Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Nasil matematik egitimine baslamaliyiz.?

Tepki Skoru
0
Oglum 5 yasinda, arkadaslari toplama ve cikarma yapmaya basladi ama oglum anlamiyor..Nasil matematik egitimine baslamaliyim.? En kolay nasil ogrenir? ilgililerden yarim istiyorum

Tepki Skoru
0
renkli kalemler ilgisini çekebilir.onları yere döküp renklerine göre sıralar ve sayar,karışık renkleri bir araya getirip toplamaya çalışabilir.mesela;2 tane kırmızı kalem 3 tane kırmızı kalem daha 5 tane kırmızı kalem eder falan diye.
gerçi bu çok kolay bir örnek oldu ama yeni bişiler bulabilirsem eğer paylaşırım:)

Tepki Skoru
0
oncelikle bu konuda oglunuzu sikbogaz etmemeniz gerektigini soylemeliyim. her cocuk ayni yaslarda ayni seyleri ogrenmez. bazi cocuklar 5-6 ay hatta 1 yil gec ogrenebilirler ayni seyleri. bunun nedeni oglunuzun baska bir alanda gelisiminin hizlanmasidir. diger cocuklarin matematiksel becerileri gelisirken örneğin sizin cocugunuzun muzik ya da resim becerisi gelisiyor olabilir.

yapacaginiz sey cocugunuzun pek de uzerine gitmeyerek matematige ilgi duymasini saglamaktir. bunu nasil yapabilirsiniz?

oncelikle matematik ogrenebilmesi icin cocugunuzun matematik ogrenmeye hazir duruma gelmesi gerekmektedir.
1-sayilari bilmeli.

yere 5 adet cubuk koyarsiniz. ya da ne bileyim cocugun ilgisini cekecek birseyler. mesela renkli ponpon toplar ya da stres toplari. toplari yan yana koyarsiniz.
2-toplari saydiginda her zaman ayni sira ile sayabilmeli ( 1 , 2 , 3 , 4 , 5 ya da 1 , 2 , 4 , 3 , 5 ) eger her seferinde 1. sekilde sayarsa sorun yok. fakat 2. sekilde sayarsa sayilarin sirasini bilmiyor demektir. bu durumda oglunuzdan sonra siz de sayilari tekrarlamali fakat 1 , 2 , 3 , 4 , 5 seklinde duzgun saymalisiniz. belki biraz uzun surer ama "1 , 2 , 4 , 3 , 5 değil 1 , 2 , 3 , 4 , 5 diyeceksin" demekten daha etkili bir yontemdir.

3-toplari bastan sona , sondan basa sayabilmeli. toplari karistirip yan yana sirali degil de karisik koydugunuzda da toplari 1 , 2 , 3 , 4 , 5 seklinde sayabilmeli.

4-cocuk toplari saydiktan sonra kac top oldugunu sordugunuzda en son soyledigi sayinin oradaki top sayisi oldugunu bilmeli. cocuk eger toplari sayabiliyorsa ama saydiktan sonra kac tane var dediginizde cevap veremiyorsa siz ornek gostermelisiniz. (1 , 2 , 3 , 4 , 5 o zaman burda 5 tane top var.) seklinde.

bu 4 asamayi cocugunuz yapabiliyorsa matematige hazir demektir. bundan sonrasi sadece cocugun ilgisini matematige cekmek. matematikle ilgili oyuncaklar alabilir ya da yapabilirsiniz. fakat alacaginiz ya da yapacaginiz seylerin cocugun hosuna gidecek ve zamanini gecirmek isteyecegi seyler olmasina dikkat etmelisiniz.

cocugunuz o oyuncaklarla oynarken kendi kendine matematigi ogrenecektir. size sormadigi surece sunu soyle yap boyle yap demeyiniz. bu tur soylemler cocugun hayal gucunu koreltmektedir.

Tepki Skoru
0
Cok Tesekkur ederim ilginize..

Cocugum 1'den 5' kadar duzgun sayabiliyor,birseyleri saydirdigimda (kac taneymis) sorusunu yoneltiyorum ve dogru rakami aliyorum suanda..

Renkli bir sayac aldim.Simdi deftere bir rakam yazdiriyorum ornegin 4.
sonra ordan 4 boncuk sayarak cikarmasini sagliyorum..onceden yazdirdigim 4'un yanina + isareti koyduruyorum..yanina bir rakam daha yazdirip ornegin 2. sonra bunu da sayactan sayarak cikartmasini ve digerlerinin yanina koymasini soyluyorum..butun bunlari yapiyor.ardindan 4+2  (=) isareti koydurup hepsini tekrar saydirarak elde ettigi rakami ='in yanina yazmasini sagliyorum..Bu sekilde calismamizin sebebide su;
Okulda bu isi direkct 5+2=7  Olarak ogrenmeye basladilarTabiki Bu sekilde ogrenirken defterlerinde sayabilecekleri tavsan,kedi,top vs..Resimleride var..Acaba daha erkenmi? Ustelik biryandan dil egitimi var ayni zamanda oglum ingilizce olarak  ders aliyor USA'da yasiyoruz..yanisira Kuran egitimi :)
Cokmu ustune gidiyorum Sizce hepsinin ustesinden ayni anda yavas yavas gelebilirmiyiz?

Cogu zaman ders yapabilmek icin vaadlerde bulunuyorum.
Bunlari yapalim birlikte Oyun oyncaz..
Yada 5 kere 8 yazarsan disari cikicaz..vs vs..
ilk derse basliyacagimiz zaman cok hevesli olmasada bir 5 dk sonra ogrenmenin verdigi heyecani yasiyor ve kendini iyi hisettigini goruyorum..

Tepki Skoru
0
Oğlunuz daha 5 yaşında olduğunu söylüyorsunuz aceleniz ne bu çocuk okula başladığında öğretmeni ne öğretecek.Diğer arkadaşların söylediklerine de katılıyorum ama acele etmeyin her şey belirli bir zamanla gelişir.Yani her şeyin bir zamanı var acele etmeyin çocuğunuzu şimdiden çalışmaya öğrenmeye soğutmayın ve mükemmelliyetçi olmayın lütfen. İleride sorunlar yaşayabilirsiniz.

Tepki Skoru
0
Okula gidiyor suanda,Oglum 2001 dogumlu,bende bundan korkuyorum zatende, sinif arkadaslarida bunlari goruyor suan..
USA'da Kindergarten Sinifinda Turkiye'ye gore Anaokulu Oluyor galiba..

Tepki Skoru
0
ok. ama yinede acele etmeyin.Her şey zamanla gelişecektir. Oğlunuzla hiç bir sorun yaşamayacaksınız inşallah ama dediğim gibi acele etmeyin.

Tepki Skoru
0
şu an için yazmayı öğretmeniz yanlış. siz yazın o da rakama göre boncuk çıkarsın. rakamız yazmayı değil tanımayı öğrensin.

Tepki Skoru
0
bence oğlunuzun güdülenmesini bekleyin sonrası kendiliğinden gelir benim kız kardeşim renkler konusunda öyleydi güdülendikten sonra rahatça öğrendi bi de merdiven çıkarken önce basamkları siz çıkarken sayın sonra onun tekrar etmesini söyleyin böylece daha eğlenceli ve kalıcı olur kolay gelsin :)

Tepki Skoru
0
benim oğlumda 5,5 yaşında ve ilkokula giden kuzeni sayesinde matematiğe başladı kendi kendine önce parmaklarını saymaya başladı günde binlerce kez parmak sayıyor 10a kadar düzgün ama 100e kadar karmakarışık:))ve yine çıkarma işlemini parmaklarla yapıyor bakalım kendi haline bırakıyorum yol göstererk ama onu sıkmadan o zaten gelişimini kendi biliyor ve ona göre güdüsel bi şekildetabi çevrenin ve benim etkimle geliştiriyor kendini
çıkarma tamamda bakalım toplamaya ne zaman geçicez:))
ve lütfen bir anda çocuğa fazla yüklenmeyin yani zamanı gelince herşeyi öğrenicek zaten hem okulada gidiyosa hiç problem yok öğrenirrr

Tepki Skoru
0
toplamayapma için öncelikle ileriye 0,1,2,3,4,5 diye sayma yapması gerekir.Çıkarma için geriye 5,4,3,2,1,0 şeklinde sayma yapması gerekiyor.Bunları tam olarak biliyorsa ilk olarak sayma çubukları veya kalemler yardımıyla toplama kavratılabilir.İki elinize birer çubuk alırsınız.Kaçar tane olduğunu sorarsınız.Dah sonra birleştirirsiniz.Kaç tane olduğunu sorarsınız.Sonuç olarak 1 le 1 in toplamının 2 olduğunu söylersiniz.Ancak öreneklerin birden fazla eşya ile tekrarlanması önemli.
Çıkarma işleminde de aynı şekilde kalem veya çubuklar kullanılabilir.5 kalem bir ele alınır.Kaç tane olduğu sorulur.Arasından bir kalemdiğer ele alınır.Kaç tane kaldığı önce saydırarak daha sonra kaç tane kaldı diye sorularak buldurulur.bol örnek verilerek diğer çıkarmalar da öğretilir.
Eğer kalem veya çubuk dikkat çekmiyorsa sevdiği yiyecekler de kullanılabilir.Dikkatini toplamak için küçük ödüller kullanabilirsiniz.Sevdiği bir yemeği yapabilirsiniz mesela..
Yaşı da bunları kavrar.Ancak en çok dikkat etmeniz gereken bol tekrar ve sabırlı olmak...

Tepki Skoru
0
arkadaşlara katılıyorm ayrıca çocuğunuz için görsel yazılı uyaranlar çok önemli..çevresinde mesela evde yazılara dikkat çekebilirsnz..çocuk bu dönemde zorlanmamalı..ilgisini çekecek materyaller çevresinde ne kdr çok bulunursa o kdr istekli olacaktır..rakamları yazıları tanıması yeterli..bunları zmnla öğrenecek ztn hiç mrk etmeyin..oğlunuzu öpyrz :)

Tepki Skoru
0
ÇOK GEÇ VERİLMİŞ BİR CEVAP OLABİLİR BELKİ AMA KATILMAK İSTEDİM.
EVİNİZDE GÜNLÜK YAŞANTI İÇİNDE OYUNLA FARKETTİRMEDEN ÖĞREMELİSİNİZ.MESELA SOFRAYI HAZIRLARKEN,HAYDİ SENİNLE SOFRAYI KURALIM MASAYA 4 TABAK 5 KAŞIK VB. ARADA SİZ FAZLA KOYUN ONUN FARK ETMESİNİ SAĞLAYIN. BİRDE BİLGİSAYARLA İLGİLİ İSE LOKOMOTİF SERİSİ VAR.OYUNLA ÇOK ŞEY ÖĞRENİYOR.(OĞLUMDA TEST ETTİM )

Tepki Skoru
0
mustafa deyince matematik geliyor aklıma okulda yani anasınıfında öğrenicek zaten ama mustafa şimdi 10a kadar sayıyor berke hatta 100e kadar benim 20den sonra 30 dememle devam edebiliyor başka ne yaptırsam aklına gelen bişey varmı?

Tepki Skoru
0
benim oğlumda 5,5 yaşında.100 e kadar sayıyor.yanlız kendi öğrenmek istedi.bizde abaküs aldık.o şekilde saymaya başlattık.hatta şimdi eşim 10ar 10 ar saymayı öğretiyor.ama oğlum istediği için saydırıyoruz.benim oğlumda resim yapmayı sevmez.boyamayı sever ama canı istemesin resmen karalar.sizde ısrarcı olmayın.zamanı gelince öğrenir.zaten erken bile.okulda öğretmeni ne öğretecek.yani canınızı sıkmayın.

Tepki Skoru
0
bireyler arası farklara vardır oğlunuzla arkadaşlarını bir tutmayın zamanla değişimleri sizde farkedrsiniz ilgimi çekti bu konu üstüme vazife değil belki ama duramadım yazdım

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle