PROGRAMDAKİ ETKİNLİĞİN ADI=Anadil Etkinliği
MATEMATİK ETKİNLİĞİNİN ADI=Ayşe ve Fatma
KAVRAM=Eski-Yeni
YAŞ= 5–6
SÜRE=15 dk
MATERYALLER=Tamamlanmamış Hikâye
UYGULANAN YÖNTEM VE TEKNİKLER=Öykü tamamlama
GELİŞİM ALANI=Dil Alanı
Amaç3=Türkçeyi doğru kullanabilme
Kazanım1=Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanır.
Amaç4=Kendini sözel olarak ifade edebilme
Kazanımlar
1-Dinlerken/konuşurken göz teması kurar.
3-Belli bir konuda konuşmayı başlatır.
4-Belli bir konuda konuşmayı sürdürür.
5-Söz almak için sırasını bekler.
6-Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.
7-Duygu, düşünce ve hayallerini yaratıcı yollarla açıklar.
GELİŞİM ALANI=Bilişsel Alan
Amaç3=Dikkatini Toplayabilme
Kazanımlar
1-Dikkat etmesi gereken nesneyi/durumu/olayı fark eder.
2-Dikkatini nesne/durum/olay üzerinde yoğunlaştırır.
ÖĞRENME SÜRECİ=Uygun bir ortam oluşturularak çocuklara hazırladığımız eski-yeni kavramının geçtiği hikaye okunur ve bu hikayede kavramlar matematik kavramıyla verilir. Çocuğun kendi cümlesiyle hikayeyi tamamlaması istenir. Bu şekilde çocuğun Türkçeyi doğru kullanması, yaratıcılığının arttırılması sağlanır.
DEĞERLENDİRME=
AYŞE VE FATMA
2 tane arkadaş varmış. Birinin adı Ayşe diğerininki Fatma’ymış. Ayşe her gün yeni kıyafetlerini giyinir okula gelirmiş. Fatma’ysa Ayşe’yi her gördüğünde üstündeki eski kıyafetlere bakaaarrr, üzülürmüş.Aslında Ayşe’yi çok seviyormuş, onun yeni giysiler giymesinden mutluluk duyması gerektiğini düşünüyormuş fakat içinde anlayamadığı bir kıskançlık oluşmuş. Kendi kendine “neden benim kıyafetlerim eski ablamdan kalan kıyafetleri giymek istemiyorum bende yeni kıyafetler giymek istiyorum” diyormuş. Bir gün eve ağlayarak gelmiş. Annesi Fatma’nın neden ağladığını merak etmiş ve yanına gidip neyi olduğunu sormuş. Fatma ağlama sebebini aslında Ayşe’yi çok sevdiğini fakat içten içe istemeden kıskandığını annesine utanarak söylemiş. Annesi de bu duruma çok üzülmüş fakat ellerinde Fatma’ya yeni kıyafet alacak paraları yokmuş. 1 gün geçmiş, 2 gün geçmiş, 3 gün geçmiş Fatma okula gitmek istememiş. Fatma’nın neden okula gelmediğini merak eden Ayşe’yse en iyisi ben Fatma’nın evine gideyim de Fatma neden gelmiyor diye bir sorayım demiş.
MATEMATİK ETKİNLİĞİNİN ADI=Ayşe ve Fatma
KAVRAM=Eski-Yeni
YAŞ= 5–6
SÜRE=15 dk
MATERYALLER=Tamamlanmamış Hikâye
UYGULANAN YÖNTEM VE TEKNİKLER=Öykü tamamlama
GELİŞİM ALANI=Dil Alanı
Amaç3=Türkçeyi doğru kullanabilme
Kazanım1=Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanır.
Amaç4=Kendini sözel olarak ifade edebilme
Kazanımlar
1-Dinlerken/konuşurken göz teması kurar.
3-Belli bir konuda konuşmayı başlatır.
4-Belli bir konuda konuşmayı sürdürür.
5-Söz almak için sırasını bekler.
6-Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.
7-Duygu, düşünce ve hayallerini yaratıcı yollarla açıklar.
GELİŞİM ALANI=Bilişsel Alan
Amaç3=Dikkatini Toplayabilme
Kazanımlar
1-Dikkat etmesi gereken nesneyi/durumu/olayı fark eder.
2-Dikkatini nesne/durum/olay üzerinde yoğunlaştırır.
ÖĞRENME SÜRECİ=Uygun bir ortam oluşturularak çocuklara hazırladığımız eski-yeni kavramının geçtiği hikaye okunur ve bu hikayede kavramlar matematik kavramıyla verilir. Çocuğun kendi cümlesiyle hikayeyi tamamlaması istenir. Bu şekilde çocuğun Türkçeyi doğru kullanması, yaratıcılığının arttırılması sağlanır.
DEĞERLENDİRME=
AYŞE VE FATMA
2 tane arkadaş varmış. Birinin adı Ayşe diğerininki Fatma’ymış. Ayşe her gün yeni kıyafetlerini giyinir okula gelirmiş. Fatma’ysa Ayşe’yi her gördüğünde üstündeki eski kıyafetlere bakaaarrr, üzülürmüş.Aslında Ayşe’yi çok seviyormuş, onun yeni giysiler giymesinden mutluluk duyması gerektiğini düşünüyormuş fakat içinde anlayamadığı bir kıskançlık oluşmuş. Kendi kendine “neden benim kıyafetlerim eski ablamdan kalan kıyafetleri giymek istemiyorum bende yeni kıyafetler giymek istiyorum” diyormuş. Bir gün eve ağlayarak gelmiş. Annesi Fatma’nın neden ağladığını merak etmiş ve yanına gidip neyi olduğunu sormuş. Fatma ağlama sebebini aslında Ayşe’yi çok sevdiğini fakat içten içe istemeden kıskandığını annesine utanarak söylemiş. Annesi de bu duruma çok üzülmüş fakat ellerinde Fatma’ya yeni kıyafet alacak paraları yokmuş. 1 gün geçmiş, 2 gün geçmiş, 3 gün geçmiş Fatma okula gitmek istememiş. Fatma’nın neden okula gelmediğini merak eden Ayşe’yse en iyisi ben Fatma’nın evine gideyim de Fatma neden gelmiyor diye bir sorayım demiş.