AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ VE TEK DERS SINAVI
Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri son yarıyılda normal usul ve esaslar dahilinde vermedikleri bir ders için ne yazık ki diploma almaya hak kazanamamaktadır ve bir ders için bir yıl daha Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi olarak öğretim görmek mecburiyetinde kalmaktadırlar.
Halbuki, diğer örgün yüksek öğretim kurumlarında son yarıyılda bir dersten değil üç dersten başarısız olarak diploma almaya hak kazanamayan ve başarısız oldukları dersler için bir yıl daha yüksek öğrenimlerine devam etmek zorunda kalan öğrenciler için üç ders sınavı ya da tek ders sınavı adı altında yıl sonunda vize, final ve bütünleme sınavlarından hariç olmak üzere sınavlar düzenlemektedirler.
Böylelikle öğrenciler kendilerine verilen sınav hakkını iyi bir şekilde kullanarak normal mezuniyet yılında mezun olabilme ve diploma alabilme hakkına sahip olma şansına kavuşmaktadırlar.
Bu tür sınavlarla ilgili örnek teşkil edebilecek hüküm şöyledir;
• ‘En çok üç dersten FF veya FD notu olan son yarıyıl öğrencilerine en geç ertesi yarıyılın başlangıcına kadar ek bir sınav hakkı verilir. FF veya FD notları olmadığı halde genel not ortalaması 2.00’ın altında olan son yarıyı öğrencilerine ise DD, DC ve CC notu aldıkları en çok iki dersten en geç ertesi yarıyılın başına kadar kullanmak üzere ek bir sınav hakkı verilir. ‘
Görüldüğü üzere bırakın tek dersi en çok üç dersten başarısız olan son yarı yıl öğrencilerine mezuniyet heyecanını normal süresi içerisinde, kendi sınıfı ile yaşama şansı ve belki de, Türkiye sosyal ve ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğu zaman en önemli husus olarak göze çarpan iş hayatına en kısa zaman zarfında atılabilme şansı yüksek öğretim öğrencilerine tanınmış olmaktadır.
Peki ama yüksek öğretim kurumlarında uygulanan ve öğrenci başarısını teşvik etmeyi amaçlar nitelikte olan bu ek sınavlar Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri için neden uygulanmıyor? Bilinmiyor mu ki, Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri büyük çoğunluk itibari ile faal olarak herhangi bir iş yerinde çalışmaktadır ya da örgün yüksek öğretim kurumlarına sosyal, ekonomik veya sağlık yönünden karşılaştıkları sorunlar yüzünden gidemeyen öğrencilerdir. Ve her ne kadar uzaktan eğitim ve öğretim gün geçtikçe gelişmekte ve yenilenmekte olursa olsun birebir sınıf ortamında ki öğrenim ile hiçbir zaman eş değer olamaz. Öyle ise aynı bölümde olup da örgün yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören, akademisyenlerle birebir iletişim içinde ders işleyen, ders konularını ödev ya da sunum olarak sınıfta kendisi ya da grup olarak işleyen öğrencilere son yarıyılda başarısız oldukları en çok üç dersten vize, final ve bütünleme sınavları haricinde ek sınavlar yapılmakta iken bu imkanlardan nispeten asgari düzeyde faydalanabilen Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerine neden ek sınav hakkı verilmemektedir?
Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını tüm Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri arzu etmekte ve merakla beklemektedir.
Bu amaçla Açık Öğretim Fakültesi’nin, ‘Değişik: 02.10.1997 tarih ve 23128 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan sınav yönetmeliğinin değiştirilmesini istemektedirler.
Bu yönetmelik değişikliği gerçekleşinceye kadar da ivedilikle ek bir madde çıkartılarak mevzuat ve ilgili yasalar dahilinde mağdur olan öğrencilere 2007 yılı içinde ek ders sınav hakkı tanınmasını beklemektedirler.
Şunu da belirtmekte fayda var ki, ek ders sınav hakkı vermek demek öğrencileri başarısız oldukları halde mezun etmek anlamına gelmemektedir. Aksine çeşitli sebeplerden dolayı normal sınavlarda başarısız olan öğrencilere bir hak daha vererek başarılı ya da başarısız olduklarını tekrar teyit ve tespit etmek amacı taşıyan sınavlardır. Eğer öğrenci gerçekten o dersten geçebilecek kapasite ve bilgi birikimine sahip ise sınavda başarılı olacaktır. Ek ders sınavlarında da başarısız olan öğrenciler ise, hiçbir itiraza mahal kalmadan tekrar bir yarıyıl öğrenim görmeyi kabul edeceklerdir.
Bu anlamda Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerinin diğer yüksek öğretim kurumları öğrencilerine tanınan ek ders sınavı hakkına sahip olmaları ya da bu hakkı istemleri en doğal ve demokratik haklarıdır.
MAĞDURİYETİMİZİN VE BU AYRIMCILIĞIN İVEDİLİKLE GİDERİLMESİNİ ARZ EDERİM
İSİM
TLF
GÖNDEECEĞİNİZ ADRESLER:
fsurmeli@anadolu.edu.tr,
abarkana@anadolu.edu.tr,
ngerek@anadolu.edu.tr,
nvarcan@anadolu.edu.tr,
zaltan@anadolu.edu.tr,
aeozkul@anadolu.edu.tr,
nulutak@anadolu.edu.tr,
guvent@anadolu.edu.tr,
ahakan@anadolu.edu.tr,
aubhim@anadolu.edu.tr,
idaridb@anadolu.edu.tr,
oidb@anadolu.edu.tr,
persdb@anadolu.edu.tr,
tsarac@anadolu.edu.tr,
sgdb@anadolu.edu.tr,
gensek@anadolu.edu.tr,
mrkburo@anadolu.edu.tr,
aofak@anadolu.edu.tr,
webadmin@yok.gov.tr,
bilgiedinme@yok.gov.tr,
basin@yok.gov.tr,
strateji-gelistirme@yok.gov.tr,