ü Her arzusunun yerine getirildiğini gören çocuklar arzularının yerine getirilmediği durumlarda öfkelenip hırçınlık gösterirler. Bu durumda çocukların bazen uygun olmayan isteklerine karşı kesin ve tutarlı bir tutumla karşı koyun.
ü Çocuğun temel ihtiyaçlarını yeterince ve zamanında karşılayın.

Utangaçlık
ü Çocuğun cesaretini kıracak ağır eleştirilerden ve çocuğu küçümsemekten kaçının.
ü Çocukla alay etmeyin.
ü Çocuğu herkesin kendisi hakkında ne diyeceği endişesiyle meşgul etmeyerek doğal hareket etmede serbest bırakın.
ü Arkadaşlarıyla oynanan oyunlarla, aile ve okul toplantıları ve bu vesileyle verilen görevlerle utangaçlığının giderilmesini sağlayın.
ü Aile arasında veya sınıfta şiir okumaya ve şarkı söylemeye teşvik edin.

Tepki Skoru
0
sevgili aslancan arkadaşım öncelikle yayınladığın makale için teşekkür ederim. bizler okul öncesi döneminin çocuklar için ne kadar değerli olduğunu bilen bireyler olarak bu gibi makale ve yazıları bütün halkımızla paylaşmalıyız. zaten asıl olan ebeveyn nin etkisinin ve bilgisinin işlerliği değilmidir. aileden kopuk bir okul öncesi eğitimi ne kadar başarılı olabilir ki bu nedenle sitemizdeki bütün arkadaşlarımdan ricam toplumda herhangi bir yerde rastladığınız bütün bireylere bilgilerinizin bir kısmını bütün ciddiyetinizle aktarmanızdır.şimdiden teşekkürederim.

Tepki Skoru
0
ben yyü mezunuyum geçen yıl mezun olduk biz geldik Necdet hoca gitti ama tanışma fırsatımız olmuştu paylaşımlarınız için teşekkürler

Tepki Skoru
0
necdet hocam şuan çok güzel bir ülkede eğitim görüyor inşallah en yakın zamanda dönecek.

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle