Okuma-Yazmaya Hazırlık Çalışmaları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ermer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 0:27
HARF ÖĞRETİMİ DEĞİL HARF FARKINDALIĞI OLMASI GEREKİR!! BİZE ÖĞRETİLEN BU...ÇOCUKLAR YAZILI UYARANLARI GÖRECEK HARFLERİ FARKINDA OLMADAN TANIYACAK..AMA ONLARA SEN A , K , H ... HARFİNİ ÖĞRENECEKSİN HADİ BAKALIM DERSEK O ZAMAN OLMAZ. ÜNİVERSİTEDEYKEN DE BİZE SÖYLENENLER ŞUNLARDI: SINIFINIZDA MUTLAKA AFİŞ VB ŞEYLER OLSUN.. DİYELİM Kİ BİR HAYVAN RESMİ VAR ALTINDA O HAYVANIN İSMİ YAZSIN.. ÇOCUK BU SAYEDE HARFLERİ DOLAYLI YOLDAN TANIMIŞ OLUR.. EN AZINDAN İLGİSİNİ ÇEKER BAKAR. ZORLAMA OLMAMALI!!

yasak arkadaşlar.zaten adı üstünde anaokulu.amaç ne ilköğretime hazırlamak değil mi.sadece çizgi çalışmalarıyla psikomotor gelişimlerini sağlamamız gerekiyor.harf öğretmek yanlış..

bu işte bir yanlışlık var arkadaşlar,okul öncesinde asla harfler yazıyla kullanılmaz ancak oyun şeklinde ve hangi harfle başlıyor gibi bir kullanım olabilir.Rakamlar tamam ama harf öğretimi yoktur.

rakamları öğretiyoruz hatta çalışma kitaplarımızda bulunan toplama ve çıkarma işlemlerini rakamlarla da çalışıyoruz. yazarken eğik tanıtırken dik olarak kullanılıyor. eğer çocuğa dik olarak öğretirseniz 1. sınıfta zorlanıyor. ilköğretim müfredatına paralel çalışıyoruz.

arkadaslar anaokulunda harf öğretimi kesinlikle yok ? diye biliyorum..
sadece oyunlarla verilebilir. yalnız sayılarda öle bir kısıtlama yok çok kolay öğrenebiliyorlar .....

arkadaslar anaokulunda harf öğretimi kesinlikle yok ? diye biliyorum..
sadece oyunlarla verilebilir. yalnız sayılarda öle bir kısıtlama yok çok kolay öğrenebiliyorlar .....

artık sayıların yazımı verilmiyor..sadece sayıyı tanıtıp örneğin artık materyalle süsleme gibi çalışmalar yapabiliyoruz...

evet harf öğretimi yok!!!!!!! sayın hocalarım...sayı kavramıda noktaları birleştir ve tekrarladır..fakat toplama-çıkarma nerden çıktı onuda hiç anlamıyorum oldu olcak çocuklar okul öncesi kurumlarına gitmesinler doğruca ilköğretime başlasınlar???
amacımız onların gelişim alanlarını geliştirip,iyi alışkanlıklar kazandırmak,türkçeyi doğru ve güzel konuşmalrını sağlamak,ilk öğretime hazırlamak değil mi??? :):):):) bu arada 3 tane daha amaç var onları yazmıyorum :)

anaokullarına harf öğretimi yok
hocam...sayı yı da nokta çalışması
ya da artık materyallerle süsleyerek
verebiliriz...

Yanlış uygulamalarla kaş yapayım derken göz çıkartmayalım arkadaşlar.Yapacağımız yanlışlar hatalı uygulamalar çocukların ilköğretim yaşantısını etkiler.
Okulumdaki öğretmenlerden birinin sayılarla toplama çıkarma yaptıdığına şahit oldum ve gereken müdehaleyi yaptım,üstelik işlem sembollerini de öğretmeye çalışıyordu:(( biz toplama çıkarmayı nesnelerle kavratabiliriz rakamlarla değil.Ayrıca harf te öğretmiyoruz yani bu şu harf demiyoruz,arkadaşların dediği gibi nokta birletirme vs gibi yollarla göz aşinalığı sağlıyorve kas gelişimini destekliyoruz.

arkadaşlar harf öğretilmez.ilköğrtm eğik yazıya geçtiği için eğik çizgi çalışmaları adı altında bazı harfler,ses öğretimi olarak verilebilir.geçen sene başında müfettişim anlattı.ve ve ben geçen seneyi öyle geçirdim.zaten piyasada çok güzel kitaplar yayımlandı bu konuda..sayılara gelince 1 den 10 a kadar rahatlıkla öğretebiliriz.ancak öğretirken de oyun yoluyla mesela 3 ü yazarken "hop hop"4 ü yazarken "kayıyoruz, koşuyoruz ,zıplıyoruz"gibi sözlerle çocuklar hem öğreniyor hem eğleniyor.toplama çıkarma ise zaten yıllık planımızda var tek basamaklı basit toplama ve çıkartma işlemleri..önce bildik nesne ya da meyvelerle,daha sonra da sayıları tamamen kavradıktan sonra rahatlıkla kavratabiliriz..

bende eyik olarak öğretmeniyorum rakamları ama yeni kitaplarda elyazısı şeklinde verildiğini gördüm, 1...10 arasındaki rakamları yazabilmeli bi anasınıfı öğrencisi, bunu destekleyen egitimi ben veriyorum, toplama çıkarma konusunda ise kesinlikle soyut semboller bişey ifade etmez ama bence toplama ve çıkarma bilgiside çocuğa verilebilir bunun için bi çok oyun yaratıla bilir. harf egitimi tabiki anasınıfında verilmiyor anasınıfı kitaplarında bunu desteklicek el yazısı çizgiler kitapları oluyo.

zaten okulöncesi eğitim kitaplarında harfler ve rakamlar var arkadaşlar.ben öğrencilerimle bunları çalışıyorum.tabi ki harfler konusundaki asıl amaç bunu öğreneceksin değil .Bu çalışmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarının altı yaş grubundaki öğrencilerin yazmayı öğrenmeye hazır olup olmadıklarıMEB İlköğretim Okulu Birinci Sınıf Türkçe Programı’nda (2000) ve MEB Türkçe Eğitimi veÖğretimi Klavuzu’nda (1986), öğrencilerin yazmaya hazırlanmaları ile ilgili etkinliklerin birinci sınıfın başında, “ilkokuma-yazmaya hazırlık dönemi”nde yaptırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Öte yandan bu etkinliklere, ülkemizde yaygınlaştırılması hedeflenen okul öncesi eğitiminin Programı’nda(MEB, 2002) da yer verilmektedir. Bu durumu bir çelişki olarak nitelendirmemek gerekir. Raban ve Ure’e göre (2000), çocuklar yazının anlamını ve formunu formal okuma-yazma programlarının uygulandığı okullara başlamadan önce, okul öncesi dönemde kavramaya başlarlar; onların formalokuma-yazma döneminin başlangıcından itibaren yazmadaki başarıları okul öncesi dönemde yazı ile ilgili deneyimler kazanıp kazanmadıklarından etkilenmektedir; bu bakış açısı da erken çocukluk eğitimi programlarını doğrudan etkilemektedir. Meier (2000); Strickland ve Morrow (2000); Vadasy ve diğerleri (1998a); Vadasy ve diğerleri (1998b), çocuklara okuma-yazma öğretiminde erkençocukluk yıllarının çok önemli olduğunu ve okuma-yazma becerilerinin geliştirilmesinde bu dönemde yaptırılacak etkinliklerin önemini vurgulamaktadırlar. Oktay (1982)’a göre, bir anaokulu öğretmeni,çocukların özelliklerini belirmek ve onun gelecek yıllarda yöneleceği ilkokulun istediği öğrenme deneyimlerine sahip olup olmadığını anlamak konusunda büyük olanaklara sahiptir. Çocuk,anaokulunda yazmayı değil ama yazmak için gerekli olan tüm bilgi ve beceriyi kazanır. Erken çocukluk eğitimini destekleyen araştırmalarda da (The Condition of Education, 2000) okul öncesieğitiminin çocukların okula hazırlanmalarına yardımcı olduğu vurgulanmaktadır. Bununla birlikte,okul öncesi eğitiminin çocukları okula hazırlamadaki etkililiğinin niteliğiyle orantılı olduğu göz ardıedilmemelidir (Arı ve diğerleri, 2002). Arı ve diğerlerine göre (2002), Türkiye’deki bu okulların çokazında nitelikli eğitim verilmekte; birçoğunda da eğitimden çok bakım hizmeti verilmektedirnı belirlemektir.
ÖNEMLİ OLAN BECERİ GELİŞTİRİLMESİ..
rakamlara gelince yine aynı şekilde 5-6yaşındaki öğrencilerimle matematik çalışıyorum.toplama çıkarma yapıyorum ama oyunlaştırarak ama test çalışmalarıyla..

çocukça_g arkadaşım çok güzel yazmış.bu konuda sana katılıyorum...Önemli olan beceri geliştirebilmesi.

teşekkür ederim:))

düşüncelerini belirttiğiniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar...
geçen yıl sayıları öncelikle çocuklara tanıtıp drama sanat etkinliği vb. yollarla pekiştirdikten sonra çalışma sayfası olarak veriyordum takiiiii müfettiş teftişe gelen kadar...
ne oldu saygıdeğer müfettiş bey nisan ayında gelerek "artık sayıları yazdırmıyoruz bundan sonraki sayıları yazdırmayın" dedi...ama ben devam ettim bildiğim gibi... neyse bu yıl ne yaparım nasıl yaparım bilmiyorum...

bu seneki planlarda harflerle ilgili çalışmalar var biz bu egitimi vermek zorundamıyız?bu iş birinci sınıf ögretmenlerine ait degil mi?çocuklara yanlış ögretmekten korkuyorum.

BU BİR OTOMATİK MESAJDIR ecemsila... Konu açtığınız için teşekkür ederiz.Kurallarımızı okuyarak konu açtığınızı umuyoruz.Kurallara uygun olmayan konular ve daha önce benzeri açılmış konular silinmektedir.Forumumuzdan en iyi bir şekilde yararlanmanız dileği ile...

Sorunuzun içinde cevabı var zaten...evet bizim işimiz değil harf öğretmiyoruz arkadaşım.

Bu konuda sıkıntı yaşayan arkadaşlar Velilerinize sadece şunu söylerseniz belki etkili olabilirsiniz:Bir öğrencinin okulda başarılı olabilmesi için dinlemeyi öğrenmesi gerektiğini okulda da çocuklara dinlemeyi öğrettiğinizi falan anlatabilirsiniz.Çünkü herşeyin temeli dinlemedir.dinlemeyen bir öğrenci dikkatli değildir.bu onun öğrenmesini etkileyeceğinden çocuk üzerindeki öneminden bahsedersiniz.Aslında velilere anlatılması gereken o kadar çok şey carki bende ara ara toplantılar düzenleyip velileri bilinçlendirme çalışmaları yapıyorum.

Kendİ GÖzlemİm: OkulÖncesİ EĞİtİm AlmiŞ ÖĞrencİ İle AlmamiŞ ÖĞrencİ Arasindakİ Fark İlkÖĞretİm 1. Sinifta Çok Barİz Bİr Şekİlde Bellİ Oluyor. Bu TÜr Velİlerİn 1.sinif ÖĞretmenlerİnİn GÖrÜŞÜnÜ Almasinida SÖyleyebİlİrsİnİz.

Hoşgeldin!

Sitemize hoşgeldiniz, avantajlardan yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.

Kayıt Ol!

23 Yıldır Sizlerle

23 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Geri