Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE ÖNEMİ

Katılım
3 May 2006
Mesajlar
238
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
57
ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI VE ÖNEMİ
Süt dişleri, bebekler ortalama 6 aylıkken sürmeye başlarlar ve genellikle çocuk 3 yaşına geldiğinde tamamlanırlar. 6 aylık gecikmeler veya erken sürmeler normal kabul edilir ve kalıtımla belirlenir. Süt dişleri toplam 20 tanedir ve çocukların beslenmesi ve daimi dişlere rehber olmaları bakımından çok önemlidirler. Ağızda ilk görülen daimi diş ise 6 yaşında süren birinci büyük azılardır. Aynı yaş döneminde süt dişleri yavaş yavaş sallanıp yerlerini daimi dişlere bırakmaya başlarlar. İlk olarak alt ve üst ön bölgedeki süt dişlerinin değişmesi beklenir. Süt dişlerinin değişmesi sırasında alttan gelen daimi dişlerin dil veya dudak tarafından eğri bir şekilde gelmeye başlaması ve bu arada süt dişlerinin henüz düşmemiş olması
anne-babaları endişelendirebilir. Ancak bu görünüm ''karma dişlenme'' denilen bu dönem için normaldir ve tüm süt dişleri değişip daimi dişler yerlerine yerleşene kadar 10-12 yaşlarına dek devam eder. Diş boyutları ile çene büyüklükleri arasında bir uyumsuzluk yoksa daimi dişler düzgün bir şekilde yerleşirler. Diş dizimindeki her türlü düzensizlikler ise ortodontik tedaviler ile giderilebilir.

Süt dişlerinin fırçalanması çürüklerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Mümkün olan en erken yaşta çocuğun eline fırça verilmelidir. Ancak etkili bir temizlik için çocuk altı yaşına gelene dek ebeveynin yardımı ve gözetimi gereklidir. Çocuk tükürmeyi öğrenene kadar macunsuz veya çok az macun ile fırçalaması sağlanmalıdır. Çocuğun yaşına uygun diş fırçası alınmalıdır. Diş fırçaları 3-4 ayda bir hijyen açısından ve fırça kıllarının deforme olmaları nedeniyle, yenisi ile değiştirilmelidir. Anne ve babaların çocuklarına örnek olmaları için , beraber diş fırçalamaları ve fırçalama süresini mümkün olduğunca uzun tutmaları önerilir. Özellikle şekerli gıdaların alınmasından hemen sonra dişlerin fırçalanması çürük oluşumunun önlenmesi açısından etkilidir.

Fırçalamanın yanında flor tabletlerinin düzenli kullanılması da koruyucu bir tedavi olarak bir çok araştırıcı tarafından önerilmektedir. Flor tabletlerinin çok etkili olmadıkları ve kullanılmalarının zorunlu olmadığı yönünde de görüşler yaygındır. Ancak ağızda yüzeyel flor jeli uygulanması ve çürümeye yatkın diş girintilerinin flor içeren bir madde ile örtülmesi yoluyla çürük oluşumunun engellenebileceği kanıtlanmıştır. Bu tip koruyucu uygulamaların çocuk 6 yaşına geldiğinde ve birinci daimi büyük azı dişleri sürdükten sonra yapılması daha uygundur.

Süt dişlerindeki çürükler 'nasıl olsa değişecekler' düşüncesiyle bazı ebeveynler tarafından önemsenmeyebilmektedir. Ancak bu inanış doğru değildir. Özellikle süt azıların çürümesi sonucu çocuk çiğneme sırasında canı acıdığı için yemeğini yemek istemez, dolayısıyla yetersiz beslenme sonucu gelişimde gecikmeler görülebilir. Aşırı çürümüş süt dişleri ateşli ve ağrılı dişeti abselerine neden olabilir. Süt azıların 10-12 yaşlarına kadar ağızda işlev görmesi beklenir. Erken kaybedilen süt dişleri, daimi dişlerin gömülü kalmasına veya dişlerde çapraşıklıklara yol açabilir.

Bu tip istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması için, çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının yerleşmesi ve çocukların düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmeleri gerekir. Diş hekimi ile tanışmak için 3-4 yaşlar uygundur. Çocukta dental fobi gelişmemesi için de 6' şar aylık aralarla eğlenceli geçecek ilk birkaç ağız muayenesinin gerçekleşmesini sağlamak da diş hekimlerinin görevidir.

Dr. Dt. C.Fuad Kesim
 
Katılım
26 Tem 2006
Mesajlar
2
Tepki Skoru
0
Puanları
0
bizim okul anne-baba seminerleri düzenliyor yazdıklarınızdan faydalanabilirim teşekkürler
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst