:36_1_42:Merhabalar;
Öncelikle İstanbul'da yaşamak zorunda olan dostlarımızın okumasında ve
paylaşmasında büyük yarar var...
Saygılarımla.
Yaşar EREN
Ömer KIZILIRMAK
TÜBITAK-SAGE
Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri
Hadi Şimdi de bilmediğiniz yerden et alın ve bilmediğiniz yerden yemek yiyin bakalım...
Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliğinin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı'na akıyor. Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı.Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere "kıyma" şeklinde satılıyor. Salam, sosis de piyasaya sürme yöntemlerinin en sık kullanılanı.
Nedendomuz?
Peki ama dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor.Bir domuz yılda iki kez
doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor.Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150 kg'lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken.Beslenmesi kolay,cam dışında her şeyi -leş dahil yiyebiliyor.Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul.Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3milyon kg. domuzetinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg.olduğu göz önünealınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon
lira arasındasatılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosisolarak satıldığıdile getiriliyor.Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk'ün verdiği bilgiye görekesilen etler topluolarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor.
ADAM RESMEN MILLETE IŞ ÖĞRETIYOR. BU YAZIYI OKUYANIN AKLINDA DOMUZ
ÇIFTLIĞI YOKSA DA SONRA KESIN KURAR.ADAM RESMEN FIZIBILITE YAPMIŞ!
Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuzsatın alıyor:Çerkezo,Polonez,Nuta,Namet ve
Şütte...
1- Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda Teşvikiye?deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor. (ki bu firmanın birde TADETadı altında otellere ürün sattığı bir markası daha bulunuyor...) Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan BONUS markalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...
2- Ayazağa'daki Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTEfirması da salam,sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu firmalarürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Şütte olarakpiyasaya sürülendomuzmamullerison dönemde PIGGY adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast foodzincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri et mamüllerini ŞÜTTE
firmasından temin edipbizlere bir güzel yediriyor.
3- Polonez 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuzürünleri imal edipMigroslarda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 danaetinden ürünler imalettiğini iddiaediyor.Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satınalma müdürleri aldıklarırüşvetin yanısıra bu milletin vebalini aldıklarını da
biliyorlar mı sizce?
Polonezin ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör MIGROS'tur.O dönem Migrosun et mamülleri satınalmasında olan -Şu an oyuncak reyonunda satınalmacılık yapan- Coşkun bey'in büyük paralar karşılığında Polonezle işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren kişi olduğunu
biliyor muydunuz?Peki ya Migrosta çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda
POLONEZ in sahibi MUSTAFA AKKAŞ beyden (veya satış müdürü sıfatıile çalışan ALI
ÖZYAVAŞ'tan) maaşlarını ve primlerini(bizlere sattıkları et mamülleri üzerinden) aldıklarını biliyor
muydunuz?
Peki METRO GROS MARKETLER'in (Şu anki değil bir önceki)satınalmacılığını yapankişinin Şu an BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez-Barbekü restoranlarınınsahibi olduğunu
biliyor muydunuz? Peki Izmirin kalesi olarak görülen KIPA marketlerin satın almacılığını yapan bayanın Polonezin resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren USAŞ-GATEGOURMETfirmasının satınalmacılığını yapan CEMIL bey'in ÇATALCADA bulunan yazlık villasının POLONEZIN sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PIZZALARIN IÇERISINDE POLONEZ ET MAMULLERININ KULLANILDIĞINI BILIYOR MUYDUNUZ?
PEKI GIMA MARKALI VE DIASA'LARDA SATILAN OPI MARKALI ÜRÜNLERI POLONEZIN ÜRETTIĞINI VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDIRDIĞINI BILIYOR MUSUNUZ? PEKI SORARIM SIZE: TÜRKIYEDE DOMUZ ETI YEMEYEN INSAN KALMIŞMIDIR SIZCE?
4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile tanınmakla beraber Güneydeki herşey dahil tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi yabancı turistlerin
yanında yerli
turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle büyük alışveriş
merkezlerinde ayrı
stand açıyorlar. Ancak küçük Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve
birçok tüketici
farkına varmadan domuz ürünlerini satın alabiliyor. Üstelik işin ilginç
tarafı bu firma
Şimdi de firma tanıtım cd si hazırlamış Carrefour gibi büyük
hipermarketlerde ne kadar
hijyenik üretim yaptığını
anlatıyor.
AMA 7 TEPE SOSIS haftasonları marketlerde KDV dahil 2.900.000 TL ye
satılıyor. Çünkü
maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi
lafını bile etmek
istemediğimiz katkılar kullanıyorlar.Domuz hammaddeli salam ve
sosislerin kesiminin
yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de NUTA nın üretimini yapan
kişinin işlettiği
Dolapdere'deki imalathane. (IDEAL markalı salam sosis imalatçısı)
5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır
tanınan NAMLI
PASTIRMACI'nın modern hali!!! Şu an modern üretim tesisleri BAYRAMPAŞA
MEGACENTER (GIDA
HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda
olan ve üretim
kapasiteleri aylık -günün 24 saati çalıştıklarını düşünürseniz- 70 tonu
geçemeyecek olan
bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamülü üretiyor
ve satıyor.
Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise ISTANBUL DIŞINDA ne
idüğü belirsiz
imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yaptırıp üzerine '%100
NAMET KALITESI'
bastıktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPAŞA daki adreslerini
gösteriyorlar) bizlere
afiyetle
yediriyorlar.
Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZin
uyguladığı benzer
taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim
yaparak gururla
ülkemizi temsil
ediyor.
PEKI CEM YILMAZ'IN DEDIĞI GIBI JAN JANLI AMBALAJA SAHIP NAMLI
PASTIRMALARININ
SAHIPLERI OLAN ENGIN VE ESEN MEPA
KARDEŞLERIN AYNI
ZAMANDA ÇORLUDAKI DOMUZ ÇIFTLIKLERININ YARISINA SAHIP OLDUĞUNU
BILIYOR MUYDUNUZ?
2000 SENESINDE PATLAK VERMIŞ OLAN KAÇAK BUFFALO
ETLERININDE BU IKI
INSAN TARAFINDAN GETIRILDIĞINI, HATTA BAYRAMPAŞADAKI IMALATHANELERININ
GAZETECILERLE VE
KAMERALARLA BASILDIĞINI, ENGIN BEYIN SHOW TV'YE KENDI ELLERINLE O
DÖNEMIN 1 TRILYON
LIRASINI HEDIYE ETTIĞINI, DAHA SONRA DA MILLIYET,HÜRRIYET VE SABAH
GAZETELERINDE
VERDIKLERI ILANLARLA
BU
OLAYLARI YALANLADIKLARINI BILIYOR
MUYDUNUZ?
NAMLI PASTIRMACININ HEM IMALAT MÜDÜRLÜĞÜNÜ YAPAN HEMDE SAHIP OLDUĞU
% 5 HISSE ILE
KENDINI BU ŞIRKETE ORTAK OLARAK GÖREN MUZAFFER ADINDAKI ŞAHISIN
KARDEŞI ILE BIRLIKTE
BAĞCILARDA BIR IMALATHANE DAHA AÇTIĞINI, BURADA AT VE EŞEK ETINDEN YAPILAN
PASTIRMALARI
DILIMLEYIP PAKETLEDIKTEN SONRA ZINCIR MARKETLERE SATTIKLARINI, HATTA VE
HATTA 2004 YILI
BAŞLARINDA UĞUR DÜNDAR TARAFINDAN BASILDIKLARINI
BILIYOR MUYDUNUZ?
Sonuç: Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada
tüketicinin yapması
gereken Şeyi Çevre Sağlık Il Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi
Müdürü Irfan Yılmaz
özetliyor; Piyasadaki etleri denetlemek mümkün
olmuyor."
Kısacası ne yediğinize dikkat edin.
Hepimize AFİYET OLSUN )
Dr. Yakup CELIK
Istanbul University,
Faculty of Engineering,
Department of Geological Engineering,
34850 Avcilar/Istanbul - TURKEY
Öncelikle İstanbul'da yaşamak zorunda olan dostlarımızın okumasında ve
paylaşmasında büyük yarar var...
Saygılarımla.
Yaşar EREN
Ömer KIZILIRMAK
TÜBITAK-SAGE
Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri
Hadi Şimdi de bilmediğiniz yerden et alın ve bilmediğiniz yerden yemek yiyin bakalım...
Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliğinin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı'na akıyor. Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı.Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere "kıyma" şeklinde satılıyor. Salam, sosis de piyasaya sürme yöntemlerinin en sık kullanılanı.
Nedendomuz?
Peki ama dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor.Bir domuz yılda iki kez
doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor.Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150 kg'lık bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken.Beslenmesi kolay,cam dışında her şeyi -leş dahil yiyebiliyor.Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul.Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3milyon kg. domuzetinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg.olduğu göz önünealınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon
lira arasındasatılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosisolarak satıldığıdile getiriliyor.Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk'ün verdiği bilgiye görekesilen etler topluolarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor.
ADAM RESMEN MILLETE IŞ ÖĞRETIYOR. BU YAZIYI OKUYANIN AKLINDA DOMUZ
ÇIFTLIĞI YOKSA DA SONRA KESIN KURAR.ADAM RESMEN FIZIBILITE YAPMIŞ!
Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuzsatın alıyor:Çerkezo,Polonez,Nuta,Namet ve
Şütte...
1- Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda Teşvikiye?deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor. (ki bu firmanın birde TADETadı altında otellere ürün sattığı bir markası daha bulunuyor...) Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan BONUS markalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...
2- Ayazağa'daki Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTEfirması da salam,sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu firmalarürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Şütte olarakpiyasaya sürülendomuzmamullerison dönemde PIGGY adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast foodzincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri et mamüllerini ŞÜTTE
firmasından temin edipbizlere bir güzel yediriyor.
3- Polonez 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuzürünleri imal edipMigroslarda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 danaetinden ürünler imalettiğini iddiaediyor.Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satınalma müdürleri aldıklarırüşvetin yanısıra bu milletin vebalini aldıklarını da
biliyorlar mı sizce?
Polonezin ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör MIGROS'tur.O dönem Migrosun et mamülleri satınalmasında olan -Şu an oyuncak reyonunda satınalmacılık yapan- Coşkun bey'in büyük paralar karşılığında Polonezle işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere yediren kişi olduğunu
biliyor muydunuz?Peki ya Migrosta çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda
POLONEZ in sahibi MUSTAFA AKKAŞ beyden (veya satış müdürü sıfatıile çalışan ALI
ÖZYAVAŞ'tan) maaşlarını ve primlerini(bizlere sattıkları et mamülleri üzerinden) aldıklarını biliyor
muydunuz?
Peki METRO GROS MARKETLER'in (Şu anki değil bir önceki)satınalmacılığını yapankişinin Şu an BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez-Barbekü restoranlarınınsahibi olduğunu
biliyor muydunuz? Peki Izmirin kalesi olarak görülen KIPA marketlerin satın almacılığını yapan bayanın Polonezin resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren USAŞ-GATEGOURMETfirmasının satınalmacılığını yapan CEMIL bey'in ÇATALCADA bulunan yazlık villasının POLONEZIN sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PIZZALARIN IÇERISINDE POLONEZ ET MAMULLERININ KULLANILDIĞINI BILIYOR MUYDUNUZ?
PEKI GIMA MARKALI VE DIASA'LARDA SATILAN OPI MARKALI ÜRÜNLERI POLONEZIN ÜRETTIĞINI VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDIRDIĞINI BILIYOR MUSUNUZ? PEKI SORARIM SIZE: TÜRKIYEDE DOMUZ ETI YEMEYEN INSAN KALMIŞMIDIR SIZCE?
4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile tanınmakla beraber Güneydeki herşey dahil tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi yabancı turistlerin
yanında yerli
turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle büyük alışveriş
merkezlerinde ayrı
stand açıyorlar. Ancak küçük Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve
birçok tüketici
farkına varmadan domuz ürünlerini satın alabiliyor. Üstelik işin ilginç
tarafı bu firma
Şimdi de firma tanıtım cd si hazırlamış Carrefour gibi büyük
hipermarketlerde ne kadar
hijyenik üretim yaptığını
anlatıyor.
AMA 7 TEPE SOSIS haftasonları marketlerde KDV dahil 2.900.000 TL ye
satılıyor. Çünkü
maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi
lafını bile etmek
istemediğimiz katkılar kullanıyorlar.Domuz hammaddeli salam ve
sosislerin kesiminin
yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de NUTA nın üretimini yapan
kişinin işlettiği
Dolapdere'deki imalathane. (IDEAL markalı salam sosis imalatçısı)
5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır
tanınan NAMLI
PASTIRMACI'nın modern hali!!! Şu an modern üretim tesisleri BAYRAMPAŞA
MEGACENTER (GIDA
HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda
olan ve üretim
kapasiteleri aylık -günün 24 saati çalıştıklarını düşünürseniz- 70 tonu
geçemeyecek olan
bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamülü üretiyor
ve satıyor.
Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise ISTANBUL DIŞINDA ne
idüğü belirsiz
imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yaptırıp üzerine '%100
NAMET KALITESI'
bastıktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPAŞA daki adreslerini
gösteriyorlar) bizlere
afiyetle
yediriyorlar.
Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZin
uyguladığı benzer
taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim
yaparak gururla
ülkemizi temsil
ediyor.
PEKI CEM YILMAZ'IN DEDIĞI GIBI JAN JANLI AMBALAJA SAHIP NAMLI
PASTIRMALARININ
SAHIPLERI OLAN ENGIN VE ESEN MEPA
KARDEŞLERIN AYNI
ZAMANDA ÇORLUDAKI DOMUZ ÇIFTLIKLERININ YARISINA SAHIP OLDUĞUNU
BILIYOR MUYDUNUZ?
2000 SENESINDE PATLAK VERMIŞ OLAN KAÇAK BUFFALO
ETLERININDE BU IKI
INSAN TARAFINDAN GETIRILDIĞINI, HATTA BAYRAMPAŞADAKI IMALATHANELERININ
GAZETECILERLE VE
KAMERALARLA BASILDIĞINI, ENGIN BEYIN SHOW TV'YE KENDI ELLERINLE O
DÖNEMIN 1 TRILYON
LIRASINI HEDIYE ETTIĞINI, DAHA SONRA DA MILLIYET,HÜRRIYET VE SABAH
GAZETELERINDE
VERDIKLERI ILANLARLA
BU
OLAYLARI YALANLADIKLARINI BILIYOR
MUYDUNUZ?
NAMLI PASTIRMACININ HEM IMALAT MÜDÜRLÜĞÜNÜ YAPAN HEMDE SAHIP OLDUĞU
% 5 HISSE ILE
KENDINI BU ŞIRKETE ORTAK OLARAK GÖREN MUZAFFER ADINDAKI ŞAHISIN
KARDEŞI ILE BIRLIKTE
BAĞCILARDA BIR IMALATHANE DAHA AÇTIĞINI, BURADA AT VE EŞEK ETINDEN YAPILAN
PASTIRMALARI
DILIMLEYIP PAKETLEDIKTEN SONRA ZINCIR MARKETLERE SATTIKLARINI, HATTA VE
HATTA 2004 YILI
BAŞLARINDA UĞUR DÜNDAR TARAFINDAN BASILDIKLARINI
BILIYOR MUYDUNUZ?
Sonuç: Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada
tüketicinin yapması
gereken Şeyi Çevre Sağlık Il Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi
Müdürü Irfan Yılmaz
özetliyor; Piyasadaki etleri denetlemek mümkün
olmuyor."
Kısacası ne yediğinize dikkat edin.
Hepimize AFİYET OLSUN )
Dr. Yakup CELIK
Istanbul University,
Faculty of Engineering,
Department of Geological Engineering,
34850 Avcilar/Istanbul - TURKEY