Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Ses Sağlığımız

Tepki Skoru
0
Merhaba arkadaşlar.

Bildiğiniz gibi çoğumuz kalabalık sınıflarda görev yapıyoruz. Özellikle okulun ilk günlerinde, sınıftaki kargaşaları önleyebilmek için zaten gürültülü olan sınıfımızda uzun süre yüksek sesle konuşmak zorunda kalıyoruz. Bu durum da ses tellerinin zarar görmesine, sesimizin kısılmasına ve boğazımızdaki acı hissine, faranjit hastalığına, hatta ses tellerimizin kalıcı hasar almasına sebep olmakta.

Bu sorunun çözümünü biraz araştırdım ve önleyici tedbirimizin aslında zaten elimizin altında olduğunu öğrendim: "SU"

Bilgiler aşağıda:

"Pek çok kişi çok değerli olan sesini korumak için hiçbir şey yapmaz! Sesleri hasar gördüğünde ise “Ne yapsam da düzeltsem?” diye kara kara düşünürler. Ancak doğrusu hasar görmeden sesi korumak ve ona özen göstermektir ..

Konuyla ilgili neler yapılması gerektiğini Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden​

Doç. Dr. Burak Erdamar açıklıyor..​

Ses ; Gırtlağın iki yanındaki tellerin yani “ses telleri”nin titreşimiyle oluşur. Gırtlak kasları ses tellerinin uzunluk ve gerginliğini kontrol ederek titreşimi ayarlar. Sesin yanlış kullanımı sonucunda ses telleri hasar görebilir ve bunun sonucunda da bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.​

Ses Tellerinde En Çok Rastlanan Hastalıklar;
Polip Nodül ve Ülser

Çok şiddetli bağırma ya da uzun süre fısıltı şeklinde konuşma durumunda ses tellerinde nodül oluşabilir. Uzun süre sigara içmek sigara dumanı solumak sürekli endüstriyel dumana maruz kalmak ya da kronik bir alerji sonucu ya da reflü sonucu hastalık oluşabilir.
Ses sağlığını tehlikeye atan tüm bu hastalıklardan korunmak için uyulması gereken bazı kurallar vardır.

Sağlıklı Bir Ses İçin ;

• Su için : Ses tellerinizin iyi bir performans sergileyebilmesi için günde en az 2 litre içinde sıvı tüketmelisiniz. Günde 8-10 bardak su içerek ses telleri için gerekli nemlendirme sağlanmalıdır.

• Bol oksijen alın : Düzgün bir ses için yeterli hava almalısınız. Bunun için çok hızlı konuşmayın ve daha sık nefes alın. Burun yoluyla derin ve​

karından nefes almak doğru bir teknik olacaktır.​

• Egzersiz yapın : Sağlıklı bir ses için sağlıklı bir beden mutlak gerekliliktir. Düzenli fizik egzersizleriyle hem vücut yapısı hem gelişen iskelet ve kas yapısı nedeniyle solunum işlevini mükelleştirebilirsiniz.​

Nelerden Uzak Durmalı?

• Sigaradan uzak durun : Pek çok hastalığın önde gelen sebebi sigara sesin de bir numaralı düşmanıdır. Sigara içmeyin. Sigara dudaktan başlayarak bütün ses yollarını kurutur. Ses kısıklığı seste kabalaşma ve ses kalitesinde bozulmaya sebep olur. Bu etkiler pasif sigara içicilerinde -yani sürekli sigara dumanı bulunan ortamlarda kalan kişilerde- de aynen görülmektedir.

• Midenize dokunacak yiyecek ve içeceklerden uzak durun : Çok acı ekşi aşırı baharatlı yiyecekler tüketmeyin. Portakal greyfurt gibi turunçgilleri ölçülü tüketin.​

• Gece atıştırmalarından uzak durun : Yatmadan 3 saat önce gıda alımını durdurun. Aksi durumda gece boyunca artmış mide asidi ses tellerinize zarar verecektir.​

• Sık sık boğaz temizleme hareketinden kaçının : Sıkça boğaz temizlemek ve öksürmek ses tellerine zarar vermektedir. Boğaz temizleme ihtiyacı hissettiğinizde yutkunun veya biraz su için.​

• Stresten uzak durun : Stres kas gerginliği yaratarak sesin zorlu kullanımına neden olur. Bu da ses tellerine hasar verir.​

• Yüksek sesle konuşmaktan kaçının : Bağırmak çığlık atmak ses tellerinde kanamalara neden olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir. Konuşurken aniden yüksek sese çıkmayın.​

• Gürültülü ortamlardan uzak durun : Gürültülü ortamlarda sesinizi duyurabilmek için bağırarak ya da yüksek sesle konuşmak zorunda kalırsınız. Böyle ortamlardan uzak durmaya çalışın. Muhakkak böyle bir ortamlarda bulunmanız gerekiyorsa ve yüksek sesle konuştuysanız bir süre sesinizi dinlendirin ve derin karın solunumu yapın.​

• Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçının : Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarında çok yaygın olarak kullanılan ilaçların içeriğindeki bazı maddeler tükürük salgısını azaltarak boğazı kurutur. Bu ilaçları kullanmak zorundaysanız yanında sıvı tüketimini artırmalısınız."​

Nihal EROĞLU

YÖNETİM EKİBİ
Yönetici
Tepki Skoru
26
tşk ederim gerçekten ilk haftalar bizler için oldukça yorucu oluyor kurallara ve düzene alışana kadar canımızdan bezdiriyorlar ... öğrenciler bir yandan veliler bir yandan bir de sınıfta öğrenci sayısı kadar da veli olunca kalabalığın sesini bastırmak için yüksek sesle konuşmak zorunda kalıyoruz. bilgilendirdiğin için sğl

Tepki Skoru
0
Evet ben de ilk hafta çok zorlanıyorum. Akşam evde resmen boğazımın acıdığını ve zor yutkunduğumu hissediyorum... İlk haftalarda okula gitmek istemiyorum hiç :(

Tepki Skoru
0
ben bunun yanında aç karnına sabahları ılık su içmenınde hem beden sağlığımıza ve ses tellerimize iyi geldıgını ögrenmiştimm..

Tepki Skoru
0
evet benim sesim gitmeye başladı bile ama Allahtan 3 gün tatil varda o arada kendime gelicem

Tepki Skoru
0
çok tşk. ederiz bu paylaşım için gerçekten faydalı oldu ses kısıklığı problemi yaşıyorum sürekli

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle