Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Kullandığımız araçlarla ilgili plan

Katılım
22 Eki 2007
Mesajlar
66
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
44
GÜNLÜK PLAN
01.05.2007

PSİKOMOTOR ALAN

Hedef 3. El ve göz koordinasyonu gerektiren hareketleri yapabilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
10. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirme
Hedef 4. Denge gerektiren hareketleri yapabilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
2. Zemin üzerine çizilen değişik şekiller üzerinde yürüme
11. Beli bir mesafeyi topuk-parmak ucu teması ile yürüme
Hedef 6. Küçük kaslarını kullanarak güç gerektiren hareketleri yapabilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
3. Yumuşak materyallere çeşitli nesneleri kullanarak şekil verme

SOSYAL-DUYGUSAL ALAN

Hedef 1. Duygularını fark edebilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
1. Duygularını söyleme
2. Duygularının nedenlerini söyleme
Hedef 3. Kendi kendini güdüleyebilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
1. Kendi isteği ile bir işe başlama
2. Başladığı işi bitirme çabası gösterme

DİL ALANI

Hedef 1. Gözlem yapabilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
1. Değişik durumlarda gözlemlediklerini söyleme (boyut, renk, biçim, işlev, koku, ses, tat vb.)
Hedef 16. Dili etkili bir şekilde kullanabilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
3. Sözcükleri farklı yapıda sözel ürünler oluşturacak şekilde kullanma (bilmece, tekerleme, şiir, öykü, şarkı vb.)

ÖZBAKIM BECERİLERİ

Hedef 2. Dengeli beslenme ile ilgili davranışları gösterebilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
4. Yiyecekleri uygun zamanlarda yeme
Hedef 3. Sağlıklı yaşayabilmek için gerekli temizlik kurallarını uygulayabilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
5. İçinde bulunduğu çevreyi temiz tutma
Hedef 4. Sağlıklı yaşayabilmek için dinlenmeyle ilgili davranışları gösterebilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar
1. Dinlenme ve uyku için gerekli hazırlıkları yapma
2. Belirlenen saatte dinlenme/uyuma

EĞİTİM SÜRECİ

SERBEST ZAMAN :Çocuklar gelmeden önce ilgi köşelerinde gerekli hazırlıklar yapılır. Sınıfa gelen çocuklarla selamlaştıktan sonra oynamak istedikleri ilgi köşelerine yönlendirilir.Evcilik köşesi; çocukların oyun kurabilecekleri şekilde düzenlenir. Çocukların ilgilerini çekebilecek, evde kullanılan ve plastikten yapılmış çeşitli araç ve gereçler (tabaklar, bardaklar, çaydanlık, fırınlı ocak, pense, tornavida, çekiç, vidalar...) köşeye koyularak ilgilenen çocukların hayal güçlerinden de yararlanılarak oyun kurmalarına rehberlik edilir.
Kukla köşesine; çeşitli karakterleri yansıtan kuklalar koyulur. Kuklalar ele takılarak konuşturulur ve çocukların ilgileri çekilir. Daha sonrada ilgilenen çocuklar kuklalarla birbirlerine gösteri yaparlar.Eğitici oyuncak köşesine; yap-bozlar, legolar ve meyve-sebzeler ile ilgili eşleştirme kartları hazırlanır. Kartların incelenmesi ve tartışılması konusunda çocuklara rehberlik edilir.
FEN VE MATEMETİK : Fen ve matematik köşesine; üç saksı ve bu saksılara dikmek için tohumlar getirilir. “Çocuklar bugün sizlerle birlikte üç saksı fasulye dikeceğiz ve fasulyelerimizin büyümesini hep birlikte gözlemleyeceğiz.”denir. “Fasulyemizin büyümesi için acaba nelere ihtiyaç vardır?” sorusu çocuklara yöneltilerek yanıtlar alınır. “Söylediklerinizi saksılarımıza fasulyelerimizi ekerek deneyelim.” denir. Çocuklardan alınan cevaplar doğrultusunda fasulyeler saksılara dikilir. Bir saksıya su verilerek ışıklı bir yere, bir saksı su verilmeden ışıklı bir yere ve üçüncü saksıda su verilmeden karanlık bir yere yerleştirilir.su verilerek ışıklı bir yere yerleştirilen saksıdaki fasulyelerin yetiştiği, su verilmeden ışıklı bir yere konan saksı ile su vermeden karanlık bir yere yerleştirilen saksılardaki fasulyelerin yetişmediği sonucuna varılır. Çocuklarla birlikte zamanla fasulyelerde meydana gelen değişiklikler üzerine konuşulur.
SANAT ETKİNLİĞİ :Yoğurma maddeleri çalışmasında; masaya kırmızı renkte tuz seramiği koyulur. Çocuklardan evde kullandığımız eşyaların isimlerini söylemeleri istenir. Sonra da kullandığımız eşyalar hakkında sohbet edilir. Çocuklara; istedikleri bir eşyayı yapabilecekleri söylenir ve çeşitli kalıplar, merdaneler masalara konularak çocuklarla birlikte ev eşyaları yapılır.
Boya çalışmasında; masaya sulu boyalar, fırçalar ve dosya kağıtlar koyularak çocukların el baskısı yamalarına rehberlik edilir. Yapılan el baskılarına ibik, gaga, göz ve ayaklar çizilerek resim tamamlanır. Etkinliklerin sonunda çocuklara sınıfın nasıl göründüğü sorulur. Daha sonra etkinlik malzemelerinin toplanıp yerlerine yerleştirmeleri için çocuklara yönergelerle rehberlik edilir. Kahvaltı için çocukların el vb... temizlikleri yapılır.
TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ :Çocuklar yarım daire şeklinde otururlar. Daha sonra hepsinin görebileceği bir yere oturularak çocuklarla evde kullanılan eşyalar ve özellikleri hakkında sohbet edilir. Çocuklara “Ben yeni bir şiir öğrendim. Size de okumak istiyorum.” denir ve “Saatler” adlı şiir okunur. Şiir ikinci kez tüm sınıfla birlikte tekrar edilir.
“Çocuklar çok güzel bir parmak oyunu öğrendim, bu parmak oyununu size de anlatmak istiyorum.” denir ve “Saat” adlı parmak oyunu çocuklara anlatılır. Daha sonra çocuklarla birlikte parmak oyunu hareketleriyle birkaç kez tekrar edilir.Parmak oyununun ardından “Altı Kere Altı” adlı tekerleme söylenir ve çocuklarla tekrar edilir.
Daha sonra, “Çılgın Martı” adlı hikaye, televizyon şeridi kullanılarak anlatılır.
Hikaye anlatıldıktan sonra “Çocuklar bu hikayenin bir ismi yok. Hadi bu hikayeye bir isim bulalım.” denir. Hep birlikte hikayeye bir ad bulunur.
MÜZİK ETKİNLİĞİ :Müzik etkinliğine geçiş yaparken; “Haydi şimdi hepimizin elinde birer mikrofon var, bakalım çalışıyor mu? Kontrol edelim.” denir ve üfleme hareketi yapılır. Daha sonra “Çocuklar sanırım çalışmıyor biraz daha üfleyelim, daha hızlı üfleyelim” denir. Ardından “Evet çocuklar mikrofonlarımız çalışıyor, şimdi yeni bir şarkı öğrenebiliriz.” diyerek nefes açma çalışmaları sonlandırılır. Daha sonra “Küçük Oduncular” şarkısı bölüm bölüm söylenir. Ardından çocuklarla birlikte ritim tutularak tekrar edilir.
DRAMA- OYUN VE HAREKET :Çocuklara “Şimdi hep beraber ‘Duygular’ adlı oyunu oynayacağız, ama önce hep birlikte yere daire şeklinde oturalım.” denir. Daha sonra değişik yüz ifadeleri olan resimler gösterilerek çocuklardan fikirlerini söylemeleri istenir. Çocuklarla mutlu olmak, sevinmek, üzülmek, kızmak… gibi duygular üzerinde konuşulur. Resimlerde mutlu bir insanın neden mutlu olduğu, üzgün bir insanın neden üzülmüş olabileceği hakkında fikir belirtilir.Daha sonra çocuklara ne zaman ve neden mutlu, üzgün, kızgın, sevinçli… oldukları sorulur.
Çocuklar oyuna ısındırıldıktan sonra hareketli oyuna geçilir. Çocuklara “Saklanan Çiçeği Bul adlı oyunu oynayacağız.” denir ve oyunun kuralları çocuklara anlatılır. Bir çocuk ebe olarak seçilir ve ebe bir süre için sınıf dışına çıkarılır. Bu arada çiçek olan çocuk diğer çocuklarla birlikte sınıf içinde bir yere saklanır. Ebe sınıfa girdiğinde çiçeği çevrede araması istenir. Ebe çiçeği ararken diğer çocuklarda arı taklidi yaparlar. Çocuklar ebe çiçeğe yaklaştığında vızıltı seslerini arttırırlar, çiçekten uzaklaştığında vızıltı sesini giderek azaltırlar. Belirlenen süre içinde ebe çiçeği bulursa ödüllendirilir, bulamazsa yeni bir ebe seçilerek oyuna devam edilir.
Hareketli oyundan sonra daha dinlendirici bir oyuna geçilir. Çocuklara “Şimdi hep beraber Topuk ve Parmak Ucu ile yürüme alıştırmaları yapacağız.” denir. Daha sonra topuk – parmak ucu yürüme çalışması yapılır. Sınıfta belirlenen iki nokta arasında çocuklardan topuk – parmak ucunda ileri doğru, daha sonra topuk – parmak ucunda geri geri yürümeleri istenir. Etkinliğe daha sonra zik zak çizgi üzerinde topuk – parmak ucunda ileri geri yürünerek devam edilir.
OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI : Çocukların masaya oturmaları sağlanır. Daha sonra okulöncesi eğitim kaynak kitaplarından seçilen bir çalışma yaprağı çocuklara dağıtılır ve verilen yönerge doğrultusunda çalışma yapılır.
Yönerge: Sevincimizi, üzüntümüzü, korkumuzu, heyecanımızı, kızgınlığımızı, yorgunluğumuzu yüz ifadelerimizle gösterebiliriz.
1. Resimlerdeki yüz ifadelerinin neyi anlatmaya çalıştığını söyleyiniz.
2. Resimlerdeki ifadelerden 3 tanesini seçip canlandırınız.




BİLGİ YAPRAĞI

SAATLER(şiir)
Cep, kol, masa saati, Devamlı yanımızda,
Duvar saatisiniz. Parçamız gibisiniz.
Kiminiz meydanlarda, Neresindeysek günün,
Kule üstündesiniz. Onu siz bilirsiniz.

SAAT (Parmak Oyunu)
Elimde bir saat var. (İki elin avuç içleri birleştirilir)
Kulağıma koydum. (Ellerin şekli bozulmadan kulağa götürülür)
Tik, tak, tik, tak! (Dinliyormuş gibi yapılır)
Şimdi oyun başlayacak. (Avuç içindeki saat yavaşça bir kenara
bırakılır)
Şip şak, şip şak!


ALTI KERE ALTI (Tekerleme )
Altı kere altı otuz altı
Dedemin sakalı yolda kaldı
Sakalını aldı dereye attı
Dedem sakalsız kaldı.


KÜÇÜK ODUNCULAR( Şarkı )
Baltalar elimizde,
Uzun ip belimizde.
Biz gideriz ormana,
Hey ormana.
Yaşlı kütük seçeriz,
Karşılıklı geçeriz.
Testereyle biçeriz,
Hop biçeriz.
Ağacın yanında dur,
Baltayı sağdan savur.
Bir de sol taraftan vur,
Kuvvetle vur.
Kışın odun yanınca,
Alevler parlayınca.
Şarkı söyler oynarız,
Hep oynarız.
 
Katılım
22 Eki 2007
Mesajlar
66
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
44
Kullanılan araçlarla ilgili plan yapıyordum bi siteden yardım alayım dedim. Ama göremedim. Bende kendi kaynaklarımı kurcalarken bir de baktım ki bende varmış :36_11_13: :):):) Bende benim gibi ihtiyacı olan olabilir diye eklemek istedim umarım beğenirsiniz..
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst