Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Kanal tedavisi hakkında herşey

Katılım
16 May 2007
Mesajlar
32
Tepki Skoru
0
Puanları
0
kanal tedavisi
kanal tedavisi dişlerin köklerindeki pulpanın foarmen apicale denen kökün sonlandığı noktaya kadar çıkartılıp,içi bşalan kanalın genişletilmesi ve doldurulması tedavilerini kapsar. her kanal tedavisine başlanan diş illa kurtulacak diye bir kural yoktur. her şey mükemmel yapılmış bir kanal tedavisinde bile diş kurtarılamayabilir. mucize bir tedai değildir.
hangi dişlere kanal tedavisi uygulanır,
kısaca çürük dişin özüne yani bizim pulpa dediğimiz kısma kadar inmiş dişlere
travma sonucu foramen apicale yani kökün sonlandığı bölgedeki dişe giren sinir damar paketinin hasar görmesi sonucu diş canlılığını yitirmişse yani vital halden devital hale gelmişse
ön bölgedeki dişlerin kök ucunda kronik apikal abse oluşmuş ve bu dişlerin kök ucunun 1-3 lük kısmının rezeke edilmesi yani kesilmesi gereken
vakalardan önce
dişi porselen yada benzer bi kaplamaya çalışırken dişin preperasyonu yani kesimi sırasında pulpa dış ortama yakınsa,postoperatif hassasiyeti önlemek ve ilerde olabilece problemleri elemine etmek amacıyla
kanal tedavisinin uygulndığı bazı durumlardır.
oldukça sabır ister. saç teli kadar kanllarda milimetrik yapılan bir tedavidir.
Kanal tedavisinin aşamaları;

1. Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.

2. Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.

3. Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.

4. Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.

5. Bazı vak'alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.
 
Katılım
7 Ocak 2007
Mesajlar
6,268
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
47
Bilgiler için çok teşekkürler.:) Bir çok kez kanal tedavisi yapıldı bana, fakat en önemlisi de ön dişim çürümüştü ve doktorum bana anestezi uygulamadan kanal tedavisi yapmıştı. Hatta iki doktor aralarında bu durumdan ötürü tartışmışlardı. Neticede dolgum yapıldı 10 sene önceydi. Ağrı ya da herhangi başka bir çürüme v.s bir şikayetim olmadı bu kadar sene içerisinde. Fakat dolgulu dişim diğer dişlerimden rengi farklı kararmış durumda. Tabii önd iş olunca rahatsız edici estetik olmayan bir durum. Sayın hocam bana bu durumda dişimin rengi konusunda bir öneriniz olabilir mi acaba, ne yapmam gerekir beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum, teşekkür ederim.
 
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
32
Tepki Skoru
0
Puanları
0
dişin kararmasının sebebi ise devitalizasyon ( dişin canlılığını yitirmesidir ) . tek kararan dişiniz için
blaching ( beyazlatma ) uygulaması yapılabilir. intrakronal teknik bi alternatif olabilir. düzelemeyecek derecede renkleşme varsa sabit protetik restorasyon ( mesela porselen ) tek dişiniz için tadvi seçeneği olabilir. ben kendi adıma tüm dişlere yapılacak keyfi bir blaching ( beyazlatma ) işlemine karşıyım. beyazlatma mucizevi bir tedavi deilidir. dişteki mineral dengesini değiştimek surtiyle blaching yapılır. bunun bazı dezavantajları vardır. sıcağa soğuğa daha hassas ve kırılgan dişlere sahip olabilirsiniz. tek koyu olan dişe uygulatınız ama genel bi ağıza bu işlemi uygulatmamanızı öneriririm. tabi endikasyonnu ancak hastayı görünce doğru koyabiliriz.
bu işlemi diş hekimliği fakültesinden mezun herhangibir diş hekimi meslektaşım
uygulayabilir
geçmiş olsun dileklerimle
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst