Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Otizm Bebeklerin Sinsi Düşmanı:Müzik Klipleri

Katılım
9 May 2006
Mesajlar
757
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
37
"Gelişim bozukluğu" diye tanımlanan ve son yıllarda tüm dünyada tam 6 kat arttığı belirlenen OTİZM,uzmanlarca büyüteç altına alındı.Otizmin izini süren tıp dünyası,şaşırtıcı bir bulguya ulaştı."Klip Sendromu" adı verilen bu sendrom yüzünden tüm bebekler tehdit altında!!!
Pek çoğumuz minik bebeklerimizi oyalansın diye televizyon karşısına oturtur,hatta televizyona gösterdikleri ilgiyi büyük bir sevinçle karşılarız.Genellikle de müzik kanallarını açarız.Ancak o izlediği her kliple biraz daha içine kapanıyor ve biraz daha hayattan kopuyor.Marmara Ünviversitsi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Ferda Aktaş izledikleri müzik klipleri nedeniyle otizmle karşı karşıya kalan bebek sayısının her geçen gün biraz daha arttığına dikkat çekerek;"Aileler çocuklarında konuşma gecikmesi,dalgınlık ve konsantrasyon bozukluğu şikayetleri ile başvuruyor.Bu çocukların ortak özellikleri özellikle 0-2 yaş arasında sürekli müzik klipleri seyretmeleri.Hastalık,televizyon kesinlikle yasaklanıp özel eğitim programları uygulanarak,4 yaşına kadar önlem alınırsa tedavi edilebiliyor.Ancak 4 yaşından sonra tedavisi mümkün değil" diyor.Konuşmanın öğrenilmiş bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Ferda Aktaş:"Aileler nedense konuşmanın otomatik olarak öğrenildiğini zannediyorlar.Doğal ortamda çocukların dudak şekilleri,ses ve cümleler arasında bağlantı kurması gerekli.Ancak televizyon çocukların öğrenmesini engelliyor.Çünkü göz bağlantısı kuramayan çocuklar dudak hareketleri ile sesi birleştiremiyor.Televizyon sesi yüksek olan bir ortamda da çocuklar anne ve babalarının sesi yerine televizyon sesini algılar,bu da onların beyin yapısının karışmasına neden olur.Çünkü dudak şekilleriyle,çıkan ses arasında bağlantı kuramazlar.Aileler mümkün olduğu kadar çocukla,onun anlayabileceği ses tonu ile konuşmalı.Bu arada çocuklarla şefkat yüklü fiziksel temas da önemli.En önemli şeylerden biri de minik bebeklere ninni söylemektir." diyor ve ekliyor."Radyodan ya da teypten dinletmeyin,ona ninniyi siz söyleyin."
İşte adım adım otizme giden süreç;Çocuk kendi dünyasındadır.Kendisi ilişki başatmaz.İstediği şeylere ulaşmak için ilişkiye girer,insanları obje olarak gösterir,parmağı ile işaret edemez.Göz teması kuramaz,yüz ifadesi ciddidir.Donuk ya da hüzünlü bakar.Jest ve mimikleri kullanarak sevimli olmaya çalışmaz.Oyuncağını vermez.Yaşıtlarından uzak durur.Öpmek ve öpülmekten hoşlanmaz.Oyuncaklarla konuşur gibi sesler çıkarmaz(7ay).Anlamlı isimlendimeler yoktur(10ay)."Annene götür" gibi basit emirleri anlayıp yerine getirmez(18ay).Üç kelimeli cümle kuramaz(3yaş).Evet,hayır,nasıl kelimelerini kullanamaz.
Monoton,duyduğunu tekrarlayarak anında ya da bir zaman sonra konuşur.Kendine özel kelimeleri ya da konuşma tarzı (son heceleri söylememe gibi) vardır.Oyuncaklar ve objeleri ağzına alarak,elinde oynayarak,yere düşürerek ya da bir yere vurarak ilgilenir.Dönen eşyaları,çamaşır makinesini seyreder.Elinde ip ya da benzeri bir şeyi sürekli sallayabilir.Kağıtlara,gazetelere,kitaplara özel bir ilgisi vardır,onları düzgün tutar.

alıntıdır.
 
Katılım
29 Haz 2006
Mesajlar
368
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
38
paylaşımın için teşekkürler.Gelişimine destek olmak amacıyla bir süre otistik bir çocukla ilgilendim.Uzun bir süre ailesi televizyonu hiç açmamıştı ama artık onlarda bazı noktalarda dayanamıyorlardı ve bazen televizyonu açıyorlardı.Çocuğun televizyonda ilgisini çeken en önemli şey reklamlar ve kliplerdi.çocuk koridorda oynarken kendi kendine reklam daha başlıyorken sanki hissederek koşup geliyordu,ve televizyonun karşısında kendini kaybediyordu.Bunlar gelişimi normal olan bir çocuğun ilgisini çekebilecek reklamlar da değildi.Hatta bana çok ilginç geliyor,gazetedeki reklam sayfalarını açıp onlara çok uzun süre dalıp dalıp gidiyor,kendi kendine heyecanlanma tepkileri gösteriyordu.onu hep anlamak için çok çaba sarfettim,dünyaya nasıl bir gözle baktığını hep merak ettim...Kendimi onun yerine koymaya çalıştım onun yaptıklarını yaptım,bazı şeyler denedim ama gerçekten de çok farklılar ve anlaşılmayı bekliyorlar.Umarım ve inşallah tıp bir gün onları anlayacak...Otistik çocuğu olan ailelere sabır ve hiçbir zaman umutlarını yitirmemelerini diliyorum..
 
Katılım
1 Mar 2009
Mesajlar
31
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
32
ya birsey sorucm arkadaşlar ninniyi dinletiyorum bebeğimize ve bende söylüyrm bir mahsuru var mı acaba
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst