Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

ÇOCUKLARA GÜNCEL MÜZİK DİNLETMEK DOĞRU MU?

Katılım
18 Eyl 2006
Mesajlar
2,999
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
   Arkadaşlar öğrencilerinize hep çocuk şarkıları mı dinletiyorsunuz yoksa güncel şarkılar da dinletiyor musunuz.benim öğrencilerim sandalye kapmaca,ponpon toplama gibi oyunlarda şakşuka,çakkıdı, o şimdi asker,dale don dale ... gibi şarkılar istiyorlar.bu şarkılar çocuğa hiç bir şey vermiyor sadece ritim olarak güzel.
   sizce çocuklar için bu şarkıların kullanılması doğru mu?
  
 
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
298
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
43
ben sadece çocuk şarkıları dinletiyorum mesela indigo çocuklar,çocuk kulubü 1-2,şirinler,,,bunlar normal şarkıların çocuk versiyonu olduğu için ritm aynı ve çocukların hoşuna gidiyor...bunların yanısıra benim afacanlar teşekkür ederim Allahım albümünüde çok seviyorlar ve sürekli dinlemek istiyorlar...bunun yanında Tatlı Çocuk isimli bir kaset daha var buda gayet güzel....en azından çocuklarım askerde olanın canının ne istediğine kafa yormuyor........ben çocuk şarkılarının dinletilmesi taraftarıyım...
 
Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
2,502
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
46
Doğru bulmuyorum. Söz olarak çok kalitesiz ve çocuğun zihnini bulandırıcı şeyler .. Ayrıca kazandırdığı hiçbir şey yok!..(özellikle yeni versiyon) Ben çocuk şarkıları yanında, New age ve klasik müzik (özellikle drama ve rahatlama çalışmalarında) kullanıyorum. Hareketli danslar için de yabancı müzik kullanıyorum.
 
Katılım
7 Ocak 2007
Mesajlar
6,268
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
47
Genelde çocuk şarkıları dinletiyorum, bir de yaptığımız etkinliğe bağlı masal dinletirim. Bazen çocuklar güncel olan beğendikleri şarkıları istiyorlar. Uygun görürsem sözleri falan normal kaliteli şarkıları açıyorum, dinliyoruz dans ediyoruz.
 
Katılım
25 Şub 2007
Mesajlar
532
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
46
ben de arada güncel müzik dinletiyorum ama bu konuda çok seçiciyim.ayda bir cd hazırlıyorum onlar için.kaliteli müzik kullanmaya çalışıyorum.barış manço,cahit berkay(film müzikleri),mercan dede,fahir atakoğlu vs.caz dinletiyorum bazen.çok hoşlarına gidiyor.evde popüler müzik dinliyorlar zaten ama bizim dinlettiklerimiz daha kalıcı oluyor.bazen anne babalar soruyor 'ne dinlediniz'diye.çocuklarda müzik zevkini kaliteli bir yönde ilerletmek için güncel müziği kontrollü olarak kullanmamız gerektiğine inanıyorum.
 
Katılım
1 Mar 2007
Mesajlar
103
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
67
canlarım bende çocuklara uygun olmayan müziklere karşıyım fakat o tür müzikleri bizim öğrettiklerimizden daha iyi öğreniyorlar çünkü okul servislerinde coşkuyla dinliyor ve bayılıyorlar toplu halde kusursuz söylediklerinde inanın hayret ediyoruz, biz bir şiir veya şarkı için günlerce uğraşırız .
 

ata

Katılım
14 Nis 2007
Mesajlar
269
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
ya çocuklar olayı farklı boyutlara getiriyorlar. bir öğrencim aylarca ismail y.k olduğunu söyleyip duruyordu. sınıfta her gün Allah belanı versin muhabbeti vardı. diğer çocuklar söylemiyordu ama bir kişi söyleyince diğerleri de onu şikayet ediyor ve ister istemez her gün konu güncellenmiş oluyordu. zor oldu ama nihayet unutuldu bu konu. ara sıra da olsa çocuklar güncel müzikler istiyor ama çok seçici olamaya özen göstermeliyiz. aileler herşeyi dinletiyor ama bizim böyle bir hakkımız yok. onlar bize emanetler ve emanete hıyanet etmemeliyiz....
 
Katılım
29 Haz 2006
Mesajlar
368
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
39
Ben her çeşit müziği dinletiyorum onlara,kendi beğenilerinin oluşmasına fırsat tanıyorum.Bu konuda seçme özgürlüğü tanıyorum onlara sonuna kadar.Mesela bugün metal müzikte deli deli zıpladılar,geçen gün Türk sanat müziği dinledik,İsmail Yk nın Allah belanı versin şarkısının melodisi hoşlarına gitmesini rağmen,sözlerini dinlemeye uygun bulmadıkları için dinlemiyorlar.Bir öğrencim bir kere bu şarkıyı söyleyeyim dedi hemen ağzına tıkadılar şarkıyı,kimse söylemiyor bu şarkıyı.Bazen mezdeke dinleyip oynuyoruz hepimiz.Hepsinin müzik kulağı ilk geldikleri zamankinden çok daha ileri durumda şu anda.Çocuk şarkılarını da bol bol dinliyoruz ama gerçekten de çok sıradan,tekdüze melodi ve ses tonuyla söylenmiş bir çok çocuk şarkısı var.İnsanın dinlerken içi bayılıyor,çocukların da aynı düşüncede olması çok ilginç.Seçme özgürlüğü tanımalıyız bence onlara.İsterse,o şimdi askeri dinlesin ve söylesin,ben karşı değilim.Nasıl benim şarkı beğenime kimsenin müdahale etmeye hakkı yoksa bence 6 yaşında dahi olsa bu o çocuklar için de geçerlidir..Ben onlara gerekli açıklamayı yaparım,onlar seçimi yapar.Yönlendirilmeye ihtiyaçları olduklarını hissettikleri anda beni bulurlar yanlarında.Bu benim yaklaşımım.Bir şarkının sözlerinin abuk sabuk olması onu beğenmeye engel değildir,ben beğenmiyorum bu şarkıyı ama beğenenleri de eleştirme hakkını kendimde görmüyorum.Müzik ruhun gıdasıysa,amaç o an mutlu olmak,şarj olmaksa..Bir insan kendini mutlu ediyor,rahatlatıyor diye onu eleştiremem.Bütün insanların dokunsan patlayacak şekilde,asık suratlı dolaştığı günümüzde,onları rahatlatacaksa,yüz ifadelerinde bir an içinde olsa değişiklik yaratacaksa dinlesinler ne isterlerse..
 
Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
2,502
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
46
SEVGİLİ DRAMAQUEEN SERBEST KÜRSÜYE EKLEDİĞİM YAZIYI GÖNDERİYORUM. SEÇİM HAKKI OLMALI AMA .....

1993 yılında California Üniversitesi'nden iki araştırmacı Frances Rauscher ve Gordon Shaw, 84 üniversite öğrencisi üzerinde bir araştırma yaptı. Mozart'ın piano sonatını 10 dakika dinledikten sonra öğrencilerin uzamsal muhakeme becerilerinde iyileşme görüldü.
Müzik zihinsel, fiziksel ve duygusal ritimleri kurguluyor. Dinleyen kişiyi derin bir konsantrasyona götürürken geniş miktarda bilginin öğrenilmesini kolaylaştırıyor. Bach, Handel ya da Telemann gibi Barok müzik bestekârlarının dakikada 50 ila 80 vuruşluk eserleri öğrencilerin beyinlerini Alfa Dalga düzeyinde tutarak kelime öğrenmeyi, ezberlemeyi ya da okumayı hızlandırıyor.

Mozart'ın birçok eseri ise dikkati yoğunlaştırmada ve öğrencileri sürekli uyanık tutmada, problem çözme faaliyetlerinde etkili olmayı kolaylaştırıyor.

Eğer müzik bizim öğrenme performansımızı etkiliyorsa, müzik bizim ruh halimizi de etkiliyor olabilir. Son zamanlarda dinlediğimiz müziklerin ruh halimizi fazlasıyla etkilediğini düşünmeye başladım. Elimde somut bir araştırma yok; ancak kişisel gözlemlerim birazdan okuyacaklarınızı düşündürdü.

Söz edeceğim müzik türlerinin hayranlarından, yorumlarım için şimdiden özür dilerim. Ruhunuza huzur veren müzikler dinleyecek olursanız, ilişkilerinizde de daha uyumlu, daha hoşgörülü ve daha az kızan bir yapınız olabilir. Çatışmalar içeren bir müzik dinliyorsanız, örneğin heavy-metal gibi, ilişkilerinizde daha fazla çatışma içine girme olasılığınız artıyor. Şaşırtıcı olarak hard-rock ve hatta rock müziğin bile insanlar üzerinde depresif bir etkisi olduğunu düşündüren örnekler gördüm. Müzik bizi ve ruh halimizi bir şekilde programlıyor.

Tıpkı kasvetli bir havada yaşama sevincimizin azalması gibi ya da ışıksız ve karanlık bir ortamda karamsarlaşmamız gibi dinlediğimiz müziğin yapısı da bizi olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla ne tür bir duygu durumuna ihtiyacımız varsa o tarz bir müzik dinleyebiliriz.

Sabahın erken saatlerinde güne yeni başlıyorsak tıpkı bir yemeğe çorba ile başlamak gibi yine yumuşak ve insanın içini dinlendiren bir müzik dinleyebiliriz. Ancak günün ilerleyen bölümlerinde, çalışırken daha enerjik olmak için tempolu bir müziği tercih edebiliriz. Bu arada çalışırken derken, ders çalışmayı değil işyerinde bir şeyler yapmayı kastediyorum. Tempolu bir müzik, bize de çalışma temposu verebilir. Günün sonunda yine dinlendirici bir müzik vücudumuzu dinlendirmek için yine tercih edilebilir. Özellikle, yoğun şehir trafiğinde araba kullanırken sinirlenmemek için daha dinlendirici müzikler tercih edilebilir. Eve vardığımızda da benzer bir tercihi izlemek mümkün. Günü tatlıyla bitirmek gibi...

Elbette dinlediğimiz müziklerin sözleri de en az ritimleri kadar etkili. "Batsın bu dünya" ve benzeri tarzda sözler içeren müzikler bizi olumsuzluğa iterken, her notasında içki olan şarkı sözleri de içki içme çağrışımı yapacaktır. Olumlu sözleri olan şarkıların bizi motive etme olasılığı daha fazla.

Bir söz vardır: "Ne yerseniz öyle olursunuz." Sanırım onun yanına bir tane daha ilave edebiliriz: "Ne dinlerseniz öyle olursunuz." Bir tane de promosyondan ekleyebiliriz: "Ne izlerseniz öyle olursunuz."

Melih Arat
 

su2

Katılım
14 May 2006
Mesajlar
240
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
43
evet güzel dile getirmişşiniz konuyu toparlamış teşekkürler.DRAMAQUEEN bir çok dediğine katılıyorum.Bende yerine göre müzik seçiyorum..Çocuklar özellikle erkek çocuklar takla atmaya hoplamaya zıplamaya bayılıyorlar Bir çocuk şarkısında bunu yapmak istemiyorlar.Enerjilerini ortaya koymaları için haraketli müzik gerekli bence.Öğreteceğim bazı şarkıyı kasetten dinlettirmeyi tercih ediyorum.
Gerekirse vals müziği gerekirse türkü de oynuyor halay çekiyoruz..Yabancı müzik çocuk şarkılarınd a oynuyoruz..Bence de bunlardan yararlanabiliriz.Kalitelilerini seçip kullanmalıyız bence.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst