Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

"Haberler" çocukları nasıl etkiler?

Katılım
9 May 2006
Mesajlar
729
Tepki Skoru
0
Puanları
16
Yaş
44
Çocuklar her gün televizyon, gazete, radyo haberlerine maruz kalırlar, etrafta haberlerle ilgili konuşulanları işitirler. Zaman zaman yetişkinlerin ruh sağlığını dahi zorlayabilen "haberler" çocukları nasıl etkiler?


Çocuklar haberlerden nasıl etkilenir?

Haberler genellikle o gün dünyada olup biten en kötü, en olağan dışı ve en fazla şiddet içeren olayları bir araya getirir. Çocukların dünyanın gerçeklerinden izole edilmeleri mümkün olmasa da "haberler" dünyada bir günde olup bitenlerin sadece bir kısmıdır ve belli bir yaştan önce çocukların bunu kavraması çok zordur. Örneğin herhangi bir gündeki haberlerde o gün havaalanlarından havalanan ve güvenle iniş yapan binlerce uçaktan bahsedilmez. Ancak düşen bir uçak mutlaka haber konusu olur. Bu durumda çocuklar havalanan her uçağın düştüğü zannına kapılabilirler. Aynı haberi tekrar tekrar gören küçük çocuklar, her seferinde yeni bir uçağın düştüğünü zannedebilirler.

Çocukların haberleri nasıl algıladıklarını kısa kısa özetlersek:

Çocuklar yetişkinlerin deneyimlerine sahip değildirler ve gördükleri şeyler ile bunların kendi yaşamlarında da gerçekleşme olasılığı arasındaki farkı idrak edemezler.

Çocuklar haberin olağandışı ya da bir defaya mahsus bir konu üzerinde odaklandığını anlamakta zorlanırlar.

Örneğin uçakların ikiz kulelere çarpma sahnesi gibi tekrar tekrar gösterilen bir şeyin, her seferinde yeniden gerçekleştiğini zannedebilirler.

Küçük çocuklar "olasılık" kavramını anlayamazlar, bu nedenle "bunun bizim başımıza gelmesi olasılığı çok zayıf" demeniz onları rahatlatmaz.

Ev, aile, okul gibi aşina oldukları ortamlarda yaşanan ya da başka çocuklar veya hayvanlara yönelik şiddet görüntülerinden dolayı büyük korkular yaşayabilirler.

Anne-babalar nelere dikkat etmeli?
Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı "haberlerin" işleyişini öncelikle kendiniz anlamalısınız.

Çocuğunuzun ne zaman, nerede, hangi habere maruz kaldığını bilmelisiniz.

"Haberlerde" yer alan görüntüler hakkında mümkün olduğunca çabuk bir şekilde ve sık sık konuşarak çocuğunuzun içinde yaşadığı dünyayı daha iyi kavramasına yardımcı olmalısınız. (Yetişkinler genellikle çocukların sevdikleri bir televizyon programını izlerken giren "son dakika haberleri", program tanıtımları, radyo, gazete ve okul gibi çeşitli vesilelerle ne kadar çok habere maruz kalabildiklerinin farkında olmazlar).

Net sınırlar koyarak, birlikte izleyerek ve izledikleriniz hakkında konuşarak çocuğunuzun "haber alımını" dengeleyin.

İzlediğiniz haber ya da haber programı sizi veya çocuğunuzu strese sokuyorsa televizyonu kapatın.

Anne-babaların televizyon konusunda nelere dikkat etmeleri gerekir?

Örnek olun: Çocuğunuz televizyon izleme alışkanlığını sizden kopyalayabilir.

Televizyonu siz kontrol edin, televizyonun sizi kontrol etmesine izin vermeyin.

Küçük çocuklar yalnız başlarına televizyon izlememeli. Mutlaka çocuğunuza eşlik etmelisiniz.

Program seçin. Sadece seçtiğiniz programı izlemek için televizyonu açın ve program bitince kapatın.

Programları kaydederek aileniz için uygun bir zamanda izleyin.

Çocukların izledikleri programdan sonra duyguları hakkında konuşmalarına olanak verin.

Televizyonu ailenizin günlük ortak yaşam alanı haricinde bir yere yerleştirin.

Televizyonun çocuğunuzun yaptığı çok sayıda faaliyetten yalnızca biri olmasını sağlayın.

2 yaşından küçük çocuklar televizyon izlememeliler. 2 yaşından 5 yaşına kadar olan çocuklar günde en fazla 1 saat çocuklara yönelik programları izleyebilirler. 5-8 yaş arasında ise televizyon ve bilgisayar süresini en fazla 1.5 saat; 8 yaşından sonra da en fazla 2 saat ile sınırlamak gereklidir.

Çocukların gerçek kişilerle etkileşim kurarak, yaşayarak ve oynayarak öğrenmesi gereklidir. Televizyon çocukların en büyük ihtiyacı olan karşılıklı etkileşimi sağlayamaz.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayten Erdoğan
 
Katılım
21 Ağu 2006
Mesajlar
810
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
41
şu yaşta haberleri seyretmek beni bile çok etkiliyor.....dikkat edilmesi gereken durumlardan biri daha..suyun sesi çok teşekkürler paylaşımın için
 
Katılım
17 Ara 2006
Mesajlar
595
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
[size=medium]
Kesinlikle çok önemli bir konu... Benim çocuklarımın arasında bir ara haberlerde izledikleri olayların oyunlarına olan etkisi bariz bir şekilde göze çarpıyordu.Hatta intihar haberlerinden etkilenip kaydırağın tepesine çıkarak en sevdiği kişinin adını söyleyerek "gelmezse kendimi atıcamm" diyenler bile oluyordu... Acilen toplantı yapıp velileri uyardım... Ama bir süre dikkat edildi fakat yine benzer şeyler olmakta ne yazıkki...
[/size]
 
Katılım
23 Ara 2006
Mesajlar
274
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
43
Çocukların gerçek kişilerle etkileşim kurarak, yaşayarak ve oynayarak öğrenmesi gereklidir. Televizyon çocukların en büyük ihtiyacı olan karşılıklı etkileşimi sağlayamaz.



Teşekkürler hocam , ne yazık ki ebeveynlerin hiç dikkat etmediği bir konuya değinmişsiniz. Sadece haberler değil dizilerde çocukların dünyalarına ya da algılayabileceklerinden anlamlandırabileceklerin çok farklı bir dünya oluşturuyor ve kontrolsüz bir şekilde çocukların tv kaşısında zaman geçirmeleri onlarda olumsuz davranışlarında şekillenmesine neden oluyor.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst