bilye nereye gidecek

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan atılgan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 2:16
Puanları 0
Solutions 0
Tepki Skoru
4
@atılgan
İlk olarak deney için gerekli olan malzemeler ile başlayalım. 1 tane bilye, ama ben her defasında boyaları temizlemek için uğraşmayayım diye bilyelerin sayısını bol tuttum. Guaj boya yada koyu kıvamlı herhangi bir boya. (En az iki yada üç renk)
Boş bir ayakkabı kutusu. (Bu ayakkabı kutusunun içini beyaz bir kağıt ile kaplıyoruz ve aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi kenarına belirli aralıklarla işaretler çiziyoruz) Bir tane havlu kağıt koçanı. (rulosu) ve deneyimiz için gerekli olan bir konserve ve düz yüzeyli başka bir kutu.
Şimdide yapılışına geçelim. Konserveyi kutumuzun bir ucuna yerleştırıyoruz ve hemen karşısına rulomuzu (ucu yere değecek şekilde) konserveyi hedefleyerek koyuyoruz. Bilyemizi boyaya batırıyoruz ve rulomuzdan yuvarlamadan önce çocuklara soruyoruz. “Çocuklar sizce bu bilye konserveye çarptıktan sonra nereye gidecek?” Çocuklar tahminlerini söylüyorlar. Hatta kurşun kalemle tahminler çizilebilir. Fikirler alındıktan sonra bilyemiz rulomuzdan bırakılıyor. Ve bilye gittiği yol üzerinde boyandığı renkte bir iz bırakıyor. Bu çalışma önce konserve (yuvarlak yüzlü olduğu için) daha sonrada düz yüzeyli bir kutu ile deneniyor. Öğretmen bir iki denemeden sonra ruloyu ve bilyeleri çocuklara verip onların atışlar yapmalarını istiyor.​
Ben ilk olarak bilyeyi kırmızı boyaya batırarak konserveyi hedef aldım. İlk resimde gördüğünüz gibi bilye geniş bir açı çizerek farklı bir yöne gitti. Bunun sebebi konservenin yuvarlak yüzlü olmasından kaynaklanıyor. Daha sonra başka bir bilyeyi mavi boyaya batırarak düz bir kutuya yuvarladım. İkinci resimde gördügünüz gibi nerdeyse attığım yöne doğru geri geldi. Farklı boyalar kullanırsak çocuklar aradaki farkı daha iyi görebilir.

Çocukların önüne farklı yüzeyleri olan cisimler koyarak tahminlerde bulunmalarını ve deneyler yaparak sonucu görmelerini isteyebilirsiniz. Öncelikle çok kirli bir deney, her yer boya oluyor. Bu yüzden çok hoşlarına gideceğine eminim. İkincisi her seferinde aynı yerden atış yapmak zorunda değiller. Kutunun kenarında gördüğünüz çizgilere ruloyu koyarak farklı yönlerden denemelerde yapabilirler. Üçüncü olarakta sadece bilye kullanmak zorudada değiller. Farklı ufak toplar ile denemelerde yapılabilir

Hoşgeldin!

Sitemize hoşgeldiniz, avantajlardan yararlanmak için kayıt olabilirsiniz.

Kayıt Ol!

23 Yıldır Sizlerle

23 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Geri