Re: GELECEK EĞİTİMLE GELECEK TRT 3 CANLI YAYIN RAPORLARI
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM 24/06/2010
Konuk: Remzi İNANLI
Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürü
Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı ne durumda?
R.İNANLI : Eğitim insanın temel hakkıdır. Bu alana gerekli önemi verirsek çocuklarımızın geleceğini garanti altına almış oluruz. Ülkemiz çocuk sayısı bakımından zengin. 1997’ de genel müdürlüğümüz kurulmuştur. 2003’ ten bu yana da bu alanda oldukça iyi bir seviyeye geldik ; fakat yine de Avrupa Birliği ülkelerindeki okullaşma sayısı bakımından geriyiz.
60- 70 ay arasındaki çocukları beş yaşında olarak kabul ediyoruz. Bu yaş ilköğretime hazırlık yaşıdır. Her yaş gurubunda 1 milyon 200 bin öğrenci var. Bunları okullaştırmak da kolay değil. Doğu ve güney doğuda çocuklarımız Türkçe konuşamıyor.
Dil okulöncesi eğitimdeki kazanımlardan biri. Sosyal gelişim sürecinde çocukların bakımı var. Bir yandan da okulöncesiyle çocukların eğitime hazırlanması süreci söz konusu. Okulöncesi eğitim alanla almayan arasındaki fark nedir?
R. İNAN : Okulöncesi eğitimi alan çocuklar daha uzun süre eğitim sisteminde yer alıyor. Kavgacı olmuyor, paylaşımcı oluyor. Yaşam seviyesi yükseliyor, beslenmesi düzenli ve normal oluıyor. Üniversite hayatında daha başarılı oluyor.Almayanlar ise bilgisayar bağımlısı,okulda devamsızlık problemli, kavgacı, paylşamyı bilmeyen bireyler olarak toplumumuzda yer alıyor.
Okul öncesi eğitim temeldir.Dünyada bu alanda büyük bir yarış var. ABD bu konuda büyük bir yarış ve çalışma içerisinde. Biz bu alana geç yöneldiğimiz için geri kalmış durumdayız. Eğitim ve donanım bakımından Avrupalı ülkelerden bir eksiğimiz bulunmamaktadır. Hatta eğitim kalitesi bakımından Avrupa’ya göre daha ilerideyiz. Okullarımız Avrupa standartlarının üzerinde. Doğal ortamda eğitim veriyoruz. Yalnız velilerimizden bir ricamız çocuklarımızın üzerlerine fazla düşmemeleridir. Aman çocuğum terlemesin, çocuğumun üstü kirlenmesin gibi serzenişlerden uzak durmaya çalışalım. Çocuklarımız doğal ortamda eğitim alıyorlar. Bahçelerinde ekip biçip hazırlanan pazarlarda ürünlerini satıyorlar.
MEB “7 ÇOK GEÇ!” Sloganını kullandı.Okul öncesi Eğitimde temel sorunumuz nerede?
R.İNANLI : Tüm üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, basınla iyi bir diaya loğumuz var . zoru başardık. Bütün veliler artık çocuklarını okulöncesi eğitime kayıt ettirmek için birbiriyle yarışıyor. Artık bina ve öğretmen yetiştiremiyoruz. Talep çok fazla. Hayırseverler anaokullarına geçmişte pek sıcak bakmıyordu. Sebebi de işlevini ve içeriğini bilmemeleriydi. Artık hayırseverlerimiz okulöncesi eğitime de önem vermektedir. Biz okul öncesi eğitimle temel eğitimi vermiş oluyoruz.
FİLM GÖSTERİMİ YAPILDI.
ÇİZGİ FİLM GÖSTERİLDİ.
SORU CEVAP YAPILDI.
alıntıdır.