Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Kadın hastalıkları ve doğum alanında koruyucu hekimlik uygulamaları

Nihal EROĞLU

YÖNETİM EKİBİ
Yönetici
Katılım
25 Nis 2006
Mesajlar
5,063
Tepki Skoru
25
Puanları
38
Aile Planlaması yöntemi belirlenmesi
Gebelik öncesi değerlendirme (PREKONSEPSİYONEL VİZİT)
Gebelik muayeneleri
Genel jinekolojik muayene
Menopoz döneminde koruyucu hekimlik
Doktorun klasik anlamda görevi "hastalığın" tedavisidir.
Günümüz doktorunun görevi ise daha farklıdır: Günümüzde doktorun ilk görevi hastalığı önlemek, ikinci görevi hastalığı tedavi etmektir. "KORUYUCU HEKİMLİK" adı verilen bu ilk görev Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları için de aynen geçerli olmakla birlikte bu branşın kendine özgü bazı yönleri vardır:
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı doktorların diğer branş doktorlarına göre önemli bir farkı, bu branş uzmanlarının "hastalarının" bir kısmının yanlızca doğum yardımı bekleyen sağlıklı kadınlar olmalarıdır. Bizlere bu aşamada düşen görev, doğum yardımını gerçekten yardımın gerekli olduğu durumlarda vermektir. Gebelik ve doğum fizyolojik bir süreçtir ve anne adaylarının büyük bir kısmı hiç bir "tıbbi" müdahale ve yardım olmaksızın sağlıklı bir şekilde anneliğe geçiş yaparlar. Doktorun fizyolojik bir sürece gereksiz bir müdahalesi veya yanlış yaklaşımı tümüyle sağlıklı bir anne adayının "sağlıklı" kategorisinden çıkmasına neden olabilir. Tıbbın çoğu branşında doktor sağlıklı bir insanla karşı karşıya kalmaz ve bu nedenle Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları diğer branş doktorlarına göre çok büyük bir sorumlulukla karşı karşıyadırlar.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları doğum yardımı yanında hastalığın tedavi edilmesi görevini de üstlenirler. "Hastalığın" tedavisi bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı için istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması olabileceği gibi, servikste (rahimağzında) ya da endometriumda (rahim iç tabakasında) ortaya çıkmış kanser lezyonlarının tedavisi, ya da gebelikte ortaya çıkmış bir normaldışı durumun tedavisi şeklinde olabilir. Ya da ileri yaşlarda osteoporoz (kemik erimesi) nedeniyle kemiklerinden birinde kırık meydana gelmiş bir kadının tedavisi için hastanın acilen bir ortopedi uzmanına refere edilmesi ("gönderilmesi") de jinekologların karşılaşabileceği durumlardan biridir.
Yukarıda saydığımız bu bir kaç "hastalık" durumu, önceden yapılmış bir başvuru olması durumunda önemli bir kısmı ya tümüyle önlenebilen (etkili aile planlama yöntemlerinin devreye sokulması) ya da erken dönemde saptanarak daha etkili bir şekilde tedavi edilebilen (kanser öncüsü lezyonların saptanması, "kemik erimesinin" erken saptanarak yavaşlatılması ve hatta tümüyle durdurulması) şeklinde olabilmektedir.
İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanının Koruyucu Hekimlik görevini yerine getirilebilmesinin ilk koşulu hastanın erken dönemde başvuru yapmasıdır.
Aşağıda bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak kendi Koruyucu Hekimlik uygulamalarımın işleyişi konusunda bilgi bulabilirsiniz:

Aile Planlaması yöntemi belirlenmesi

Amaç: istenmeyen bir gebeliğin önlenmesi

Burada tercihan eşiyle başvuran kadına yaklaşık 20 dakika süren karşılıklı bilgi alışverişi çerçevesinde kendisine en uygun doğum kontrol yönteminin belirlenmesi, muhtemel yanetkiler, koruyuculuk oranları gibi konularda bilgiler verilir.
Sonrasında kadının kendisine en uygun aile planlama yöntemlerini uygulama konusunda gerekli muayene ve işlemler yapılır.

Gebelik öncesi değerlendirme (PREKONSEPSİYONEL VİZİT)
Amaç: planlı bir gebelikte ortaya çıkması muhtemel normaldışı durumların riskini en aza indirmek
Burada karşılıklı yaklaşık 35 dakika süren ayrıntılı bir görüşme çerçevesinde risk faktörleri araştırılır, varolan risk faktörlerinin giderilmesi için yapılması gerekenler tartışılır, bir plan çizilir, muayene+ultrasonografik inceleme ve gerekli laboratuar tetkikleri yapılır.

Yapılacak işlemler:

Jinekolojik muayene+ultrasonografi
toksoplazma IgG ve IgM araştırması
rubella IgG ve IgM artaştırması
Kan şekeri ölçümü
BUN, kreatinin (böbrek işlevlerinin değerlendirilmesi)
TSH (tiroid bezi işlevlerinin değerlendirilmesi)
tam kan sayımı
tam idrar incelemesi
idrar kültürü


Gebelik muayeneleri
Amaç: mevcut bir gebelikte ortaya çıkması muhtemel normaldışı durumların riskini en aza indirmek
Burada karşılıklı yaklaşık 40 dakika süren ayrıntılı bir görüşme çerçevesinde risk faktörleri araştırılır, varolan risk faktörlerinin giderilmesi için yapılması gerekenler tartışılır, gebelik takip planı çizilir, muayene+ultrasonografik inceleme ve gerekli laboratuar tetkikleri yapılır.

11-14 testi: bu testte amaç, 11.-14. gebelik haftalarında bebeğinizde yapılan ense kalınlığı ölçümüyle Down sendromu riskinin belirlenmesi ve bu haftalarda ultrasonla saptanması mümkün anomalilerin değerlendirilmesidir.

Genel jinekolojik muayene
Amaç: genital sistem sağlığının değerlendirilmesi ve belirti vermeyen patolojilerin saptanması ve giderilmesi.
Günümüzde her kadının yıllık olarak bir kez jinekolojik muayeneden geçmesi ve papsmear değerlendirmesine tabi tutulması gerektiği artık Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir.

Menopoz döneminde koruyucu hekimlik
Kadın hayatının yeni bir evresine adım atan ya da atmakta olan kadının mevcut sağlık problemlerinin tanısını ve tedavisini kapsar. Karşılıklı yaklaşık 40 dakikalık bir görüşmede menopozun anlamı, önemi, yarattığı değişiklikler tartışılır.
Bu kategoride hastaya aşağıdaki değerlendirmeler yapılır:
Genel Doktor muayenesi
Jinekolojik muayene (meme muayenesi de bu aşamada yapılır)
Jinekolojik ultrason
Laboratuar:
tam kan sayımı
sedimentasyon
total kolesterol
HDL-Kolesterol
LDL kolesterol
trigliserit
BUN
ürik asit
kreatinin
SGOT, SGPT
gama GT
alkalen fosfataz
AKŞ
Tam idrar tetkiki
kalsiyum
fosfor
GGK (gaitada gizli kan)
HbsAg

Mamografi ve meme ultrasonu
papsmear
kemik dansitometresi EKG
eforlu EKG
Pa akciğer grafisi
Tüm batın ultrasonu ve dahiliye uzmanı değerlendirmesi önerilir.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst