Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

UYKU BOZUKLUKLARI

Katılım
29 Nis 2006
Mesajlar
275
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Gece terörü (night terror)
Gece çocuk yatağında ağlar, gözleri dalgın bir şekilde bakar, korkmuş bir yüz ifadesi vardır. Çevresini tanımaz, solgundur, terler, çarpıntısı vardır. Bu durum bir kaç dakika sürer. Çocuk tekrar uyur. Çocuk sabah uyandığında, gece olanlarla ilgili hiç bir şey hatırlamaz. Uykusunun rüyasız uyku döneminde ortaya çıkmaktadır. Genellikle 5-6 yaşlarına doğru azalarak kaybolur. Seyrek olarak kaybolmaz ve tedavi gerektirir.
 
Katılım
29 Nis 2006
Mesajlar
275
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Sıkıntılı düşler
Çocukların % 30'unda olur. İkinci yaştan sonra görülür. Çocuk uyanır, ağlar, bağırır, yardım ister. Sıklıkla sabah hatırlanır. Sıkıntılı düşler genellikle uyku başında görülür, güzel rüyalar ise genellikle sabaha karşıdır. Özellikle çocuğun yaşantısında yoğun sıkıntılı bir olay varsa sıradan bir durumdur, ayrıca ruhsal aygıtın yapılanmasının bir göstergesidir. 4-5 yaşından sonra şiddeti giderek azalır. Çocuk uyanır, endişelidir. Anne babasının yatağına gider ve uyumaya devam eder.
 
Katılım
29 Nis 2006
Mesajlar
275
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Uyurgezerlik
Erkeklerde daha sıktır. 7-12 yaşlar arasında görülür. Ailede uyurgezerlik olanlarda daha sıktır. Gecenin ilk yarısında çocuk yataktan kalkar. Bazen karmaşık, her zaman aynı şekilde tekrarlanan bir etkinlik içine girer. 10-30 dakika sonra tekrar yatar, uykusuna devam eder. Sabah hiçbir şey hatırlamaz. En basit şeklinde gözler açılır ve yataktan kalkmaya çalışır. Altı ile on iki yaşları arasındaki çocukların altıda birinde en az bir kez olurken, bunların ancak % 3-5'inde uyurgezerlik gelişir. Rüyasız uyku döneminde görülür.
 
Katılım
29 Nis 2006
Mesajlar
275
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Çocuklarda uykuya dalma zorlukları
İkinci ile altıncı yaşlar arasında aşırı hareketli olan çocuk uykuya dalma konusunda direnebilir. Ayrıca ilk kaygılı rüyalar da bu zorluğu arttırır. Bu dönemde yatmaya direnen çocuk çeşitli bahaneler bulur. Korktuğunu, yalnız yatamadığını söyleyerek anne baba ile yatmak isteyebilir, odasında gece bir ışık yakılmasını ister, bir oyuncak ya da yastık gibi uykuya geçişi kolaylaştıracak bir eşyaya sarılabilir, ilk bir yılda gördüğümüz davranışlardan olan parmak emme ile rahatlamaya çalışabilir ya da aileden birinin anlatacağı masala bağlanır. Dış ortamdaki koşulların uygunsuzluğu (gürültü, anne baba ile birlikte yatma, uyku saatinin düzensizliği), uygun olmayan dış baskılar (aşırı baskıcı anne babasına karşı otonomisini korumaya çalışan çocuk) ve sıkıntılı ya da çatışmalı bir ev ortamı bu geçiş dönemini bozar.

Çocuk rüyalardan ya hoşlanır ya da çoğu zaman bildirildiği gibi korku ile güçlü tepkiler sergileyebilir. Rahatsız edici rüyalar çocuk 3, 6 ve 10 yaşında iken en yoğundur. İki yaşındaki çocuğun rüyaları kovalanmak ya da ısırılmak ile ilgili olabilmekte, dört yaşında ise bazı hayvan rüyaları ile iyi ya da kötü insanlarla karşılaşılan rüyalar başlamaktadır. Beş ya da altı yaşlarında öldürme ya da yaralanma ile uçma, arabada olma ve belirgin hayaletlerin olduğu rüyalar vardır. Çocuklukta saldırgan rüyalar oldukça ender görülür, onun yerine çocuğun bağımlılığını yansıtan tehlikede olduğu şeklinde rüyalar görülür. Beş yaşına doğru çocuk o zamana kadar gerçek yaşantılar olduğuna inandığı rüyaların gerçek olmadığını fark etmeye başlar. Yedi yaşına gelinceye kadar çocuklar rüyaların kendileri tarafından yaratıldığını bilirler. Üç ile altıncı yaşlar arasındaki çocukların, anne babaları ile bağlantılarını sürdürebilmek, odalarını daha gerçekçi ve daha az korkutucu bir şekilde görebilmek için yatak odalarının kapısını ya da ışığını açmak istemeleri doğaldır. Zaman zaman çocuklar rüyalardan kaçmak için yatmağa gitmeyi reddedebilirler. Uykuya dalma güçlükleri genellikle rüya görmelerle bağlantılıdır. Uyku dünyasında iken gerçek dünyadan kopmamak için güvenliği sağlayan koruyucu yöntemlerin oluşturulduğu alışkanlıklar geliştirilir.

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde uyuma ve uyku ile ilgili sorunların başında yatağa gidip uyuma konusunda direnme gelmektedir. Çocuk ağlar, yatırıldıktan sonra kalkar, anne baba ile uzun çekişmeler yaşar. Bu direnme kimi çocukta yatma korkusuna dönebilmektedir. Çocuk odasının ışığını açmakta, kapıyı aralık tutma, anne baba arasında ya da koltukta uyumaktadır. Uyumadan yatağına geçmez. Sıklıkla sıkıntılı rüyalar sonrasında ortaya çıkar. Çocukların uyku için yatağa gitmeden önce geliştirdikleri kendilerine özel yatma törenleri olabilmektedir. Bu törenler 3-6 yaşları arasında sıktır. Yastık, oyuncak gibi bir eşya olmalıdır. Ayrıca bir bardak su, şeker, aynı masalın anlatılmasını ister. Bunlar her zaman aynı şekilde olmalıdır. İlişkinin kesilecek olması kaygısıyla ortaya çıkan sıkıntının giderilmesine yönelik belirtilerdir.

Bebek ve çocuklarda sorun yaratan ya da tedavi gerektiren uykusuzluk çok nadirdir. İleri yaş çocuğu ve ergende gözlenir. Bu çocukların ya da gençlerin uyku saatlerinin 21:00- 22:00 yerine saat 01:00-02:00 olacak şekilde kaydığı, bu nedenle sabah daha geç kalktıkları görülmektedir. Nedenleri arasında gencin kendi yaşamını kontrol etme çabası, TV seyretme, radyo dinleme ve geç zamanlara kadar okuma gibi erken çocukluk alışkanlıklarının yani yatma törenlerini sürdürmeleri nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
www.tr.net
 
Katılım
1 May 2006
Mesajlar
271
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
39
Ailelerin, çocuk büyütürken en fazla önemsedikleri iki nokta çocuklarının beslenme ve uyku düzenleri.Uyku bozukluklarını değerlendirirken öncelikli normal uykunun gelişim devreleriyle ilişkisi konusunda bilgi sahibi olmakta yarar var.Yenidoğan;ilk günlerde zamanının yaklaşık %70’ini uykuda geçirir.İlk 5 yıl boyunca uykuda geçirilen süre yaş ilerledikçe azalır.

Bebeklerin yaşamının ilk aylarında sık uyku, uyanma periodları hakimken ve bariz bir gece gündüz ritmi yokken ilerleyen aylarda gece uyanmaları iyice seyrelir,gün içindeki uyanıklık periodları uzar ve çoğunda 6-9.aya kadar gece uykusu paterni yerleşmiş olur. Okul öncesi dönemde gündüz uykusu gereksinimi de giderek azalır.3 yaşındakilerin %92’si haftada 6 gün uyurken, 5 yaşındakilerin %27’si haftada 4 gün uyur.Ergenliğe yaklaştıkça da uyku kalitesi ve yapısı erişkin uyku paternine benzemeye başlar.
Normal bir yeni doğan günlük zamanın 20 saat kadarını ( sık uyanmalarla beraber) uykuda geçirebilir.Özellikle ilk ayların uyku düzeni değişimleri konusunda anne adaylarının önceden bilgili olması,daha sonraki dönemde endişe yaşamalarını önler.Uyku değişimleri normal gelişim evrelerinde görülebilecek geçici olgular olabileceği gibi birçok duygusal veya ruhsal bozukluğun işareti de olabilir.
Genellikle 4 grupta değerlendirilir:Uykunun miktarı,niteliği veya zamanlamasında bozukluklarla giden Dissomnialar,özgül uyku evreleri ya da uyku uyanıklık geçişleriyle ilişkili Parasomnialar,yaygın psikolojik hastalıklarla yakından ilişkili uyku bozuklukları ve diğer tıbbi durumlar ya da madde kullanımına bağlı uyku bozuklukları
 
Katılım
5 May 2006
Mesajlar
52
Tepki Skoru
0
Puanları
0
uyku bozukluğunun nedenleri
1. duygusal durum: aile içi tartışma,sevgisiz,güvensiz,huzursuz ortam. uykudan önce korkunç film, hikaye. kendini güvensiz hissetmesi, geçici ayrılıklar, ebevey-çocuk ilşkisinde sorunlar,uyuduğunda terk edilebileceği korkusunun yaşanması, kıskançlık
2. beslenme düzensizliği: karnı acıkınca uyuyamaz ya da uyanır.
3. diş çıkarma: ağız bölgesi acır ve gerginlik yaratır.
4. hastalığın olması
5. uyku öncesi aşırı hareketli oyun oynanması
6. uykun öncesi televizyon izlemesi
7. yeni bir oyuncağın uyku öncesi verilmesi
8. ebeveynin uyku konusunda aşırı titiz olması
 
Katılım
5 May 2006
Mesajlar
52
Tepki Skoru
0
Puanları
0
uyku bozukluğu ortaya çıkmadan alınacak önlemler:
1. anne, çocuğa en başından düzenli uyku alışkanlığı kazandırmalıdır. bunun için hep aynı saate yatırmalıdır. yaş büyüdükçe ve ihtiyaçları değiştikçe bu saatlerde değiştirilmelidir. beyin zamnlara alıştıkça beden de kurallara uyar. tutarlılık çok önemlidir.
2. başlangıç aşamasında odasında ebeveynlerden biri kalabilir.
3. ağladığı için bağırılmamalı, kızılmamalı,vurulmamalıdır. 'hadi uyu artık,yat' denilmemelidir.
4. yatmaya hazırlık olacak ön etkinlikler yapılmalıdır. diş fırçalama,üstünü değiştirme, öpücük verme gibi ara basamaklar işe yarar.
5. odasında sevdiği ve güven duyduğu bir oyuncak bulundurulmalıdır.
6. korku nedeniyle uyuyamıyorsa, odasında bir gece lambası bulundurulabilir.
7. odasında sessizlik sağlanmalıdır..
8. çocuklar uyurken kesinlikle bırakıp gidilmemelidir.kısa süre de olsa uyutup evden çıkılmamalıdır. KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDENDİR.
9. bir suç işlediğinde kesinlikle ceza olarak uykuya gönderilmemelidir. ceza ve uyku ilişkilendirilmemelidir.
 

Nihal EROĞLU

YÖNETİM EKİBİ
Yönetici
Katılım
25 Nis 2006
Mesajlar
5,063
Tepki Skoru
25
Puanları
38
paylaşımın için sağol ellerine sağlık...
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst