Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Okulöncesi Dönemde Matematik Etkinliklerinin Yararlari

Katılım
4 May 2007
Mesajlar
5,261
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
39
ALINTIDIR......

OKULÖNCESİ DÖNEMDE MATEMATİK ETKİNLİKLERİNİN YARARI VE ÇOCUK GELİŞİMİ AÇISINDAN YARARLARI:
Bu dönemde çocuk;
-miktar(az-çok) -ezbere ritmik sayılar -toplama çıkarma
-kümeler - kesirler -geometrik şekiller
-uzunluk -ağırlık -zaman
Gibi kavramları öğrenmeye başlar.

MATEMATİK ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
*çocuğun büyümesi *olgunlaşma *hastalıklar
*beslenme *zeka,ilgi ve yetenekler *sosyal ve duyusal gelişim
*anne babanın eğitim durumu *ailenin ekonomik düzeyi
*ailede bireyler arası ilişkiler *okulun vermiş olduğu eğitimin niteliği
*toplumsal koşullar

OKULÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINDA MATEMATİK ETKİNLİKLERİNİN AMAÇLARI
Genel amaçlar
-matematiğe karşı olumlu tutum geliştirmek.matematikle ilgili kavramları öğrenmeye ilgili ve istekli olmalarını sağlamak
- matematiğin yaşam içerisindeki gerekliliğini ve önemini kavratmak
-gelişimsel düzeyi ve aynı zamanda bireysel farklıkları dikkate alan uygun eğitim öğretim ortamları oluşturmak
-çocuğun gelişimsel düzeyine uygun ,akıl yürütme ve problem çözme becerileri geliştirmek
- çocuğun gelişimsel düzeyine uygun olarak,günlük yaşantı içerisinde karşılaştığı matematiksel kavramları anlama ve öğrendiklerini kullanma yeteneği geliştirmek
-çocuğu bir sonraki basamağı olan ilköğretime hazırlamak
Özel amaçlar
-varlıkları matematiksel özelliklerini tanıyabilme becerilerini geliştirmek.
-varlıkları temel özelliklerine göre sınıflayabilmelerini sağlamak.
-Basit problemleri çözme yeteneği geliştirmek.
-ritmik sayma becerisini geliştirmek.
- Basit problemleri anlayabilme yeteneği geliştirmek.
-sayıları okuyabilme ve söylendiğinde yazabilme becerisini kazandırmak.
-Kümeyi ve kümeler arası ilişkileri kavratabilmek.
-ölçmeyle ilgili kavramları kazandırmak
-temel geometrik şekilleri(kare,dikdörtgen,üçgen gibi) kavratabilmek.
-tam ,yarım ve çeyrek gibi kesir kavramlarını kazandırmak
-belli özelliklere göre oluşturulan basit şekilli grafikleri yorumlama becerisi geliştirmek.
Matematik etkinlikleri ile ilgili kavramların kazandırılmasında temel ilkeler
Keşfederek öğretim:çocuğa bir kare göstererek buna “kare” diyoruz.karenin dört eşit kenarı vardır diyebileceğimiz gibi buna “kare” diyoruz.siz bana bu şekli diğerlerinden(diğer geometrik şekiller gösterilir) ayıran özellikleri söyleyebilir misiniz? De diyebiliriz.ikinci yol onları kareyle ilgili keşifler yapmaya zorlayacaktır.
Aktif öğrenme ilkesi:öğretmenin sınıfta kurabiye hamurunu hazırlarken kendisinin malzemeleri ölçerek,sayarak yaptırması yerine;çocukları etkinliğe katara,onlara ölçtürmesi,malzemeleri saydırması öğrenme açısından daha etkilidir.
Hareket yoluyla öğrenme ilkesi:çocuk şarkıyı parmaklarını,ellerini,kollarını,ayaklarını hatta bedenini kullanarak söylüyorsa;hem şarkıda geçen kavramları daha kolay öğrenecek,hem de büyük bir keyif alacaktır.
Sosyal etkileşim ilkesi:çocuklara etkinlikleri sırasında birbirlerinde bir şeyler alıp-vermelerini ya da birbirleri ile konuşmalarını,konuşarak anlaşmalarını sağlayacak ortam sağlanmalı.
İşbirliği yoluyla öğrenme ilkesi:çocuklar “sokağımız” konulu bir sanat etkinliğini grup etkinliği olarak yaptıklarında,grup içindeki kendi sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırlar.birbirlerinin yanlışlarını görebilirler,düzeltebilirler.birbirlerine öğretirken öğrendiklerin pekiştirebilirler ya da arkadaşlarından yeni bilgiler öğrenebilirler.
Yaşama yatkınlık ilkesi:günün her saatinde(yemek yerken,el yıkarken,bahçede oynarken,bir gezi sırasında vs.)matematik ile ilgili tecrübelerini zenginleştirebileceğini unutmamalıyız.öğrendiklerini ev ortamına da transfer edebilmeleri için aileyle iş birliğine gidilmelidir.
Çocuğa uygunluk ve bireyselleştirme ilkesi:sınıfımızdaki çocukların düzeylerini dikkate alarak,aynı kavram etkinliği saatinde “toplama” yaptırmak için;bazı çocukları sadece 5 sayısı içerisindeki bisküvileri saydırarak toplama yaptırırken,daha ileri düzeyde olana çocuklaraysa alıştırma kitaplarındaki,ilk 10 sayısı içerisindeki -,resimli alıştırmalardan toplama yaptırılabilir.
KAVRAM ÖĞRETİMİNDE DİKKATE ALINMASI GEREK İLKELER:

