Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

KEKELEME BOZUKLUĞU

Tepki Skoru
0
Çocuğun konuşmasının zamanlamasında ve akıcılığında bozulma sözkonusudur, seslerin ve hecelerin sık uzatılması ve tekrar edilmesi olabilir. Hece ve kelimeleri söylerken duraklama olabilir .Bazen söyleyemediği kelimeyi konuşmamak için kişi başka kelimeler kullanmaya çalışabilir. Kelime yinelemeleri olabileceği gibi hece yinelemeleride olabilir.
Genelde 2-4 yaşları arasında olan kekemelik normal olarak karşılanır. Kekemeliğin %90 geçici olmakla beraber %10 kadarı kalıcı olabilir. Israr eden kekemeliklerde gerekli müdahalenin yapılması gerekir. Bazı durumlarda kekemelik dalgalanmalar şeklinde değişik dönemlerde görülebilir.
Ailenin çocuğun kekemeliğine dikkat çekmemesi gerekir. Çocuk kekelemeye başladığında sanki normal konuşuyormuş gibi davranmak önemli bir noktadır. Eğer dikkat çekerse, uyarırsa çocuğun anksiyetesi daha da artar, bu da konuşmanın daha da bozulmasına neden olur. Kekemelik durumunu değişik stres etkenlerinin, kaygı durumlarının, aşırı kontrolcü ebeveyn davranışlarının, yeni hayat aşamasında ( kardeş doğumu, okula başlama gibi ) uyum güçlüklerinin kekemeliğin şiddetini artırdığı konusunda klinik veriler mevcuttur. Kekemelik belli bir süre geçmez ise anne babaların zaman kaybetmeden çocuklarını çocuk psikiyatristine götürmeleri gerekir. Belli bir yaştan sonra kekeleme için konuşma, nefes ve ritim egzersizleri verilir. Bu egzersizler ile çocuğun durumuna eşlik eden kaygı durumlarını azaltmak amacı ile ilaç tedavisi de uygulanabilir. Yurt dışında konuşma terapisti yetiştiren dört senelik fakülteler olmasına karşın ülkemizde kekemelik profesyonel anlamda ele alınmamaktadır .
Bu arada kekemelikten dolayı çocukta gelişebilecek özgüvenin zedelenmesi, sosyal ortamlara girmek istememe ile birlikte sosyal fobi, etrafta konuşmaktan kaçınma, arkadaş ilişkilerinde bozulmalar, ders ve okulda konuşmak istemediği için uyum güçlükleri, içe çekilme, kendini ifade etmekte zorluk, kronik depresyon gibi durumlar görülebilir. Bu nedenle eşlik eden bazı psikiyatrik sıkıntılar için psikoterapi ve ek ilaç desteği yapılmalıdır.

Uzm Dr OSMAN ABALI

Tepki Skoru
0
benim kardeşim 14 yaşında ve kekeliyor çok sık değil ama kekelediğinde de çok kekeliyor ve kıpkırmızı oluyor ne yapmalıyım? çok üzülüyorum. bu kalıcı olabilirmi???sizce>?

Tepki Skoru
0
Çok teşekkürler paylaşım için.Benim de sınıfımda bir çocuğum da konuşma güçlüğü var ben tam olarak anlayamadım problemin ne olduğunu,kelime tekrarı yapmıyor ama konuşmasının akıcılığını ve çocuğun psikolojisini ciddi anlamada bozuyor.Ailesi bademciklerinden ve geniz etinden demişlerdi sene başında ama ben emin olamıyorum çocuğun günlük yaşantısını,sosyal ilişkilerini çok fazla etkiliyor.İnanılmaz sinirli bir çocuk,o konuşurken kimse dinlemeyince çığlık atıyor,kendini sıkmaktan rengi değişiyor,kriz geçiriyor gibi oluyor,Aşırı sinirli bir çocuk ve bence tek etken de bu konuşma problemi.Paylaşmak istedim ben de.Babasında hafif kekemelik var diye duydum,babası pek konuşmuyor çok genç ve ilgisiz,annesini 1kere gördüm,hep babaanne ilgili çocukla.Her sorduğumda geçiştirdi beni ameliyat olacak diye,Sene başından beri ameliyat olacak pazartesi,bir dahaki ay...gibi beni geçiştiriyor gibi geldi...Aşırı bağımlı bir çocuk,burnunu bile kendi silmiyordu...Bana"sil" diyordu.Bana nedense geniz etinden olmayabilir gibi geliyor,çünkü psikolojik olarak da çocukta çok fazla olumsuzluk var.bu rahatsızlıktan dolayı meydana gelen problemlerden bahsetmiyorum..Umarım kalıcı değldir ve umarım çocuğu bir psikiyatriste götürmeyi reddetmezler.Ben de paylaşmak istedim sadece.Tekrar teşekkürler.

Tepki Skoru
0
bilgilendirdiğiniz için teşşekürler...

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00