zaten okulöncesi eğitim kitaplarında harfler ve rakamlar var arkadaşlar.ben öğrencilerimle bunları çalışıyorum.tabi ki harfler konusundaki asıl amaç bunu öğreneceksin değil .Bu çalışmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarının altı yaş grubundaki öğrencilerin yazmayı öğrenmeye hazır olup olmadıklarıMEB İlköğretim Okulu Birinci Sınıf Türkçe Programı’nda (2000) ve MEB Türkçe Eğitimi veÖğretimi Klavuzu’nda (1986), öğrencilerin yazmaya hazırlanmaları ile ilgili etkinliklerin birinci sınıfın başında, “ilkokuma-yazmaya hazırlık dönemi”nde yaptırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Öte yandan bu etkinliklere, ülkemizde yaygınlaştırılması hedeflenen okul öncesi eğitiminin Programı’nda(MEB, 2002) da yer verilmektedir. Bu durumu bir çelişki olarak nitelendirmemek gerekir. Raban ve Ure’e göre (2000), çocuklar yazının anlamını ve formunu formal okuma-yazma programlarının uygulandığı okullara başlamadan önce, okul öncesi dönemde kavramaya başlarlar; onların formalokuma-yazma döneminin başlangıcından itibaren yazmadaki başarıları okul öncesi dönemde yazı ile ilgili deneyimler kazanıp kazanmadıklarından etkilenmektedir; bu bakış açısı da erken çocukluk eğitimi programlarını doğrudan etkilemektedir. Meier (2000); Strickland ve Morrow (2000); Vadasy ve diğerleri (1998a); Vadasy ve diğerleri (1998b), çocuklara okuma-yazma öğretiminde erkençocukluk yıllarının çok önemli olduğunu ve okuma-yazma becerilerinin geliştirilmesinde bu dönemde yaptırılacak etkinliklerin önemini vurgulamaktadırlar. Oktay (1982)’a göre, bir anaokulu öğretmeni,çocukların özelliklerini belirmek ve onun gelecek yıllarda yöneleceği ilkokulun istediği öğrenme deneyimlerine sahip olup olmadığını anlamak konusunda büyük olanaklara sahiptir. Çocuk,anaokulunda yazmayı değil ama yazmak için gerekli olan tüm bilgi ve beceriyi kazanır. Erken çocukluk eğitimini destekleyen araştırmalarda da (The Condition of Education, 2000) okul öncesieğitiminin çocukların okula hazırlanmalarına yardımcı olduğu vurgulanmaktadır. Bununla birlikte,okul öncesi eğitiminin çocukları okula hazırlamadaki etkililiğinin niteliğiyle orantılı olduğu göz ardıedilmemelidir (Arı ve diğerleri, 2002). Arı ve diğerlerine göre (2002), Türkiye’deki bu okulların çokazında nitelikli eğitim verilmekte; birçoğunda da eğitimden çok bakım hizmeti verilmektedirnı belirlemektir.
ÖNEMLİ OLAN BECERİ GELİŞTİRİLMESİ..
rakamlara gelince yine aynı şekilde 5-6yaşındaki öğrencilerimle matematik çalışıyorum.toplama çıkarma yapıyorum ama oyunlaştırarak ama test çalışmalarıyla..