Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?

Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
2,502
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
46
Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?

Bu haberi özellikle kaymaklı yoğurt yemeyi sevenler iyi okumalı. Çünkü kaymak diye yoğurtların üzerinde bulunan o insanı cezbeden tabaka aslında margarin karışımı. Nasıl mı gelin, yoğurt dünyasında yaşananlara birlikte bakalım.Bu başlık bir çok kişi için şaşırtıcı gelebilir. Yoğurt ve süt üreticileri, son yıllarda sokak sütçülerine karşı yoğun bir kampanya yürütüyor. Sokak sütlerinin sağlıksız olduğu öne sürülüyor. Evlere süt servisi yapanların süt gibi hassas bir besini servisz yaparken gerekli koruma donanımına sahip olmadığı öne sürülüyor.
Prof. Ahmet Aydın,pastorize süt ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Pastörize süt üreticilerinin tüketiciyi yanılttığını öne sürüyor. Prof. Aydın, pastörize sütün "GÜVENLİ" olduğunu ama bunun "SAĞLIKLI" anlama gelmediğini söylüyor.

Prof. Aydın'a göre, sütün pastörize edilmesi sırasında bütün besin değerlerini kaybettiğine dikkat çekiyor. Prof. Aydın, şu çarpıcı açıklamayı yapıyor:

"Pastörizasyon, sütün Yüksek Sıcaklıkta Kısa Süre (HTST) denilen bir yöntem kullanılarak ya yaklaşık 70–75°C ısıda 15 saniye, ya da yaklaşık 90°C ısıda 1 saniye bekletilmesi usulü ile uygulanan bir işlemdir (1). Pastörizasyonun başarılı olabilmesi için işlemi yürüten kimyagerin sonuçta elde edilen sütte hiçbir enzimin izine rastlamaması şartı aranmaktadır!

Süt ya da meyve suyu gibi besinlerin pastörize edilmesinin ne anlama geldiğini daha iyi öğrenebilmek için, önce enzimlerin ne olduğunu öğrenmeliyiz. Enzimler, kısmen ya da tamamen proteinlerden oluşan ve vücutta birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde katalizör görevi gören yapılardır."

Prof. Ahmet Aydın, yalnız iddialarını ortaya koymakla kalmıyor. Pastörize süt üreticilerini çok kızdıracak, tüketicileri de korkutacak bir araştırmaya yer veriyor:

"Doktor Pottenger, yaklaşık 10 sene süren ve 900 kadar kedinin incelendiği deneylerinde pastörize süt ve pişmiş etle beslenen kedilerde, çiğ süt ve et ile beslenen guruba göre diş çürükleri, kemik deformasyonları ve erken ölümlerin çok daha sık görüldüğünü fark etmiştir."

PEKİ YOĞURTTA DURUM NASIL?

Türkiye'de pastörize süt satıcıları, aynı zamanda yoğurt pazarına da hakim durumdalar. Sokak sütçüleri ile birlikte, mahalle yoğurçuları da hızla ortadan kalktı.

Pastörize sütçülerin yoğurt sektöründe yaptıkları ise çok daha vahim. Kaymaklı yoğurtların kaymağının nasıl yapıldığı çok tartışılacak bir noktada.

Sütün içindeki yağın tamamını alıp tereyağı olarak değerlendiren firmalar, son yıllarda kaymaklı yoğurda olan talep artınca yeni bir yöntem geliştirdiler.

Unilever'in hazır yemek sektörü için pazara sunduğu Dorina markalı margarin yağı, yoğurt üreticilerinin can simidi oldu. Tereyağı aroması bulunan Dorina margarin, bir miktar sütle birlikte eritilip yoğurdun üzerine kaymak diye dökülüyor. Buyurun size kaymaklı yoğurt.

Unilever'in en büyük bayilerinden biri Rotahaber'e bu konuda şu bilgileri paylaştı:

"Son zamanlarda bizim Dorina margarin satışımızda hızlı bir artış kaydettik. Müşteri kitlesinde bir zenginleşme gördük. Müşterilerimiz arasında yoğurt üreticilerinin önemli bir yeri olduğunu tesbit ettik. Bunların hangileri olduğunu paylaşmamız elbette mümkün değil. Ama, çok farklı markalar olduğunu söyleyebilirim."


İnternetten alıntı..
 
Katılım
18 May 2006
Mesajlar
1,558
Tepki Skoru
0
Puanları
0
her gün yeni birşeyler çıkartıyorlar. eee şimdi biz ne yapacağız sokaktan mı alacağız marketten mi ???
 
Katılım
4 Mar 2007
Mesajlar
2,114
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
ARTIK YEDİĞİMİZ EKMEKTEN BİLE ŞÜPHE ETTİĞİMİZ BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ ARKADAŞLAR BU HABERİ ŞAŞIRMADIM BİLE MAALESEF.TEŞEKKÜRLER HOCAM PAYLAŞIMINIZ İÇİN
 
Katılım
8 Nis 2007
Mesajlar
1,055
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
artık kimseye güvenemeyeceğiz her şeyde bir hile var teşekkürler paylaşım için
 
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
142
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
46
zaten elimizi attığımız herşeyden birşeyler çıkar oldu. En iyisi galiba" kendin pişir kendin ye " teşekkürler teacher
 
Katılım
18 Eyl 2006
Mesajlar
2,999
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
uf ya bende kaymak hastasıydım.ama şaşırmadım her yediğimizde bir şey çıkıyor.
teşekkürler bilgilendirdiğiniz için...
 
Katılım
20 May 2006
Mesajlar
2,193
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
42
yakında bişey yiyemez hale gelicez..teşekkürler paylaşımın için...
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst