Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Konuşma gelişimi: Sorunlara erken müdahale önemli

Katılım
9 May 2006
Mesajlar
729
Tepki Skoru
0
Puanları
16
Yaş
44
Yaklaşık olarak her 10-15 çocuktan biri dili kavrama veya konuşmayla ilgili sorunlar yaşar. İşitme sorunları, zeka geriliği veya yeterince sözel uyaran bulunmaması konuşma gelişimini etkileyebilir.

Büyük kardeşi olan çocuklar veya ikiz çocuklardan biri, diğer kardeş kendi adına da konuştuğu için konuşmayabilir.

Konuşma sorunlarının erken tespiti çok önemlidir. Erken müdahale, sorunun çocuğun diğer öğrenme alanlarını da etkilemesini önleyebilir.

Aşağıdaki durumlar konuşma veya işitme bozukluklarının belirtisi olabilir:

15-18 aylık olduğu halde hece tekrarları yapmaması;

2 yaşında konuşmuyor olması veya sadece birkaç kelime söylüyor olması;

3 yaşında konuştuklarını başkalarının anlamaması, çoğunlukla sesli harfleri kullanması veya kelimelerin ilk hecelerini atlaması. En geç 7-8 yaşında tüm konuşma seslerini doğru bir şekilde kullanabilir duruma gelmelidir;

5 yaşında kelimeleri karıştırması ve gramerinin düzgün olmaması;

3 ve 4 yaşlar arasında kekeleme yaygın olarak görülür. Bu yaşlardaki çocukların çoğu sesleri tekrar eder ve kullanacağı kelimeler arasında tereddüt yaşar;

Ancak bu konuşma tarzı 2-3 aydan fazla süreyle devam ederse, o zaman gerçek bir kekelemeden bahsedilir. Anne-babalar çocuğun kekelemesini görmezden gelmeli ve çocuğun söylediklerini düzeltmemelidir. Uzun vadeli sorunların önlenmesi için aşırı kekeleme durumunda konuşma terapisi alınmalıdır;

Ses tellerindeki nodüller ses kısıklığına neden olabilir. Konuşurken burundan nefes alma ve ses kısıklığı doktor tarafından değerlendirilmelidir;

Hece tekrarlarının kısa bir süre sonra sona ermesi işitme bozukluğunun belirtisi olabilir;

Sık sık geçirilen kulak enfeksiyonları işitmeyi etkileyerek konuşma gecikmesine neden olabilir. Anne-babalar, bebek ya da çocuğa işitme testi yapılması konusunda doktorlarına danışmalıdırlar.

Konuşma gelişimini desteklemek
Anne-babalar çocukla konuşarak ve ona kitap okuyarak konuşma gelişimini teşvik edebilirler. Çocukla her zaman konuşmalı, şarkılar söylemeli ve kullandıkları kelimeleri ve cümle uzunluğunu çocuğun düzeyine göre ayarlamalıdırlar.

Çocuklara kitap okumak kelime hazinesinin, kelimeleri doğru sıralama kabiliyetinin ve dikkat yelpazesinin gelişmesine yardımcı olur.

Konuşma sorunlarında erken müdahale her zaman en iyi sonucu verir.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst