Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Turşu Yapıyoruz ( Kış Hazırlıkları)

Nihal EROĞLU

YÖNETİM EKİBİ
Yönetici
Katılım
25 Nis 2006
Mesajlar
5,063
Tepki Skoru
26
Puanları
38
Etkinlik Adı – İçeriği: Turşu Yapıyoruz (Turşu, Tat, Duyu, Kış Hazırlıkları)

Etkinlik Çeşidi : Türkçe ve Fen (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)

KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

BG: K17:
Neden-sonuç ilişkisi kurar. (Bir olayın olası nedenlerini
söyler. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.)

DG: K5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Konuşma sırasında göz
teması kurar. Konuşmayı başlatır. Konuşmayı sürdürür.

K7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar. (Dinledikleri/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)

SDG: K6: Sözcük dağarcığını geliştirir. (Dinlediklerinde yeni olan
sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar. Sözcükleri
hatırlar ve sözcüklerin anlamını söyler.)

MG: K4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
(Malzemeleri keser.)

MATERYALLER: Turşuluk malzemeler, kavanoz, tatlı-ekşi-acı yiyecekler

SÖZCÜKLER: Turşu, kışa hazırlık

KAVRAMLAR: Duyu: Acı, tatlı, ekşi

ÖĞRENME SÜRECİ


• Öğretmen bir önceki gün velilerden haber mektubu ile istenen
turşu malzemelerini sınıfta bir masaya yerleştirir.
• Turşu malzemeleri çocuklarla birlikte incelenir.
• Salatalık, havuç, lahana vb. malzemelerin nerelerde yetiştiği,
nasıl yetiştiği, hangi mevsimde yetiştikleri hakkında konuşulur.
• Malzemeler öğretmen gözetiminde çocuklar tarafından kesilir.
• Çocuklara bıçak ve tabaklar dağıtılır.
• Malzemeler çocuklar tarafından kesilir.
• Kesilen malzemeler turşu kavanozlarına atılır. Sonrasında çocuklarla beraber su, limon, sirke vb. eklenir.
• Çember saatinde birlikte turşuya neler koyulduğu ve nasıl yapıldığı tekrar edilir.
• Sonbaharda hangi sebzeleri yediğimiz hakkında sohbet edilir.
• Sınıftaki sebzelerle, ekşi- tatlı- tuzlu tat deneyi gözler kapatılarak yapılır.

DEĞERLENDİRME

• Malzemeler ile ne yaptık? Nasıl?
• En çok hangi sebzenin tadı hoşuna gitti?
• Turşu yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
• Sınıfımızda ve günlük hayatımızda başka neler yerken nerelerde limon, sirke kullanırız?
• Sizce başka nelerin turşusunu yapabiliriz?


İLE KATILIMI

• Ailelerden çocuklarına evde farklı tatlardaki yiyecekleri tattırmaları ve üzerinde sohbet etmeleri istenebilir.

UYARLAMA

• Sınıfta dil ve konuşma bozukluğu olan bir çocuk varsa,
turşu yaparken kullanılan malzemelerin ismini önceden söyleyip
çocuğun da tekrarlaması sağlanarak model olunabilir.

DESTEKLENEN DEĞERLER
• İş birliği
Turşu yapımı sırasında birlikte hareket edebilme çalışmalarından
dolayı iş birliği değerine vurgu yapılabilir.

ÖNERİLER
• Çocukların sebzeleri keserken keskin olmayan küt uçlu bıçak
kullanmaları sağlanmalıdır.
• Gözlerini kapatmak istemeyen çocuklar zorlanmamalıdır.

"T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Etkinlik Kitabından alıntıdır."
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst