Otizmde erken tanı ve müdahale çok önemli!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan suyunsesi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 2:30
teşekkür ederim:)))

5 yaşında otistik bir oğlum var. Onunla ne göz teması ne fiziksel temas kuramıyorduk. Sorduğumuz sorulara cevap vermek yerine onları tekrarlıyordu. Bir arkadaşımın bunların tipik otizm belirtileri olduğunu, bir uzmanla görüşmemiz gerektiğini söylemesi üzerine doktora başvurduk. Doktor otizm teşhisi koyduktan sonra bu tip çocukların özel eğitime ihtiyaç duyduğunu ve özel eğitim masraflarının devlet tarafından karşılandığını söyledi. Bunun üzerine biraz araştırdıktan sonra oğlumuzu İzmir’deki Dünya Özel Eğitim Merkezi’ne götürdük ve burada eğitim almaya başladı. Henüz 6 ay olmasına rağmen oğlumuzda gözle görülür bir gelişme söz konusu. Artık onunla yavas yavas temas kurabiliyoruz ve sorduğumuz soruları tekrarlamak yerine cevap vermeye başladı. Oğlumuzun bu gelişimi karşısında çok mutlu olduk. Fakat otistik çocukların eğitim masraflarını devletin karşıladığını bilmediği için onları bu imkandan mahrum bırakan bir çok insan var. Ebeveynler olarak bu konuda bilgi edinmeli ve çocuklarımızın gelişimi için en uygun gördüğümüz eğitim merkezinde eğitim görmesini sağlamalıyız.

kesinlikle size katılıyorum bu dibi durumlarda erken teşhis önemli öğretmen olarak ne kaar erken tanı okadar çabuk çözüm diyorum inş. en ykın zamanda yaşıtlarına yetişicektir.

Bunu okuyan uzman bİr arkadaŞ varsa bana yazsin lÜtfen veya otİstİk ÇocuĞu olan ben de henÜz 35 aylik bİr erkek Çocuk annesİyİm bazi Şeylerİ benİ korkutuyor henÜz konuŞmadi kalk ve koy gİbİ kelİmelerİ sÖylÜyor anne baba dİyebİlİyor veya bİr Çok kelİme bİlİyor ama bunu yerİ gelİnce kullanmiyor Çok Çok ender bİndebİr anne dİyor veya baba ama kİm anne veya kİm dede dİye sorunca anneanne gÖsterİyor sÖyledİĞİm kelİmelerİ anliyor ama İsmİyle ÇaĞrilinca bakmiyor sadece eĞer İlgİsİnİ Çeken bİr konu varsa dÖnÜp bakiyor ve sana katiliyor hadİ diŞari Çikalim dİyİnce veya masa kuralim veya bardaĞi mutfaĞa gÖtÜr dİyİnce gÖtÜrÜyor veya dÖr beŞ komutlu emİrlerİ yerİne getİrebİlİyor her sÖyledİĞİmİ anliyor evİn İÇİnde olup bİtenden haberİ var ama parmak ucunda yÜrÜyor televİzyon İzlerken Çok dİkkat ettİm sadece televİzyon İzlerken saĞa sola tek ayak ÜstÜnde hareket edİyor kiyafet takintilari var top takintisi var topa gol dİyor telvİzyonda gÖrdÜĞÜ Şeylerİ gÖrÜntÜ olarak Özellİkle son 1 aydir taklİt edİyor maÇta dÜŞen oldumu kendİsİde dÜŞÜyor ama hİÇ benİ dahİ Öpmedİ Şİmdİye kadar sadece son gÜnlerde televİzyonda gÖrdÜĞÜ ÖpÜŞmelerİ veva eve gelenler oldumu ÖpÜŞtÜkmÜ oda gelİp benİ Öpmeye oan ÖpÜyor bİrdaha ÖpmÜyor hadİ gel Öp desem dahİ yapmiyor kucaĞa alinmayi hİÇ sevmİyor bebeklİĞİnden berİ nezaman akli erdİ hİÇ kucakta durmadi hİÇ yemek takintisi var bazi gÜn Çok gÜsel yİyor bazi gÜn bİr Öncekİ gÜn yedİĞİnİ mÜmkÜndeĞİl yemİyor zorla aĞzina koysam tÜkÜrÜyor nadİren de olsa oan hoŞlaniyor yİyor . Ços sik İstedİĞİ olmadimi sİnİr krİzİne gİrİyor ya nasil dİyİm eĞer top oynamak İstİyorsa sİzİ belkİ usanmadan belkİ 1 saat alikoyar baŞka Şey İlgİsİnİ Çekmezse sİz yeter desenİzde Çok zor vazgeÇİyor hep karŞisinda duracaksiniz ona top atacaksiniz veya karalama yapmayi Çok svİyor sİzde ona katilacaksiniz yaz dİyor masadan kalkamiyorsunuz Çok uzun sÜrÜyor o sİze hep İstedİĞİnİ yaptirmaya ÇaliŞiyor ama Çamasir asmayi Çok sevİyor hadİ ÇamaŞir asalim desem koŞuyor veya bulaŞik makİnasini boŞaltmayi Çok sevİyor hemen gelİr duyunca tencerelere Çok merakli kÜÇÜklÜĞÜnden berİ Çok sik oynuyor hepsİnİ evİn ortasina yere taŞiyor İÇlerİ ne kaŞik Çatal koyuyor gecelerİ Çok sik uyanip sÜt İÇİyor hala bebek gİbİ bazi gece 3 kez mesala enaz 2 yemeĞİnİ kendİ yİyor Çatal kasik kullaniyor sİzİn yapmaniza İzİn vermİyor lÜtfen bana yardim edİn bunlar nederece Önemlİ gÖsterİlen yere bakiyor ama İlgİsİnİ Çeken Şeylere lÜtfen bana yazin lÜtfen yardim edİn

Yazdıklarınız çok karışık olmuş. Bir kaç soru sormak istiyorum.

1. Motor stereotipi var mı? (Tekrarlayan el ve ya parmak hareketleri ile nesnelere vurma ya da bedenin tümüyle yapılan hareketler;zıplama,sallanma vs)

2.Vokal stereotipi var mı? (Durmadan kendi kendine mırıldanma,garip sesler çıkarma ya da bildiği kelimeleri defalarca tekrarlama)

3. Adına tepki veriyor mu?

4. Taklit becersi var mı? (Böyle yap dediğinizde, yaptığınızı yapıyor mu?

5. Rutinlere karşı koyuyor mu? (Belli bir sıra ve düzene karşı koymalar)

6. Öfke nöbetleri var mı? (istediklerine ulaşamadığında öfke nöbeti geçiriyor mu?

Eğer bunların çoğunluğunu gözlemlediyseniz derhal bir Çocuk Nöroloji uzmanı ya da Çocuk Ruh Hastalıkları uzmanına başvurun. Onlar asıl tanılama işlemini yapoarlar.

paylaşım çok güzel teşekkürler..

Hoşgeldin!

Sitemize hoşgeldiniz, avantajlardan yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.

Kayıt Ol!

23 Yıldır Sizlerle

23 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Geri