Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Fiziksel gelişim

Katılım
3 Kas 2012
Mesajlar
11
Tepki Skoru
0
Puanları
0
gelişim yaşam boyu sürer ancak çocukluk döneminde diğer tüm dönemlere oranla daha fazla görülebilir fiziksel gelişim çocuğun beden yapısındaki nicel değişme ve artışları içerir gelişimin 2 şekli vardır nicel değişim niteliksel değişim
Bebeklik döneminde (0-2) fiziksel gelişim, doğum öncesinde olduğu gibi, doğum sonrasında da kalıtım ve çevrenin etkisiyle oluşmaktadır. Doğumda döl yatağının güvenli ortamından ayrılan bebek, çeşitli dış uyaranların etkisi altındaki yeni yaşam alanına geçer.



Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönem ilk aylardır. Doğum sırasında bebeğin boyu hızla uzamaya başlar, ancak yaş ilerledikçe uzama giderek yavaşlar örneğin bebek doğumdaki boy uzunluğunu; üçüncü ayın sonunda % 20’sini, bir yaşına dek %50, iki yaşına kadar ise %75 oranında geliştirir.



Benzer bir durum ağırlık içinde geçerlidir. Bebek beş aylıkken doğumdaki ağırlığının iki katına, on iki aylıkken üç katına ulaşır ancak ikinci yaşın sonuna doğru, ağırlık artışında yavaşlama başlar. Kız bebekler, boy ve ağırlık açısından erkeklere oranla daha yavaş gelişirler. Fakat her iki cinsiyette de doğumdaki boy ile yetişkinlik döneminde ulaşılabilecek boy arasında bir ilişki vardır.



Bununla birlikte diğer bedensel gelişme öğeleri için olduğu gibi, boy için de beslenme ve çevre koşulları önemi bir etkendir. Bu dönemde baş toplam beden uzunluğunun dörtte biri kadardır. Bacaklar, kollara oranla daha kısadır. Sinir sistemi gelişiminde önce, baştaki sinirler, daha sonra kol ve bacak sinirleri gelişir. Bebeklerin solunum yapma sayısı, yetişkinlere göre yaklaşık iki buçuk kat daha fazladır. Bebeklerin kalp atışları da yetişkinlere oranlara iki kat daha fazladır.



Bebeğin her türlü besini sindirecek bir sinir sistemine sahip olması ikinci yaşın sonun da gerçekleşir. Boşaltım sistemi de sindirim sisteminin gelişimine paralel olarak gelişir. Ancak bebeğin çişini tutmasını sağlayan sidik torbasının kas gelişimi 12-30 aylar arasında gerçekleşir. Bu nedenle anne babaların tuvalet eğitiminde, gelişimin kritik dönemleri ilkelerine uygun davranmaları ve bebeklerine gerekli hoşgörü ve esnekliği göstermeleri gerekir.



Bebek ilk süt dişlerini 5-8 aylar arasında çıkarmaya başlar. Kasların gelişiminde de önce kalın sonra ince kaslar gelişir. 0-2 yaş döneminden sonra fiziksel büyüme nispeten daha yavaştır. Bu dönemde kızların, erkeklere oranla ince motor kasları hızla gelişir. Bu nedenle kızlar denge sağlama, makas kullanma veya kalem tutma becerileri açısından, erkeklerden daha başarılıdırlar.



Altı yaşındaki çocuk beyni büyük ölçüde yetişkin beyninin fiziksel büyüklüğüne ulaşır. Gelişim baştan bedene doğru olduğu için çocuklar kas-zihin koordinasyonunda çeşitli güçlüklerle karşılaşırlar. Örneğin sağa sola hızlı dönüşlerinde, dengelerini yitirirler. Tırmanma, zıplama, topla oynama becerileri de yeterince gelişmemiştir.



Altı yaşındaki çocuk doğum ağırlığının 7-8 katına erişir. Dört yaşında bir çocuk, doğumdaki boyunun iki katına ulaşırken, altı yaşındaki çocuk, bundan 10-12 cm daha uzundur.





Doğum sonrası: Bebek yatarken, kollarından çekerek oturtulursa başı tamamen geride kalır. Yüzüstü yatarken emekleme hareketleri yapar. Adım atabilir ancak dik tutulduğunda bedeni bükülür.



Bir aylık: Yüzüstü yatarken başını birazcık kaldırır.



İki aylık: Otururken desteklendiğinde başını kısa bir süre tutar. Yüzükoyun yatarken gövdesinin bir yanındaki kol ve bacaklarını hareket ettirir, başını kol ve bacaklarından bağımsız olarak hareket ettirir, 45 derecelik açı kadar başını kaldırabilir.



Üç aylık: Bebek yatarken, kollarından çekerek oturtulursa başını kısa bir süre tutar ve yastıklarla desteklenirse 10-15 dakika oturabilir. Yüzüstü yatarken başını 90 derecelik açıyla kaldırır.



Dört aylık: Otururken başını dik tutabilir ve tüm yönlere döndürebilir; desteklenirse 30 dakika oturabilir. Yüzükoyun yatarken, sırtüstü dönebilir; elleri üzerinde yükselip dizlerini bükebilir.



Beş aylık: Bebek yatarken, kollarından çekerek oturtulursa başı omurgasıyla aynı hizada durur. Sırtüstü yatarken yüzükoyun yuvarlanabilir. : Kucakta ayağa kalktığında, kendi ağırlığına biraz dayanabilir.



Altı aylık: Dengeli bir biçimde oturabilir ve sırtüstü yatarken anneye veya herhangi bir eşyaya uzanarak kendini oturur durumuna getirebilir. Başı omurgasıyla aynı hizada durur. Kucakta ayağa kalktığında, ağırlığını dengeler ve ayaklarını iter.



Yedi aylık: Kısa bir süre yalnız başına oturur. Elleri ve dizleri üzerine yerleştirildiğinde sallanır; karın üstü yatarken kendini ileri çeker. Eşyalara tutunarak ağırlığını destekler.



Sekiz aylık: Dengeli bir biçimde yalnız oturur ve otururken hareket edip sallanabilir, yüzükoyun yatarken oturur bir duruma gelebilir. Emekleyebilir. Eşyalara tutunup dengesini ayarlar.



Dokuz aylık: Emekliyorsa, kendini denetler; isteyerek arkadan öne, önden arkaya yuvarlanabilir. Otururken ayağa kalkmak için kendini itebilir.



On aylık: Ayakta dururken oturabilir; emekleme konumundan oturmaya geçebilir. Birine ya da bir şeye tutunarak ayakta durabilir.



On bir aylık: Yalnız başına ayakta durur; ayaktayken bir şeye uzanmak için eğilebilir. Güvenli bir biçimde ayağa kalkıp oturabilir; iki elinden tutulursa yürüyebilir.



On iki aylık: Bir elinden tutulursa yürüyebilir ancak bırakılırsa dengesini kaybeder ve düşebilir.



On üç aylık: Düzgün yürüyebilir ve eşyalara tırmanabilir.



On dört aylık: Ayakta dururken bir şey almak için dengesini kaybetmeden eğilebilir.



On beş aylık: Basamakları tırmanıp, inebilir ve yalnız başına gayet güzel yürüyebilir.



On altı aylık: Koşar, ancak hala çok düşer; dengesini kaybetmeden bir ayağının üzerinde durur; arkasındaki bir oyuncağı çekebilir.



On yedi aylık: Tüm yönlere yürür, daireler çizebilir ve merdivenleri çıkar.



On sekiz aylık: Toplara vurur, güvenle koşar ve dans eder.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst