Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Suda doğum

Katılım
29 Nis 2006
Mesajlar
416
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
40
Mesude ERŞAN

10 yıl önce İstanbul’da ilk kez bir özel hastaneden denenen, sonra unutulan suda doğumlar oyuncu Nurgül Yeşilçay sayesinde yine gündeme geldi. Üç yıl önce de İngiliz Valerie Harrington’un isteği üzerine Amerikan Hastanesi özel bir şişme havuz hazırlamıştı.
Suda doğumlar oyuncu Nurgül Yeşilçay sayesinde yine gündeme geldi. Suda doğumu, 20 yıldır ABD’de bu konunun öncülüğünü yapan, 18 yayın yapan hemşire Barbara Harper (53)’la konuştuk.
Kaç yıldır ebelik yapıyorsunuz?

-1974’te hemşirelik ve ebelik okulundan mezun oldum. 1985’ten bu yana suda doğum yaptırıyorum.

Suda doğurtma eğitimini nerede aldınız? Kaç bebeği böyle doğurttunuz?

- Suda doğum eğitimini Fransa, İngiltere ve Rusya’daki merkezlerde 1984-1988 arasında aldım. Bugüne dek 350 suda doğumu kendim gerçekleştirdim. Benim eğitim verdiğim ve suda doğum havuzumu kullanan kişi ve kurumların toplam suda doğum sayısı 5 bini aştı.

Kaç hekime ya da ebeye bu eğitimi verdiniz?

- 4 binin üzerinde sağlık çalışanı benim tarafımdan eğitildi ve suda doğum konusunda sertifikalandı.

Siz hiç suda doğum yaptınız mı?

- İlk kızım 1978’de normal olarak doğdu. Daha sonraki iki oğlum 1984 ve 1986’da suda doğdu. İlk oğlum Samuel’in suda doğumu için gereken havuzu kendim tasarladım.

DOĞUM ANNENİN KONTROLÜNDE

Suda doğumun bebek ve anne açısından avantajları nedir?

- Suyun kaldırma kuvveti oksitosin denilen ve rahimi kasan hormonun salınımını artırır, doğum ivme kazanır. Anne havuzun içinde kendine ait sessiz sakin bir alandadır. Dışardan gelecek tıbbi müdahaleleri reddedebilme hakkı kazanır. Yani doğumun kontrolünü kendi eline alır. Doğum sancılarını daha az hisseder. Bebek anne karnındaki su içeren çevreden havuz içindeki suyun içine kolay ve rahat bir geçiş yapar.

Suda doğum için uygun gebeler hangileri? Hangi durumlar engel buna?

- Tıbbi sorunları (kalp hastalığı, tansiyon, diyabet), vajinal kanaması, enfeksiyonu olan, erken doğum yapan (37 haftadan önce) ve gebelik zehirlenmesi gelişen gebeler uygun değil.

Tüm bebekler suda doğmak için uygun mu?

- Baş gelişi olmayan bebekler, ikiz ve diğer çoğul bebekler, doğum sırasında kalp atım monitöründe yeterli oksijenlenmesi olmadığı anlaşılan bebekler, gelişme geriliği olan bebekler uygun değil.

Anne suda doğuma girerken herhangi bir ilaç verilir mi?

- Hayır verilmiyor. Ağrı yönünden ihtiyaç olursa daha sonra ağrı kesiciler ve hatta epidural verilebilir.

Doğumun hangi aşamasında anne adayı suya alınır?

- Rahim açıklığı 4-5 cm olduğunda yani 3 dakikada bir ağrıların oluştuğu aktif doğum fazı başladığında suya alınır.

Suda doğum için hangi koşulların sağlanması gerekir?

- Bunun için özel üretilmiş, yeterli derinliğe sahip ve suyu sürekli 37 derece sıcaklıkta tutabilecek ısıtma donanımına sahip havuzlar gerekiyor. Suyun altında da bebeğin durumunu ve oksijenlenmesini takip eden el dopplerleri veya kalp atım monitörleri de güvenli bir doğum için şart.

Her kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ya da ebe suda doğum yaptırabilir mi?

- Hayır. Bunu yapabilmek geniş görüşlü ve açık fikirli olmayı gerektirir. Doğum olayının normal akışına saygı duyan bir anlayış gerektirir. İlaçsız ve teknolojiyi çok kullanmadan da doğum olabileceğine inanmak lazım. Ayrıca zaman ve sabır gerektirir.

SUYUN STERİL OLMASI ŞART DEĞİL

Suyun sterilizasyonu nasıl sağlanır?

- Suyun steril olması şart değil. Ama temiz olmalı. Bugüne dek anne ve bebeklerde sudan kaynaklanan bir enfeksiyon gözlenmedi.

Bebek ilk nefesini suda mı alır?

- Bebeğin başı suya doğduğunda nefes almayı uyaran bir etken yok. Bebek kordon kesilene dek kordon aracılığıyla aldığı anne kanındaki oksijenle bu ihtiyacını giderir. Bebeğin yüzü dışarıyla temas ettikten sonra nefes alma mekanizması harekete geçer.

Bebeği hiç suda tutuyor musunuz?

- Bebek doğduktan sonra kısa bir süre için (15-30 saniye) suyun içinde kalabilir. Nefes alma refleksi olmadığından bir su yutması mümkün değil. Bugüne kadar bildirilmiş 150 bin vakanın hiç birisinde kanıtlanmış bir su yutma olayı yoktur.

Anneyi ne zaman sudan alıyorsunuz?

- Doğum bitip plasenta denilen bebeğin eşi de rahimden ayrıldıktan sonra veya ağrıları suya rağmen geçmeyip epidural gerektiğinde.

KÜVET TASARLADI

Planlayıp ürettiğim ilk ticari doğum havuzunun çeşitli özellikleri vardı. En az 60 cm derinliği ve 1.5 metre eninde olmalı. Taşınabilir olmalı. Annenin rahatlığı ve doktor veya ebenin kolaylıkla havuzun içine müdahale edebilmesi havuzun çizimi ve planlanmasında temel amaçlar. Derinliğin en az 60 cm olması hem anne adayının suyun kaldırma kuvvetinden yararlanması hem de doğum ağrıları ve doğum sırasında istediği pozisyonu alabilmesini sağlamak açısından önemli.  

[IMG]http://images.yuklet.com/files/6/thumb/0,,197714,00-thumb.jpg[/IMG]
 
Katılım
29 Nis 2006
Mesajlar
604
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
41
sevgılı tugba paylaşım için teşekkür ederiz...:thanks:
 
Katılım
16 Şub 2009
Mesajlar
155
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
40
paylasımın ıcın teskkurler bu konuda bılgıye ıhtıyacımız vardı.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst