Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Çocuğa ölümü nasıl anlatmalı?

Tepki Skoru
0
Evcil bir hayvanın ölümünün ölüm kavramını çocuğa açıklamak için en iyi fırsat olduğunu belirten Doç. Dr. Rasim Somer Diler, “çocuğun yaşadığı duygular saygıyla karşılanmalı, tüm aile üzüntüsünü dile getirmeli” dedi. Beklenmedik ölümlerde çocuğa alıştırarak haber verilmesi gerektiğini vurgulayan Diler, ölümü uykuya benzetmemek geretiğine değinerek, bedensel aktivitelerin son bulması şeklinde anlatmayı önerdi ve ölümü normal yaşamın bir parçası gibi göstermek gerektiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rasim Somer Diler, ölümün kaçınılmaz bir gerçek olduğunu anlayan tek canlının insan olduğunu ifade ederek, ölümle ilgili konuşmanın bile insanı rahatsız ettiğini, ölümle karşılaşan bir çocuksa, bu deneyimin daha güç bir hal aldığını söyledi.

Hayatın bir gerçeği olarak, çocukların mutlaka ölümle karşılaşacaklarını kaydeden Diler, “Çocuğun ölüm olayıyla karşılaşmadan, gelişim düzeyine uygun olarak ölümle ilgili kavramların gelişmesi ve normal yaşam döngüsünün bir parçası olarak algılaması sağlanmaya çalışılmalıdır” dedi.

Televizyonun etkisi

Günümüzde televizyonda aile ve çocukların ölüm sonrası elem ve isyan dolu yaslarının ve ayrıntılı gömülme törenlerinin gösterilmesinin, çocukların zihinlerini karıştırdığını ve ölümle ilgili endişelerini artırdığını kaydeden Diler, şunları söyledi:

“Yayınlanan aşırı duygusal görüntüler, çocuğun psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Televizyon dizilerinde ve çizgi filmlerde gördükleriyle, çocuklar ölümü geçici bir durum olarak algılamakta, ölümlerin daha çok hastanelerde olmaya başlamasıyla da ölümü normal yaşamın bir parçası olarak algılamakta güçlük çekmektedirler. Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Basın yayın kuruluşları, bu tür programların yayın saatleri ve içerikleriyle ilgili düzenleme yapmalıdır.”

Sevdiği bir hayvan ölümü

Batıda 3 yaşından küçük çocuklar için bile yazılmış, ölümle ilgili kavramların yer aldığı ve bu konuda sağlıklı gelişimi amaçlayan kitaplar bulunduğuna dikkati çeken Diler, şöyle devam etti:

“Evcil bir hayvanın ölümü, ölüm kavramını çocuğa açıklamak için en iyi fırsattır. Çocuğun yaşadığı duygular saygıyla karşılanmalı, tüm aile üzüntüsünü dile getirerek, bir tören içerisinde hayvan evden uzaklaştırılmalıdır. Hemen yeni bir hayvan alınmayarak, çocuğun ölümle ilgili kavramlarını geliştirmesine olanak sağlanmalı ve anı anlamına gelecek törensel bir davranışa izin verilmeli, hatta teşvik edilmelidir.”

Beklenmedik ölümlerde çocuğa alıştırarak haber verilmesinin en uygun davranış olacağını da kaydeden Diler, şunları söyledi:

“Çocuğa soru sorabileceği, duygularını ve düşüncelerini paylaşabileceği sıcak bir konuşma ortamının yaratılması çok önemlidir ve açıklamayı yapan erişkinin de kendi üzüntüsünden söz etmesi uygun olur. İlk zamanlarda inkarı çok sık kullanan çocuk üzgün görünmediği için suçlanmamalı ya da eğlendirilmeye çalışılmamalıdır. Okul içinde bir ölüm olduğunda ise anons yerine sınıf ortamında bir öğretmen tarafından yapılan açıklamalar daha az zedeleyici olur.”

Ölüm uykuya benzetilmemeli

Özellikle küçük çocuklarla konuşurken ölümü uykuya benzetmemenin önemli olduğuna da değinen Diler, şunları kaydetti:

“Çünkü çocuk uyku öncesi öleceği endişesini taşımaya başlar. Ölümü uzun bir yolculuğa benzetmek, ya da hastaydı, yaşlıydı gibi açıklamalarda bulunmak da çocuğun yolculuklardan, hastalıktan ve doktor randevularından korkmasına yol açabilir. ‘Çok iyi olduğu için Tanrı yanına aldı’ gibi bir açıklama karşısında ise çocuk ölmemek için kötü olmayı isteyebilir. Ölümü, bedensel aktivitelerin son bulması şeklinde anlatmak iyi bir açıklamadır. Ölümü normal yaşamın bir parçası gibi göstermek önemlidir ve eğer çocuk yaşayan ebeveyninin de ölüp ölmeyeceğini sorarsa, bunun çok uzun zaman sonra olacağı, uzun yıllar çocuğun yanında olunacağı söylenebilir.”

Diler, ebeveynini kaybeden her çocuğun psikolojik sorunlar göstermeyeceğine de işaret ederek, “Bazıları sevilen birinin kaybına olgunlaşma ve sorumluluk duyguları ile yanıt verir. Sorun geliştiren çocukların önemli bölümü ise genelde önceden psikiyatrik bozukluğu olan ya da yaşayan ebeveynde depresyon bulunan çocuklardır” dedi.

Tepki Skoru
0
pınarım çok güzel konulara değiniyosun...teşekkür ederim
heeeee bu arada ortağında burda teşekkür ediyor...:):):)

Tepki Skoru
0
funda1088' Alıntı:
pınarım çok güzel konulara değiniyosun...teşekkür ederim
heeeee bu arada ortağında burda teşekkür ediyor...:):):)
denisse' Alıntı:
Benim böyle bir durumum oldu bu sene 9 yaşında ki abisin i soruyor hep ve anneyide etkilyen bir durum. ev ziyareti yaptım. oyunlar oynadık odasını falan bana gezdirdi daha sonra abisinin resimlerine baktık. ölümü ise soyut ve derin bir kav5am olduğundan ötürü algılama düzeyide düşük olduğu için, gitti ve bir daha gelemeycek fakat onu hiç unutmayalım,devamlı hatırlayalım de dim.

Deniz'cim çok doğru. Soyut olan bu kawramı algılamakta oldukça zorluk çekiyorlar. "Bir daha gelmeyecek" düşüncesine alışmaları gerekiyo bence de.

Funda'cım canım benim rica ederim. Benim ortağa da çok selam söyle :D

Tepki Skoru
1
çok teşekkürler pınarcım..gerçekten üstünde durulması gereken bir konu.

Tepki Skoru
0
Pınar canım arkadaşım Rasim hocamı tanırım çok doğru tespitlerde bulunur...gerçekten önemli ve anlatmakta ve ifade etmekte zorlandığımız kaçınılmaz bir gerçek ölüm kavramı...Çocuklara anlatırken zorlanırız soyut bir kavramdır fakat somutlaştırarak anlataılabilir en güzel anlatım şekli de bitkiler ve hayvanlar olabilir.Yada nefes alma olayı anlatılabilir..Yanlız şu bir gerçektir ki çocuk anne-babasının nasıl mutluluğuna şahit ise çok sevdiği bir yakınını kaybettiğinde onların üzüntülerini görmesinde sakınca yokturabartılmadığı sürece tabii....Hiç bir şey olmamış gibi çocuktan saklamak çok sakıncalıdır.Çocuk kendi dünyasında bir karmaşa içinde bulacaktır kendini...Biz öğretmenler eğer dedeyi kaybetmiş bir öğrencimiz var ise mümkün olduğunca öğrencimizin çok ara vermeden okula tekrar başlamasını sağlamalıyız ...Çünkü doğmak kadar ölümünde var olduğu ve hayatın devam ettiği anlatılmalı..Bu arada kullandığız ifadeler çocuğun kafasını dahada karıştırmayacak şekilde yaşına uygun ve anlaşılır kelimeler seçilmeli iş daha da karmaşiık olmamalı...bence....Pınar gerçekten önemli paylaşım ....teşekkürler...

Tepki Skoru
0
nagihan1903' Alıntı:
paylaşımın için teşekkürler...
pretty' Alıntı:
çok teşekkürler pınarcım..gerçekten üstünde durulması gereken bir konu.
YELLOW' Alıntı:
Pınar canım arkadaşım Rasim hocamı tanırım çok doğru tespitlerde bulunur...gerçekten önemli ve anlatmakta ve ifade etmekte zorlandığımız kaçınılmaz bir gerçek ölüm kavramı...Çocuklara anlatırken zorlanırız soyut bir kavramdır fakat somutlaştırarak anlataılabilir en güzel anlatım şekli de bitkiler ve hayvanlar olabilir.Yada nefes alma olayı anlatılabilir..Yanlız şu bir gerçektir ki çocuk anne-babasının nasıl mutluluğuna şahit ise çok sevdiği bir yakınını kaybettiğinde onların üzüntülerini görmesinde sakınca yokturabartılmadığı sürece tabii....Hiç bir şey olmamış gibi çocuktan saklamak çok sakıncalıdır.Çocuk kendi dünyasında bir karmaşa içinde bulacaktır kendini...Biz öğretmenler eğer dedeyi kaybetmiş bir öğrencimiz var ise mümkün olduğunca öğrencimizin çok ara vermeden okula tekrar başlamasını sağlamalıyız ...Çünkü doğmak kadar ölümünde var olduğu ve hayatın devam ettiği anlatılmalı..Bu arada kullandığız ifadeler çocuğun kafasını dahada karıştırmayacak şekilde yaşına uygun ve anlaşılır kelimeler seçilmeli iş daha da karmaşiık olmamalı...bence....Pınar gerçekten önemli paylaşım ....teşekkürler...
ben teşekkür ederim arkadaşlar.
"yellow" düşüncelerin kesinlikle çok doğru canım

Tepki Skoru
0
az önce eniştemin kazada öldüğünü öğrendim..2 çocuğu vardı..kız ve oğlan.. biri 3 yaşında biri de 6 yaşında.. köyde oturuyorlar ve aileleri onlara babalarının ölüm olayını nasıl açıklayacaklar bilmiyorum:( .çocukların psikolojisini düşünemiyorum şuan:( zaten kızı pek anlayamaz küçük olduğu için ama ya oğlu:( güzel bir paylaşımm teşekkürler pınarım

Tepki Skoru
0
Serpilim ciddi misin sen yaa. Yeni öğrendim. Başınız sağolsun :(

Tepki Skoru
0
evet pınarım:( baya üzgünüm.. dün foruma da girmedim hiç keyfim yoktu,çok kötüydüm.. ama bugün biraz daha iyiyim işte.. teşekkürler cnm beniim

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle