Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Tuvalet EĞİtİmİ Nasil Verİlİr

Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
13
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
35
TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR



TUVALET EĞİTİMİ

Tuvalet eğitimine hazırlık evresi: Çocuğun tuvalet eğitimini almaya hazır olup olmadığına dair aile ve çocukla gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tuvalet eğitimine başlanır.
Aileden, daha önce çocuğa tuvalet eğitimi verilmeye çalışılıp çalışılmadığına dair bilgi alınır. Eğer verildiyse neler yapıldı, çocuk nasıl bir gelişim gösterdi, hangi aşamada bırakıldığı sorulur. Yapılacak olan programda, yukarıdaki bilgiler önemli bir yer tutar.
GÜNDÜZ EĞİTİMİ:
Çocuğun bezi gündüz çıkarıldıktan sonra çizelgede (gerekliyse saatini de not alarak) ne sıklıkla idrar ve dışkısını yaptığı işaretlenir. Annenin çocuğu tuvalete götürme sıklığı çocuğun metabolizması ile de yakından ilişkilidir.

ÖDÜL: Çocuk tuvalete idrar ya da dışkısını yaptığı her seferinde mutlaka ödüllendirilmelidir (sözel, ya da küçük bir hediye) en iyi ödül sözel ödüldür. “aferin, seni çok seviyorum” gibi kelimeler...
Altına kaçırdığı zamanlarda anne kesinlikle çocuğuna kızmamalı ve de hiç tepki göstermeden nötr bir tavır almalıdır.

Gündüz bezi çıkarılan çocuğun tuvalet eğitimini en kısa zamanda öğrenebilmesi için en önemli gerekliliklerden birisi çocuğun hangi koşulda olursa olsun tekrar altının bezlenmemsidir. Bazı anneler çocuklarının altını evde açmalarına rağmen dışarı çıkarken, bir komşuya gidecekleri zaman bezlerler. Bu çocuklar tuvalet eğitimlerini diğer çocuklara (hiç bezlenmeyenler) oranla daha geç kazanacakları kesindir. Bu nedenle eğer mümkünse eğitimin başladığı ilk günlüerde mümkün olduğu kadar çocuğun dışarı çıkarılmaması konusunda aile bilgilendirilmelidir.

Gece de altını bezlememe durumu çocuktan çocuğa değişir. Gündüz tuvalet eğitiminin yaklaşık %80 kazandıktan sonra gece eğitimine başlanması uygundur.

GECE EĞİTİMİ:
Gündüz eğitimini kazanan çocuk artık gece de eğitime hazırdır demektir. Gece yatmadan önceki son bir saat çocuğa herhangi bir sıvı verilmemesine dikkat edilir. Çocuk her iki saatte bir ya da 2 saatte bir kaldırılarak tuvalete götürülür. Anne, çocuğu tuvalete götürürken, “uyanmasın, uykusu bölünmesin” gibi endişeler geliştirmemesi ve çocuğun kas kontrolünü kazanabilmesi için uyanmasının ve bilinçli olarak tuvalete götürülmesinin önemi konusunda bilgilendirilmelidir.

İlk günlerde iki ya da üçsaatte bir uyandırılan çocuğun gece yaklaşık hangi zaman aralıklarında tuvalet ihitiyacı olduğu anlaşıldıktan sonra uyandırma ve tuvalete götürme zamanında da gerekli değişiklikler yapılır.

Annelerin en büyük endişelerinden birisi çocuğunun gece altına yapması ve her gece yatağın kirlenmesidir. Böyle bir durumda anneye çocuğun yatağına bir naylon ya da luşamba serilmesi önerilebilir.
Çocuğun tuvalet eğitimini tamamıyle kazanıncaya kadar zaman zaman gece ve gündüz altına kaçırabileceği, bu durumlara hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda mutlaka bilgi verilmelidir.

TUVALET EĞİTİM ÇİZELGESİ

GÜN Tuvalete İDRARını YAPTI Altına İDRARını Kaçırdı Tuvalete DIŞKIsını Yaptı
Altına DIŞKI Kaçırdı

Pazartesi 10:00,11:15,11:45,11:50,
Salı

Çarşamba

Perşembe

Cuma

Cumartesi

Pazar

Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişiminde önemli bir basamaktır. Her çocuğun tuvalet eğitimine hazır olma yaşı farklıdır Bazıları 18-24 ay arası buna hazır olma belirtileri gösterirken, bazı çocukta ise 30 aya kadar beklemek gerekecektir.
Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren İpuçları:
Çocuk, gündüzleri en az 2 saat kuru kalmaktadır. Öğle uykularından kuru kalkmaktadır. Barsak hareketleri belli zamanda gerçekleşmekte, önceden tahmin edilebilmektedir. Tuvalet ihtiyacını çeşitli hareketlerle veya sözle ifade etmektedir. Çocuk; basit talimatlara uymakta, banyoya gidebilmekte ve soyunabilmektedir. Bezi kirlenince rahatsız olmaktadır. Tuvaleti kullanmak istemektedir.
Bunun dışında , çocuğun eğitime duygusal olarak ta hazır olması gereklidir. Eğer direniyorsa, onu zorlamayın! Sadece biraz daha zamana ihtiyacı olabilir. Zorlayıcı bir tuvalet eğitimi, çocuğun kendini kötü hissetmesine yol açar, kalıcı problemlere, kabızlığa yol açabilir.Ev taşıma, kardeş doğumu, ailede ölüm, ayrılık gibi stresli dönemler denemeye başlamak için uygun zamanlar değildir.
Nasıl Tuvalet Eğitimi Vereceğim?
Hangi kelimeleri kullanacağınıza karar verin. Ailede kullanılan, çocuğun da söyleyebileceği basit kelimeler seçin. Çocukla ortak bir dilde konuşmanız önemlidir. Çocuğun hazır olduğunu farkedince, bir lazımlık alın (Ayakları yere değdiği için genellikle lazımlıkta daha rahat ederler ) Önce, lazımlığı oyun oynadığı odaya yerleştirin. Oyun oynarken, televizyon izlerken, üstüne oturmasına, lazımlığa alışmasına izin verin. Asla, çocuğu oturması için zorlamayın! Tuvalet ihtiyacı olunca size söylemesi için cesaretlendirin. Tuvaletini yaptıktan sonra da haber verse, onu övün . Bir dahaki sefere, daha erken söylemesi için cesaretlendirin. Çocuk alışıp sevdikten sonra , lazımlığı banyoya yerleştirin ve denemelere başlayın. 1-2 saatte bir banyoya gidin. Sabah kalktığında, yemeklerden sonra ve tuvaleti geldiğine dair belirtileri farkettiğinizde, lazımlığa oturması için teşvik edin. Birkaç dakika beklemesini sağlayın, sonuç yoksa ısrar etmeyin.Bazı çocuklar başlangıçta, çişlerini lazımlığa yapar ancak kaka için bezlerini kullanmaya devam ederler. Her başarıda onu övün, memnuniyetinizi bir gülücük veya sarılma bazen de küçük bir ödülle gösterin.
Unutmayın, takdir edilen davranışlar yinelenir!Arada olabilecek kazaları hoş görün. Başarısızlıkta asla cezalandırmayın! Bu sadece, işi zorlaştırır ve çocuğu üzer. Belki, çocuğunuz henüz hazır değildir, biraz daha sabretmelisiniz.
Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Her çocuk farklıdır. Genellikle, önce barsak kontrolü sağlanır. Çoğu çocuk, 3-4 yaş dolayında barsak kontrolü ve gündüz idrar kontrolünü başarır. Geceleri kuru kalmak içinse, bazen birkaç ay ve hatta yıla daha gerek duyabilir.Kızların çoğu ve erkeklerin ¾' ü 5 yaşında geceleri kuru kalabilmektedir. Ancak, yatak ıslatma çocukluk çağında sık rastlanan bir durumdur ve kontrol yaşı genetik etkenlerle belirlenir.Çocuğunuza kızmadan önce, annenize kaç yaşında kuru kalmayı başardığınızı sorun! Çocuğunuz, büyük tuvalete geçmek istediğinde size söyleyecektir. Klozet adaptörü ve klozete ulaşabilmesi için bir basamak veya tabure sağlayın.
Yardımcı Olacak İpuçları :
Tuvalete alışma ile ilgili kitaplar okuyun. Lazımlıkta otururken, yanında olun, sohbet edin. Anne, baba veya büyük kardeşlerin tuvaleti nasıl kullandıklarını göstermesi yararlı olur. Kızlara, idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için, temizliği önden arkaya yapması öğretilmelidir.
Her tuvalet sonrası elleri yıkaması öğretilmelidir.
TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?
Tuvalet eğitimi veriliken hassas davranılması çoçuğun öğrenme sürecini kısaltacaktır.

Öğrenme sürecinde ebeveynin tutum ve davranışları, çoçuğun tuvalete gıtmekten hoşlanmasını sağlar nitelikte olmalıdır.Bu sebeple yapılması gerekenleri sıralıyacak olursak; Çoçuğun ruhsal,bedensel,bilişsel ve duygusal hazır oluşu sağlıktan sonra eğitim verilmelidir.Bilişsel algısı oluşan çoçuk tuvalet ihtiyacının olduğunu ve musait bir yede bu ihtiyacını giderebileceğini algılayabilir.Ancak algının tam olarak oluşma yaşı bütün çoçuklarda aynı değildir.
Bunun dışında çoçuğun pozitif olması , kas kontrolünü sağlayabiliyor olması eğitim süreci için önemlidir.Çoçuğun hazır oluşu ile birlikte ebeveynin hazır oluşu çok önemlidir.Ebeveynin sabırlı ve oluşabilecek minik kazalara karşı tahammüllü olması gerekmektedir.Unutmayın ebeveynin hatalı tutumları sürecin uzamasına sebep olacaktır.
*1-1,5 yaşlarında itibaren eğitime başlanmamış olsa bile tuvalet kavramı yavaş yavaş çoçuğa öğretilebilir.Bunun için zaman zaman altını değiştirme esnasında çoçuğun tuvalete götürülüp tuvalet ihtiyaçını gidermesi için kısa bir süre beklenilmesi veya eve bir oturak alınıp çoçuğun altı çıplakkenoraya oturulması tuvalet eğitimini destekleyiçi hareketler olacaktır.
*Çoçuğun tuvaletini yapacağı yeri sevimli olmalıdır.Ki çoçuk tuvalete girmekten keyif alabilsin.Bunun için çoçuğun sadece tuvalete gittiği zaman oynayabileceği bir oyuncak olabilir veya tuvalet oyuncağı olarak isimlendirebilirsiniz.
*Tuvalet eğitimine başlandığı zaman ebeveyin aktif bir biçimde sürece dahil olmalıdır."Benim tuvaletim geldi ,tuvalete gitmeliyim"diye yüksek sesle düşünme akabinde de "tuvaletimi yaptım ve rahatladım"diyerek sonuçlandırma ve bunu zaman zaman yapma çoçuğun öğrenmesini kolaylaştırır.
***İlk etapta bez sadece gündüzleri çıkarılabilir,belli bir süre sonra(çoçuğun öğrenmesine bağlı olarak)geceleride bezın cıkarılmas gerekmektedir.Yalnız bezin bir konup bir cıkarılması,çoçuğun kafasını karıştıraçağından tuvalet eğitimini güçleştirir.Özellikle ilk günler veya haftalar minik .
***çoçuk tuvaleti geldiğini her fark edişinde ve tuvaletini oturarak veya tuvalete her yapışında onu onure etmek bu davranışını pekiştirecealtına yapma vukatları görülebilirktir.
 
Katılım
15 Ağu 2009
Mesajlar
43
Tepki Skoru
0
Puanları
6
Yaş
39
tam yerinde bir yazı olmuşşş bende yeğenime tuvalet eğitimi vermeye çalışıyordum...teş...
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst