Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Serebral Palsi li çocuklara yeni okul..

Katılım
14 May 2006
Mesajlar
133
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
43
beyin felçli ( Serebral Palsi ) çocuklara okul açılıyor...


( Serebral Palsi nedir?
Doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrasında beynin bir bölümünün veya tümünün hasar görmesiyle ortaya çıkan kalıcı hareket veya zeka bozukluklarıdır. Hastalık ilerlemez, ancak ömür boyu sürer. Türkiye'de 1.5- 2 milyon Serebral Palsili bulunduğu sanılmaktadır. Aileler bu çocukları sakladığı için sağlıklı bir sayım yapılamıyor. Doğumlarda Serebral Palsili çocuk oranı Avrupa Birliği ülkelerinde binde 4, Türkiye'de binde 8'dir. )

Milli Eğitim Vakfı, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak Serebral Palsi (beyin felci) hastası çocuklar için Ankara'da bir okul yaptırdı. Sayıları 1,5-2 milyona ulaştığı tahmin edilen "Serebral Palsi" hastası çocuklara yönelik tek okul olan Serebral Palsi Okulu'nda engelli çocuklar ile normal çocuklar birarada eğitim görecek.
Doğum öncesinde, doğum sırasında ya da sonrasında beynin hasara uğraması sonucu kalıcı hareket veya zeka bozukluğuna yakalanan bu çocukları eğitim-öğretime dahil etmek amacıyla açılan okul merdivensiz olarak inşa edildi. "Asansörü, fizyoterapi, yaşayarak öğrenme ve laboratuar üniteleri" bulunan okulun derslikleri ve aktivite alanları da bu çocuklara uygun hazırlandı. Ankara'nın Çayyolu Mahallesi'nde bulunan okul 2.5 trilyon liraya mal oldu. Beyin felçli çocukların eğitim ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan okul Türkiye'de bu hizmeti veren tek eğitim kurumu olacak.
2.5 trilyona mal olan Serebral Palsi Okulu Milli Eğitim Vakfı tarafından inşa edildi, iç donanımı ise Serabral Palsili Çocuklar Derneği tarafından üstlenildi. Okul Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet okulu olarak hizmet verecek.
MEV 115 okul yaptırdı
Milli Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Turhan, vakıf olarak bugüne kadar 115 okul yaparak Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettiklerini, son olarak da Serebral Palsi Okulu inşa ettiklerini belirterek, bu okul ile Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan bir eğitim modeli oluşturulacağını ve bu alanda örnek olacağını vurguluyor. Karma eğitim ile hem eğitilebilir engelli çocukların, hem de normal çocukların eğitimlerinin birarada süreceğini anlatan Turhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu Türkiye'de bir ilk olacak. Engelli çocuklara hem bireysel eğitim verilecek, hem de normal öğrencilerle birlikte eğitim görerek sosyalleşmeleri sağlanacak. Engelli çocukları toplumdan soyutladığınız zaman, gelişmeleri mümkün değildir. Bilimsel olarak bu çocuklarımızın engellerini giderici, rehabilite çalışmalarına yer verilecek ve ailelerin de bilinçlendirilmesi sağlanacak. Bu okulun, Ankara'nın dışında açılacak bu tür okullara da hizmetiçi eğitim veren bir okul olacağını düşünüyoruz. MEB'in okula göstereceği yakın ilgi ve alaka bu okulun tam olarak amaca hizmet vermesini sağlayacak".

Şefkat yuvası olacak
Okulun mevcut haliyle 480 kişilik bir okul olduğunu, talep olursa bu rakamın iki katına çıkabileceğini anlatan Turhan, binanın buna göre dizayn edildiğini dile getiriyor. Karma eğitimin çocuklarda şevkat düşüncesinin gelişmesini sağlayacağını vurguluyan Mustafa Turhan, gelişmiş ülkelerde de engelli çocukların eğitiminin bu yöntemle yapıldığına dikkat çekiyor. Engelli çocukların eğitiminin uzman kadro gerektirdiğini ve masraflı bir eğitim olduğunu söyleyen Turhan, MEB ile Sağlık Bakanlığı'nın ortak çalışması ile Serebral Palsi Okulu'nda başarılı işler yapılacağını belirtiyor.
Milli Eğitim Vakfı Başkanı Turhan, herkesi eğitime destek olmaya çağırarak şunlrı söylüyor: "Türkiye'de 15 milyon öğrenci var. Eğitimin pek çok eksiği, ısınmadan, oturacak yere kadar. Hepsini devletten beklemek de çok doğru değil. Çünkü gelişmiş ülkelerde veliler, muhakkak eğitime katkı sağlıyorlar. Vatandaş olarak hepimizin eğitme ve sağlığa katkı sağlayacak şekilde kendimizi fedakarlığa zorlamamız gerekir".
İstanbul'da da benzer bir okul açılması için benzer taleplerin kendilerine geldiğini aktaran Mustafa Turhan, kendilerinin buna hazır olduğunu, ancak İstanbul'da arsalar çok pahalı olduğu için İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün arsa yeri göstermesi durumunda okulun inşaasını üstlenebileceklerini de sözlerine ekliyor.

Özel okul kalitesinde
Serebral Palsi Okulu'nun arkasındaki kurumlardan biri de Seberal Palsili Çocuklar Derneği. Okul yapma fikriyle MEV'e giden ve okulun iç donanımını üstlenen dernek, üç yıl önce dokuz engelli çocuk ailesi tarafından Ankara merkezli olarak kurulmuş. SP hastası çocukların eğitim göreceği bir okul olmamasından yola çıkan dernek, eğitim ile tedavinin bir arada olabileceği bir okul kurabilmek için o günden bu yana çalışıyor.
Temeli 17 Mart 2005'te Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından atılan okul, önümüzdeki yıldan itibaren eğitime başlamaya hazır. Kaynaştırma modeliyle eğitim verecek okulda, her sınıfta üç SP hastası çocuk bulunacak. 24 kişilik sınıflardaki diğer öğrenciler ise normal öğrenciler arasından alınacak. Devlet okulu olmasına karşın bir özel okul kalitesinde eğitim verilmesi planlanan SP Okulu'nda verilecek eğitimde çoklu zeka sistemi temel alınacak, öğrencilerin özel yetenekleri öne çıkarılacak. Okulda kültür-sanat, resim, müzik seramik ve bilgisayar uygulamaları da eğitim programında yer alacak.
 
Katılım
12 May 2006
Mesajlar
97
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
58
Çok güzel bir olay inşallah yurdumuza duyarlı insanlar ön ayak olur da bu tip okullar çoğalır.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst