Kekeme Öğrencisi Olan Öğretmene Düşen Görevler

Puanları 0
Solutions 0
Tepki Skoru
0
@ilknurdemirel
Kekeme Öğrencisi Olan Öğretmene Düşen Görevler

Kekeme olan öğrencinin, sosyal ve duygusal gelişimi ile akademik başarısı için alınacak önlemler ve gereksinimleri, sınıf öğretmeni, rehber öğretmen, özel eğitim öğretmeni, anne-baba ve okul yönetimince değerlendirilmeli ve uygulanmalıdır. Arkadaşlarının alayına maruz kalan kekeme çocuğa anında destek vererek ve diğer çocuklara davranışlarının etkilerini anlatarak onun çaresizlik ve güvensizlik yaşamasına engel olunmalıdır. Bu konudaki görev, okulun rehber öğretmenine düşer. Sınıf öğretmeninin en önemli görevlerinden biri, kekeleyen öğrencisinin, sorumluluklarını yerine getirmesine fırsat vermektir. Sınıf içinde çocuğa sunu yapması yerine onu olduğu gibi kabul ettiğini gösteren bir konuşma yapması ve cesaretlendirmesi, izlenecek en iyi yöntemdir. Örneğin, önceden planlanan bir sunuyu, anne-babasına ya da çok güvendiği arkadaşlarına, daha sonra küçük bir arkadaş grubuna ve en sonunda da sınıfa sunması, kaygı ve korkusunu dolayısıyla kekemeliğini azaltabilir. Ancak ne olursa olsun çocuk istemediği bir çalışmaya katılmaya zorlanmamalıdır. Öğretmen, çocuğun söylemekten korktuğu sözcüklerden kaçınmasını desteklememen, söylemesi içinde zorlamamalıdır. Sözcükleri kendisinin seçmesine izin vermelidir. Öğretmen hiçbir zaman kekeleyen öğrenciye; "sakinleş, rahatla, konuşmadan önce düşün vb" gibi önerilerde bulunmamalıdır. Çocuğun nasıl konuştuğuna değil, ne söylediğine odaklanmalıdır. Sınıfında konuşma bozukluğu olan öğretmenin dikkat edeceği hususlar şunlardır:
1. Çocuğu kekeme diye damgalamayınız.
2. Çocuğun konuşması üzerinde aşırı bir titizlik göstermeyiniz. Endişeden uzak olunuz. Çocuk bir şey söylemek istediğinde acele ve telaşa kapılmadan söyleyebileceği kadar zaman veriniz.
7. Çocuğu konuşmada acele ettirmeyiniz. Sizin ve diğer arkadaşlarının iyi, sabırlı dinleyiciler olduğunu çok açık hissedebilmelidir.
8. Hiçbir zaman çocuğa 'dur acele etme', 'yeniden başla', 'önce derin bir nefes al' gibi uyarılarda bulunmayınız. Bütün bunlar onun dikkatini konuşması üzerinde toplamasına neden olur. Bu da zararlıdır.
9. Çocuk konuşurken onun dudak hareketlerine değil, gözüne bakınız.
10. Sınıfta hızlı konuşmaktan, az keza emir vermekten sakınınız.
11. Sıkı disiplinden sakınınız.
12. Çocukla samimi ve candan ilgilenin. Ona sevgi ve şefkat gösteriniz.
13. Çocuktan çok fazla bir şey beklemeyiniz.
14. Sınıf içinde çocuğun güven ve mutluluk duymasını sağlayınız.
15. Sınıfın kekeme çocuğa karşı olan tavrını kontrol ediniz. Kekemeye gülmemelerini, alay etmemelerini söyleyiniz. Bunu kekeme çocuk sınıfta yokken yapınız.
16. Sınıfta şiir okuma veya sözlü çalışmalar yapıldığında kekeme için özel önlemler alınız. Ezber ödevi verilecekse kısa ve kolay almasına dikkat ediniz. Başarılarını görüp takdir ediniz.
17. Sınıfta koro halinde çalışmalar, toplu marşlar ve diğer müzik, ritim faaliyetleri kekeme için faydalıdır.
18. Onun başarılı olduğu, iyi yaptığı işleri kendini sınıfa kabul ettirmesi için olanaklar hazırlayınız.
19. Kişisel kusurlarını azaltmaya yardım ediniz. .
20. Çocuğun kendisi varken başkalarıyla onun kusurları hakkında konuşmayınız.
21. Aileyi tanıyın ve işbirliği yapınız. Sizin okulda yapmaya çalıştığınızı onlar evde yıkmasınlar. Gerekli önlemleri birlikte alınız. Evde eksik olanları sınıfta siz tamamlayınız.
22. Kekeme, kekemelik, kekeleme gibi terimleri kullanmaktan sakınınız. (Tekrar uzatma, tutulma, duraklama gibi terimleri kullanabilirsiniz.
23. Onun konuşmasını olduğu gibi kabul ediniz.
24. Çocuğun en az kekelediği durum ve koşulları saptayınız. Sınıfta bu gibi durumlarda onu konuşturunuz.
25. Çocuk kekelemeden konuştuğunda farkına varınız ve takdir ediniz. 'Aferin, çok güzel konuştun' demek yerine sadece 'Çok iyi, pek hala' demek daha etkilidir.
26. Sınıfta çocuğa bazı haklar tanınmalı. Özellikle sözlü çalışmada bazı kolaylıklar sağlanılmalı.
27. Çocuk konuşurken bir kelime veya seste tutulursa onu tamamlamak için yardım etmeyiniz. Kendini tamamlasın, sözün sonunu getirmesini bekleyiniz.
28. Bu çocuğu daha iyi geliştirmek için başkaları ile işbirliği yapınız. Başkalarından bilgi almaktan, onlarla konuşmaktan sakınmayınız.

alıntı

teşekkür ederim.

güzel bir konuya değimişsiniz teşekkür ederim.

Çok teşekkürler canım

teşekkürler açıkçası ben acele etme dedim böyle bir öğrencime ama olabilir aklı konuşmasına gidip daha çok panik yapabilir.

Hoşgeldin!

Sitemize hoşgeldiniz, avantajlardan yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.

Kayıt Ol!

23 Yıldır Sizlerle

23 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Geri