-Önce nesnelerle çalışınız.çocuk doğumdan itibaren sürekli nesnelerle bir aradadır.aktif olarak çocuk,nesnelerle birlikte deneyim yaşadığında,kavramları öğrenmesi daha kolay olacaktır.karpuzun bir portakaldan,su dolu sürahininse boş bir sürahiden daha ağır olduğunu,çocuk bizzat kendisi taşırsa daha kolay öğrenir.
-İki boyutlu materyallerle(resimlerle,flash kartlarla)çalışınız.bir çocuk;hangi çocuğun daha uzun boylu olduğunu ya da hangi tabakta daha çok elma olduğunu,resimlere bakarak da anlayabilir.
-Sembollerle çalışınız.çünkü nesneler ve iki boyutlu materyaller bize tüm kavramları öğretmemizde yardımcı olmazlar.çocuğa aşağıdaki resmi göstererek,burada kaç tane yıldız olduğunu göstermeni istiyorum,dediğimizde,üç tane yıldızı üç(3) ile ifade edebileceği resim,yarı sembol,sembol =\\\=3gibi üç çentik ya da noktayla da ifade edebilecektir.
 
Katılım
4 May 2007
Mesajlar
5,261
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
39
MATEMATİK ETKİNLİKLERİ İLE İLGİLİ KAVRAMLARIN KAZANDIRILMASINDA KULLANILAN YÖNTEM VE TEKNİKLER
-Hikayeler,masallar
-şarkı,şiir,tekerleme,bilmece ve parmak oyunları
-eğitici drama
-analojiler(benzeşimle öğretim)
-deney
-bilgisayar destekli öğretim
-yaratıcı düşünme ve sanat etkinlikleri
-oyunlar
-gezi gözlem
-okuma yazmaya hazırlık çalışmaları

SAYI KAVRAMI
Piaget göre çocukların kavrayışlarının dört dönemden geçtiğini belirtmiştir bu dönemler,0-2 yaş arası duyusal-devinimsel dönem;2-7 yaş arası işlem öncesi dönem;7-11 yaş arası somut işlemler dönemi;11 yaş ve sonrası soyut işlemler dönemidir.
Sayı kavramının gelişmiş olduğuna karar vermek için birebir eşleme ve sayının korunumuna erişmiş olması gerekir.
Korunum:herhangi bir nesnenin şeklinin yada değişik şekillerde yerleştirilmesinin etkisi altında kalmadan o nesnenin aynı kaldığını yani miktarının,uzunluğunun,ağırlığının vb. değişmediğini anlayabilmedir.genellikle çocuklar önce kütle korunumuna,daha sonra hacim ve ağırlık korunumuna sahip olmaktadırlar.çocuklar ancak 7 yaşına doğru yani somut işlemler döneminde korunum ilkesine sahip olurlar.okulöncesi dönemde birçok çocuk 10’a,50’ye,veya 100’e kadar hatasız sayabilirler.fakat bu sayma ezbere bir saymadır ve bu onların sayı ve işlem kavramlarını kazandıklarını göstermez.çünkü ezbere sayma kişinin bir ritim öğrenir gibi aynı yolla sayı isimlerini tekrarlama ile saymasıdır.

OKULÖNCESİ ÇOCUKLARIN SAYI KAVRAMINI KAZANMALARI;
-Birbirine benzeyen nesneleri sınıflara ve gruplara ayırmaları yani sınıflama becerisi
-nesnelerin farklılıkları arasında bir düzenleme yani sıralama becerisi
-sayısal eşitliği ifade eden birebir eşleştirme kavramını anlamaları ve sayılacak nesnenin uzaysal düzenlemeleri yani dağılışları nasıl olursa olsun miktarın hep aynı kalacağını anlatan sayı korunumu kazanmaları ile yakından ilgilidir.

SAYI KAVRAMI KAZANILIRKEN ÖĞRETMENİN YAPMASI GEREKENLER
-Çocuktan nesne gruplarını sayıca birebir eşleştirmesini ve sayarak hangisinin sayıca“daha az”,”daha fazla” ve “aynı sayıda“ olduğunu söylemesini isteyebilir.
-çocuğa grupları birebir eşleştirmesini ve saymasını söyleyebilir
-sayı kavramı öğretilirken 5’ten küçük sayı grupları ile başlanmalıdır ve somut nesneler kullanılmalı,daha sonra resimlerden yararlanılmalıdır.
-rakamlar öğretilirken ilk olarak bir nesne kümesi ile o nesne kümesine ait rakamlar eşleştirilmelidir.
-çocuklara rakamlar öğretilirken önce sözel ifade kullanılmalı,daha sonra yazılı sembol ile birleştirilmelidir.
-“sıfır” ve “on” özel sayılar olduğu için bu sayıların öğretimi diğerlerinden sonra öğretilmelidir.çocuklar ilk başlarda sıfır sayısını anlayamazlar.sıfır sayısını öğretmek için çocuğa “kaç tane?” sorusu sorulmalıdır.kümede hiçbir nesne bulunmadığında çocuk sıfır demesi için cesaretlendirilmelidir.
-bir rakamı yazmadaki beceriksizlik matematik başarısındaki beceriksizlikle karşılaştırılmamalıdır.rakamları doğru yazma ancak birinci sınıfta üstesinden gelinebilecek bir beceridir.
-çocuk beşe kadar rakamları öğreninceye kadar öğretmen her gün yalnızca bir yada iki rakam öğretmelidir.
-7-8 yaşına kadar sağ-sol kavramı oluşmadığı için çocuklar rakamları ters yazabilirler.özellikle sol elini kullanan çocuklarda bu durum daha yaygındır.
-bir rakamın doğru yazılmaması ile ilgili problemler ikinci sınıfa kadar devam edebilir.ancak problem 3.sınıfa kadar devam ederse,motor koordinasyon eksikliği,görsel problemler, uzaysal organizasyon bozuklukları ve öğrenme engelleri olabileceği düşünülmelidir.
-çocuklar özellikler 2 ve 5, 6 ve 9 arasındaki farkları ayırmakta güçlük çekmektedirler.bazen de bir harfle rakamı birbirine karıştırmaktadırlar.örneğin;5 ve S, 3 ve E gibi.

RAKAM ÇALIŞMALARI YAPARKEN ÖĞRETMENİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR :
-öğretmen rakam yazma çalışmalarına öncelikle kağıt ve kalemle başlamalıdır.bu amaçla yapılabilecek bazı etkinlik örnekleri şunlardır;
-zımpara kağıdından rakamlar oluşturma ve kesme -kumaşlardan rakamlar keserek onları kartona yapıştırma -rakamlar şeklinde çimlendirme deneyleri yapma -kuru baklagillerle rakamlar oluşturma ve yapıştırma -tebeşir,sulu boya ve parmak boya ile rakamları boyama -havaya el ve burun ile rakamlar çizme -çamur ve kil ile rakamlar yapma
-öğretmen rakamın doğru yazımını masanın üzerine koyabilir veya bu rakamın yazılı olduğu kartları sınıfa asabilir.
-rakamların yazımını öğretirken çocukların yazdıkları denetlenmelidir.çünkü saha sonra yanlışları düzeltmek daha zordur.
-sol elini kullanan çocuklar için öğretmen mümkünse sol elini kullanarak model olmalıdır.
-panoya asılması veya tahtaya yazılmasının yanı sıra öğretmen model olması açısından her çocuğun önüne rakam modelleri koymalıdır.bu çocuğun yatay ve dikey görünüşleri kopyalamaları açısından çocuğa yardımcı olacaktır.
-öğretmen çocuklara rakam yazma çalışmaları yaparken çocuğun 0’dan 9’a kadar tüm rakamları yazdığından emin olması gerekmektedir.
-rakamların yazılım formları bazen farklı olabileceği için,tüm formların aynı rakam olduğunu anlamasında çocuğa yardımcı olunmalıdır.
Matematik eğitimi sadece okuma yazmaya hazırlık yada matematik etkinlikleriyle sınırlı kalmamalı öğretmen matematik etkinliklerini günlük programdaki etkinliklerle de bütünleştirmelidir.
 
Katılım
4 May 2007
Mesajlar
5,261
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
39
Müzik Etkinliklerinde
Müzik etkinlikleri yoluyla çocukların matematik dilini kullanmaları desteklenerek matematiksel düşünme becerileri geliştirilebilir.
Müzikli oyunlar,parmak oyunları ve ritim çalışmaları temel matematik kavramlarının öğretimi için uygun olanaklardır.
Örneğin bir dans etkinliğinde öğretmen çocukların ikişerli eş olmalarını ya da gruplar olmalarını isteyebilir.Böylece çocukların sayı ve birebir eşleme gibi matematik kavramları gelişir.
Öğretmen müzik çalışmaları sırasında hızlı-yavaş vuruşlar, yüksek-alçak ritimler, uzun-kısa melodiler aracılığıyla çocukların karşılaştırma etkinlikleri yapmalarını sağlayabilir.
Çocukların isimleri de ritim çalışmalarında kullanılabilir.Örneğin;Ahmet için 2 kez el çırpılırken, Gülümser için 3 kez el çırpılır.
Ayrıca sözlerinde matematik kavramlarının yer aldığı birçok şarkı vardır.Bunların kullanılması bazı kavramların kolay öğrenilmesini sağlar.

Oyun Etkinliklerinde
Öğretmen çocukların oyun oynarken aynı zamanda da eğlenerek matematiği öğrenmelerine yardımcı olur.Yap-bozlar, kart ve parmak oyunları çocukların matematik kavramlarını öğrenmelerini ve matematiği sevmelerini sağlayacak mükemmel araçlardır.Örneğin;müzik eşliğinde oynanan sandalye kapmaca oyunu saklambaç ya da domino gibi kart oyunları çocuklara temel matematik bilgilerinin verilmesini sağlayan oyunlardır.
Ana Dil Etkinliklerinde
Ana dil etkinlikleri de çocukların birçok matematik kavramını öğrenmesine olanak sağlar.Şiir, fıkra, bilmece, tekerleme, öykü okuma-anlatma gibi dil etkinlikleri de birçok matematik kavramını barındırır.Örneğin; Dalda duran beş kuş…
Dil etkinlikleri büyük-küçük, uzun-kısa, yüksek-alçak, gece-gündüz,önce-sonra, aşağı-yukarı, yakın-uzak, içinde-dışında,bir,inci-ikinci,başlangıç-son gibi kavramları öğretir.
Özellikle öykü kitapları çocukların temel matematik kavramlarını öğrenmesi için uygun olanak sağlar.Örneğin;çocuklar öykülerde kuşların bulutların üstünde,balıkların suyun altında yaşadığını anlatırken,öğretmen onlara üstünde altında kavramları ile ilgili sorular sorarak uzaysal algı ile ilgili bilgilerini pekiştirmelerini sağlar.

Fen ve Doğa Etkinliklerinde
Fen ve doğayla ilgili etkinlikler ise çocukların çevrelerinde ki nesnelerin özellikleri, şekilleri, boyutları ve ölçüleri gibi kavramlarla nesnelerin benzerliklerini ve farklılıklarını temel alan konuları öğrenmelerini sağlar.
Örneğin;bir bitkinin filizlenmesi deneyi yapılırken büyümeyi gözlemleyen çocuklar çiçeklerin bir günde ne kadar büyüdüğünü düşünürken ölçme;hangi çiçeklerin daha fazla büyüdüğünü düşünürken karşılaştırma;Çiçeklerin tomurcuklarını sayarken sayma; saksıların bulundukları yer hakkında konuşurken uzaysal algı; çiçekleri boyutlarına göre ayırırken sıralama gibi matematik kavramlarını kullanırlar.

Sanat Etkinliklerinde
Bu etkinlikler çocukların şekil, karşılaştırma, sınıflandırma, sayma, sıralama, eşleme, uzaysal algı gibi matematik kavramlarının gelişmesine yardımcı olur.
Örneğin;öğretmen kesme-yapıştırma yaparken çocuklardan kağıtların boyutlarını karşılaştırmalarını,daha sonra büyükten küçüğe sıralamalarını isteyebilir.
Öğretmen boya çalışması için hazırlanan su kaplarını göstererek çocuklara hangi kapta daha fazla su olduğunu ve neden böyle düşündüklerini sorabilir.

Toplanma Ve Temizlikte
Öğretmen rutin etkinlikler aracılığıyla da temel matematik kavramlarını öğretebilir.Örneğin;oyuncaklar toplanırken her çocuğun kaç oyuncak topladığını saymalarını ister ya da her çocuktan 5 oyuncak toplamalarını ister.Raflara oyuncak dizilirken üste alta, yanına, önüne arkasına dizmelerini isteyerek uzaysal karşılaştırma yeteneklerini geliştirebilir..Yemek yerken herkesin tabağında kaç dilim kek olduğunu sorarak sayı çalışması yaptırabilir.
60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
PSİKOMOTOR GELİŞİM
-modele bakarak daire,kare,dikdörtgen ve üçgen çizer
-1-5 arası rakamları kopya eder
BİLİŞSEL GELİŞİM
-aynı dokuya sahip 6-10 nesneyi eşleştirir
-aynı dokuya sahip 6-10 nesneyi gruplar
-iki üçgeni birleştirerek kare yapar
-20ye kadar atlamadan sayar
-1-10 arası verilen nesne grupları ile rakamları eşleştirir
-nesneleri kullanarak toplama ve çıkarma yapar(1den 10a kadar)
-yarım ve bütün olanları gösterir
-nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları gösterir
-eşleştirme,ilişki kurma,gruplandırma ve sıralamayı neye göre yaptığını açıklar
-en az en çok birkaç ın anlamını bilir ve uygun davranışı gösterir
-nesneleri bir özelliğine göre (renk,boyut,şekil gibi)gruplandırır
-nesnelerin bir sıra içindeki konumunu(birinci,ikinci,üçüncü)isimlendirir

36-72 AYLIK ÇOCUKALRIN EĞİTİMLERİ İÇİN BELİRLENEN HEDEFLER VE BU HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN KAZANILMASI BEKLENEN DAVRANIŞLAR,
BİLİŞSEL ALAN VE DiL ALANI
HEDEF2.verilen nesne,durum,olay,sayı ya da sözcükleri hatırlayabilme
kazanılması beklenen davranışlar
-sayıları ritmik olarak sayma
 
Katılım
4 May 2007
Mesajlar
5,261
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
39
HEDEF3.verilen nesne,olay ya da varlıkları çeşitli özelliklerine göre eşleştirebilme
Kazanılması beklenen davranışlar
-verilen nesneleri renklerine göre eşleştirme
-verilen nesneleri şekillerine göre eşleştirme
-verilen nesneleri boyutlarına göre eşleştirme
-verilen nesneleri sayılarına göre eşleştirme
-verilen nesneleri miktarlarına göre eşleştirme
-verilen nesneleri dokunsal duyumlarına göre eşleştirme

HEDEF4. verilen nesne,olay ya da varlıkları çeşitli özelliklerine göre gruplayabilme
Kazanılması beklenen davranışlar
-verilen nesneleri renklerine göre gruplama
-verilen nesneleri şekillerine göre gruplama
-verilen nesneleri boyutlarına göre gruplama
-verilen nesneleri sayılarına göre gruplama
-verilen nesneleri miktarlarına göre gruplama
-verilen nesneleri dokunsal duyumlarına göre gruplama
HEDEF5. verilen nesne,olay ya da varlıkları çeşitli özelliklerine göre sıralama
Kazanılması beklenen davranışlar
-verilen nesneleri renk tonuna göre sıralama
-verilen nesneleri boyutlarına göre sıralama
-belli sayıdaki nesneleri sayılarına göre sıralama
-verilen durum,olay ve canlıları oluşum ya da büyüme aşamalarına göre sıralama

HEDEF6.verilen nesneleri sayabilme
Kazanılması beklenen davranışlar
--söylenilen sayıya kadar nesneyi gösterme
-gösterilen belli sayıdaki nesneyi doğru olarak sayma
-sayılarına göre nesnelerin miktarlarını az ya da çok olarak söyleme

HEDEF7.tek basamaklı sayılarla basit toplama ve çıkarma işlemleri yapabilme
Kazanılması beklenen davranışlar
-nesneleri kullanarak tek basamaklı sayılarla toplama yapma(artırma)
-nesneleri kullanarak tek basamaklı sayılarla çıkarma yapma(eksiltme)

HEDEF 8.günlük yaşamda kullanılan belli başlı sembolleri tanıyabilme
Kazanılması beklenen davranışlar
-gösterilen sembolün anlamını söyleme
-verilen açıklamaya uygun sembolü gösterme(sayı,geometrik şekil,logo,trafik işareti..)

HEDEF12.verilen bir problem durumunu çözebilme
Kazanılması beklenen davranışlar
-problemin ne olduğunu söyleme
-probleme çeşitli çözüm yolarlı önerme(söyleme)
-çözüm yolları içinden en uygun olanını seçme
-seçilen çözüm yollarını deneme
-denenen çözüm yollarının geçerli ve geçersiz yanlarını söyleme
-en uygun çözüm yoluna gerekçeleriyle karar verme
 
Katılım
20 May 2008
Mesajlar
1
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
40
nevriş hanım makalenin kaynakçasını yazabilirmisiniz lütfen
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst