Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

KOLİK

Katılım
8 Tem 2006
Mesajlar
64
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Anne - Babaların Korkulu Rüyası : KOLİK

Bebeğinizin dünyaya gözlerini açmasıyla birlikte ilk çığlığını attı. Bundan sonra onun ağlaması ile yakından tanışacaksınız. Bebekler tüm ihtiyaçlarını ağlayarak bildirirler ve anne-babalar kısa sürede bebeğin niçin ağladığını anlar hale gelirler.

Bazı bebekler diğerlerinden daha sıkıntılı olup daha çok ağlar, bu ağlamaları temel ihtiyaçlarının (beslenme, altının değiştirilmesi, kucağa alma vs.) karşılanması ile rahatlatılamaz. Bu bebekler ağrıları varmışçasına bacaklarını karınlarına çeker hatta bazen gaz çıkarırlar. Vücutlarını yay gibi gerer kıpkırmızı olurlar.

Bazen gaz çıkardıktan sonra rahatladıklarını görürsünüz. Bir süre rahat eden bebeğiniz tekrar ağlama krizine girebilir. Bu tip sıkıntılara “kolik” ya da gaz sancısı denir. Kolik sağlam yenidoğanların %10-20 sinde görülür. Haftanın en az 3 günü olan ve her gün en az 3 saat süren nedensiz ağlama krizleridir. Daha çok akşam üzeri görülmekle birlikte gün boyu her saatte olabilir. Genellikle başladığı gibi ani bir şekilde bebeğin uyuması ile biter. Kolik genellikle hayatın 2-3 haftasında başlar ve 3-4 ay civarında azalarak kaybolur. Bazı bebeklerde 6 aya kadar uzadığı olur.

Koliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak beyin gelişimi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca genel olarak uyaranlara duyarlı çocuklarda bu duruma daha sık rastlanmaktadır.

Kolikle nasıl başa çıkabiliriz?

Bebeğiniz durdurulamaz bir şekilde ağladığında her şeyden önce fiziksel bir rahatsızlığının olmadığına emin olmalısınız. Nadiren tırnak batması, göze yabancı cisim ya da kirpik kaçması, parmaklara saç dolanması, fıtık, reflü, idrar yolu ya da orta kulak enfeksiyonu bu tip ağlamaların nedeni olarak görülebilir. Bu nedenle bebeğinizde kolik olduğunu düşünüyorsanız öncelikle doktorunuzla görüşün. Fiziksel bir rahatsızlığı yoksa bebeğiniz ağladığında bir dizi rahatlatma rutinine başlamanız iyi olacaktır. Öncelikle rahat olup olmadığına bakın, çok sıcaksa üstünü biraz açın, üşümüşse daha kalın giydirin. Beslemeyi deneyin. Altını değiştirin. Kucağa alın ya da kanguruda taşımayı deneyin. Hafifçe sallayın. Ninni söyleyin. Dizinizin üzerine yüzükoyun yatırıp sırtını okşayın. Bazı bebekler kollarının boşlukta kalmasından rahatsız olurlar. Bu bebeklerin kollarını sıkıca tutup onlara güven duygusu verebilirsiniz. Bir aylıktan büyük bebeklere emzik deneyebilirsiniz. Bazen bebeğinizi araba ile kısa süre gezdirmeniz yararlı olabilir. Gürültü, monoton sesler (çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi) rahatlatıcı olabilir. Tipik bir kolik atağında tüm bu yöntemler kısa süreli etkili olur. Bebeğiniz tekrar ağlamaya başlarsa sıradaki yönteme geçin. Yeni bir yöntem denemeden önce en az 15 dakika sabredin. Hiçbir şey işe yaramıyorsa bir süre pes ederek kucağınızda tutup ağlamasına izin verdikten sonra ılık bir banyoya sokmak bazen ağlama ataklarına son verir ve iyi bir gece uykusu uyumasını sağlar.

Bebeğinizi emziriyorsanız bir süre süt ürünlerine, kafeinli içeceklere ve gaz yapan gıdalara ara vermeyi deneyin. Eğer kolik bu gıdalara bağlı ise birkaç gün içinde kaybolacaktır. Ayrıca bebeğinizi inek sütünden hazırlanmış bir mama alıyorsa doktorunuz bunu değiştirmek isteyebilir.

Bebeğin ilk ayları başlı başına zor zamanlar. Birde kolik olduğunda daha da yorulabilir, sıkılabilirsiniz. Bu nedenle zaman zaman kendinize zaman ayırmak, kısa süreli evden ayrılmak iyi gelecektir.

Koliğin çoğunlukla 3-4’üncü aylarda azalıp kaybolacağını unutmayın. Biraz sabır ile bu zorluğu aşacaksınız.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst