Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Öğrenme Bozukluklari

Tepki Skoru
0
Tanımı: Dinleme, düşünme, konuşma, okuma, yazma, harfleme ve/veya aritmetik hesaplamaları yapmada kendini gösteren, sözlü/yazılı dili anlama ve/veya kullanmayı içeren temel süreçlerin birinde ya da birkaçında bozukluk anlamına gelmektedir.
Türleri: Özel öğrenme bozukluğu şu başlıklar altında kendini gösterebilir:
• Okuma Bozukluğu
• Yazma Bozukluğu
• Aritmetik Bozukluğu
• Sözel Olmayan Öğrenme Bozukluğu
Belirtileri: Bir çocukta öğrenme bozukluğu olduğunu şu verilere dayanarak saptamak mümkün olabilir. Çocuk;
• İşitsel ve görsel algılama, tanıma, hatırlama, sıralama becerilerinde zayıftır.
• Dalgındır, sakarlıkları vardır.
• Arkadaş edinme ve sürdürmede zorlanır.
• Aşırı hareketli olabilir.
• Dikkatini toplamak ve sürdürmekte zorlanır.
• Sınırlı bir sözcük dağarcığına sahiptir.
• Okumayı öğrenirken zorluk yaşar.
• Okuması akıcı değildir.
• Okuduğunu anlamakta ve ifade etmekte zorlanır.
• El yazısı okunaksızdır.
• Yazılı anlatımda cümleleri kısa, bozuk ve oldukça basittir.
• Matematik ifadelerini işleme dönüştürmekte zorlanır.
• Problemdeki işlemlerin hangi sırada yapılacağına karar veremez.
Seyri: Özel öğrenme güçlüğü, ilkokulun ilk sınıflarında farkedilip ele alınmazsa, çocuğun zeka düzeyi ile ilgili bir sorunu olmadığı halde, okul yaşamı zorluklarla dolu olarak devam eder, hatta çocuğun eğitimini yarıda bırakmasına dahi neden olabilir. Bu kişiler, ilerki yaşamlarında da okunması gereken metinleri çözemedikleri ve kendilerini ifade etmede zorlandıkları için, kapasitelerini tam olarak göstermekte zorlanırlar.
Profesyonel yardım gerektiren durumlar: Çocuk, yukarıda belirtilen özellikleri taşıyorsa ve bu durum onun eğitim hayatını ciddi bir şekilde etkiliyorsa, bir uzmana başvurmasında yarar vardır.
Kendi kendine yardım için yapılabilecekler: Öğrenme güçlüğü olan bir çocuğun kendi kendine yapabileceği çok fazla bir şey olmamakla beraber, okulun ve ailenin bu durumu anlayışla karşılamaları, çocuğu “tembel”, vs. gibi etiketlememeleri, ödevleri çocuğun temposuna göre ayarlamaları çok önemlidir.

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle