Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

İLETİŞİM BOZUKLUKLARI

Tepki Skoru
0
İLETİŞİM BOZUKLUKLARI

Dil insan beyninin çok özel bir becerisidir.İletişim bozuklukları;
Kekeleme,Karışık Dili Algılama-Sözel Anlatım Bozukluğu,Sözel Anlatım Bozukluğu gibi özel tanılar altında görülebildiği gibi dil gelişimi ya da konuşmayı etkileyebilecek Zeka Geriliği,İşitme Güçlüğü,Başka Psikiyatrik Bozukluklar,Sonradan Gelişen Bozukluklar ve Çevresel Olaylar birçok faktör nedeniyle de İletişim becerisinde yetersizlik gelişebilir.

Çocukların konuşma gelişiminde bir yaşından önce(genelde 8-9 aylıkken) ilk kelimelerin söylenmesi ve 3 yaşından önce de konuşma becerisinin önemli ölçüde tamamlanması beklenir.Örn;dil gelişimi gecikmesi genellikle zeka geriliğinin ilk işaretlerinden biridir. Otizm, duygusal problemler,uyum bozuklukları gibi psikiyatrik sorunlarda; kafa travması,beyine ait sorunlar gibi fiziksel hastalıklarda; gebelikte madde kullanımı,aşırı ebeveyn ihmali vb çevresel koşullarda konuşma problemi ortaya çıkabilir.

Kekeleme:Çocuğun; konuşmasında akıcılık ve zamanlama açısından sorun yaşamasıdır.Ses ve heceleri tekrarlama,sesleri uzatma, kelimeleri bölme,kısa ifadelerle konuşma ve konuşurken gerilme davranışlarla kendini gösterir ve sıklıkla da toplumsal iletişimi bozar. Ergenlik öncesi % 1 sıklıkta,iken ergenlikte bu oran 0.8‘e düşer. Erkek çocuklarda kız çocuklardan 3 kat daha fazladır.Tipik olarak 2-7 yaşlarda başlar.Alevlenme ve yatışma periodları gözlenebilir.Çocukta bozukluktan kurtulmaya yönelik düzenekler ve duygusal tepkiler gelişir. Sözel Anlatım Bozukluğu:Kullanılan kelimelerde kısıtlılık, dilbilgisi hataları, kelimeleri anımsama ve karmaşık cümle kurma güçlüğü ile tipiktir. Çocukların %3-5’inde görülür ve erkeklerde daha sıktır. Karışık Dili Anlama-Sözel Anlatım Bozukluğu: Öncekine benzer. En önemli ayırdettirici özelliği anlama noksanlığıdır.Çocuklarda %3 sıklıktadır.Çoğu sonuçta normal dil becerilerini kazanırlar ancak sonlanımı öncekinden daha kötüdür.

Nihal EROĞLU

YÖNETİM EKİBİ
Yönetici
Tepki Skoru
26
paylaşımın için sağol ellerine sağlık...

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle