Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Fazla A vitamini uyutmuyor

Katılım
14 Kas 2006
Mesajlar
1,278
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
37
A vitamini fazlalığı uyku kalitesini olumsuz etkiliyor. Havuç gibi sarı veya turuncu renkteki sebzelerde bulunan A vitamininin fazla olmasının uyku için kötü olduğu anlaşıldı. Ancak bilimadamlarının bu vitaminin eksikliğinin sonuçları konusunda kesin bilgiye sahip değil.
İlk kez "normal uyku" genini bulan İsviçreli bilimadamları, uyku kalitesinin genetik olduğu sonucuna vardı. Lausanne Üniversitesi'nden Profesör Mehdi Tafti, "Araştırmalarımızdan edindiğimiz ilk bulgu, uyku kalitesinin genetik olarak belirlendiğidir" dedi.

İsviçreli bilimadamlarının Science dergisinde yayımlanan araştırmasında ayrıca, A vitamini fazlalığının uyku kalitesini olumsuz etkilediği de belirtildi.

Araştırmacılar, elektroensefalografi (EEG) yardımıyla kobayların uykunun birinci dönemi olan "delta uykusu"nu ölçtüler. Prof. Tafti, "Bazı farelerin garip şekilde uyuduğunu gördük, çünkü delta uykuları eksikti. Genlerini diğer farelerin genleriyle karşılaştırınca bu farkı yaratan geni saptadık" dedi. Uyku kalitesini etkileyen bu genin, havuç gibi sarı veya turuncu renkteki sebzelerde bulunan A vitamininde bulunan retinoik asit olduğu belirtildi.

Tafti, A vitamininin, beyin için önemli bir rol oynadığının bilindiğini, ancak bu vitaminin şizofreni, Alzheimer ya da Parkinson gibi bazı sinir hastalıklarında da etkili olduğunu belirterek, bu hastalıkların bir yandan da delta uykusu eksikliğini beraberinde getirdiğini söyledi.

Kobaylar üzerinde yapılan araştırmada, vücutta A vitamininin fazla olmasının uyku için kötü olduğunun anlaşıldığı, ancak bilimadamlarının bu vitaminin eksikliğinin sonuçları konusunda kesin bilgiye sahip olmadıkları belirtildi. Tafti, "Gereken dozun tam olarak ne kadar olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu. Profesör Tafti ayrıca, A vitamininin özellikle hamile kadınlarda toksik etki yaratabileceğini kaydetti.

İsviçreli bilimadamlarının bu araştırması, ilk kez "normal uyku" geninin bulunması açısında önem taşıyor. Geçmişte, bazı ender hastalıklarda uyku bozukluğuna yol açan genler belirlenmişti.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst