Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

fiziksel gelişim

Katılım
21 Kas 2012
Mesajlar
8
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
30
Fiziksel gelişim, bedenimizin fiziksel yapısı ve büyüklüğündeki değişmeleri içerir. Fiziksel gelişim sürecinde, bireylerin bedenleri gittikçe daha çok genişleyerek büyür, beden yapıları olgunlaşır, bedenlerinin yapı ve fonksiyonları gelişir. Fiziksel gelişim, bireyin kendisi ve içinde büyüdüğü çevre arasındaki etkileşimden ortaya çıkar. İnsanlar, yaşamın başlangıcı olan döllenmeden itibaren hızlı bir şekilde büyür ve gelişirler.
Doğum öncesi dönemde, çok hızlı bir fiziksel gelişim gerçekleşir. Bu gelişim; dölüt, embriyo ve fetüs evrelerinden geçerek ortaya çıkar. Dölüt evresi, döllenme ile başlayan ilk iki haftalık zaman dilimindeki hücre çoğalmalarını içerir. Embriyo evresi, sekizinci haftanın sonuna kadar devam eden ve organların biçimlendiği evredir. Fetüs evresiyse, doğuma kadar devam eden, organların büyüdüğü ve işlevselliğinin arttığı evredir. Doğum öncesi dönemde çeşitli genetik ve çevresel faktörler bebeğin fiziksel gelişimini etkileyebilir.
Bebeklik döneminde çok hızlı bir fiziksel gelişim ortaya çıkar. Bebekler yaşamak için gerekli fiziksel özelliklerle dünyaya gelmişlerdir ve bebeklik süresince bu fiziksel özelliklerini hızla geliştirirler. Ağırlık, boy uzunluğu, vücut sistemleri ve duyusal özelliklerde hızlı bir fiziksel gelişim gerçekleşir. Bebek doğduğunda, refleksleriyle motor etkinliklerde bulunurken, bebeklik dönemi içerisinde yaşam için çok önemli olan yürüyebilme, elle tutma, bağırsak ve sidik torbasını kontrol edebilme gibi temel motor becerileri geliştirir. Ancak, bebeklik döneminde fiziksel gelişimin ortaya çıkışındaki çoğu değişmeler, olgunlaşmaya ve geçirilen yaşantılara bağlı olarak bireysel farklılıklar gösterebilir.
İlk çocukluk döneminde bedensel gelişimin hızı ve büyüme değeri, bebeklik dönemine oranla azalır, ancak düzenli bir biçimde artmaya devam eder. Motor gelişim açısındansa hem kaba hem ince motor becerilerin gelişimi hızlı bir biçimde gerçekleşir. Bu dönemde çocukların kas gelişimi dikkat çeker. Kas gelişimiyle birlikte çocukların yürüme, koşma, tırmanma, yakalama, sıçrama, vurma gibi motor becerilerinde ilerlemeler olur. Böylece, bu dönemde kaba motor becerilerin ince motor becerilere göre daha iyi bir şekilde geliştiği gözlenir. Motor becerilerin gelişimiyle okul öncesi çocukların hareket düzeyi artar. Bu dönemde, kaba ve motor becerilerin gelişiminde cinsiyet farklılıkları gözlenebilir. İkinci çocukluk döneminde bedensel büyümenin hızı yaşamın ilk yıllarına göre yavaştır. Ancak, büyüme kararlı bir şekilde devam eder. Çocuklar sinir, kemik ve kas yapılarının gelişmesi sonucunda, bedenlerini daha iyi kontrol edebilirler, ilk çocukluk dönemindekinden daha düzgün ve daha koordineli motor beceriler gerçekleştirebilirler.
Ergenlik döneminde çok yoğun bir fiziksel gelişme yaşanır. Ergenliğin ilk yılları olan erinlikte, bebeklikteki gibi çok ve ani bir bedensel büyüme ortaya çıkar. Ayrıca; erinlikte birincil ve ikincil cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasıyla cinsel olgunlaşma gerçekleşir. Erinliğe, kızlar, erkeklerden yaklaşık iki yıl daha önce girdikleri için daha hızlı büyür ve gelişirler. Bireylerin erinliğe girme yaşı çok büyük farklılıklar gösterebilir ve bunun sonucunda bazı bireylerde erken olgunlaşma ya da geç olgunlaşma gözlenebilir. Ergenlik döneminde yaşanılan yoğun fiziksel gelişme ve bu gelişmedeki bireysel farklılıklar, ergenlerin beden yapılarına ilişkin algılamalarını etkileyebilir ve ergenler bazı güçlükler yaşayabilirler.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst