Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Dinçer: 66. ayını dolduran çocuğumuzu biz okula zorunlu olarak kayıt edeceğiz

Tepki Skoru
0
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar Genelgesi''yle, ilköğretime başlama yaşının 66 ay olduğunu belirterek, ''66. ayını dolduran çocuğumuzu biz okula zorunlu olarak kayıt edeceğiz. Kayıt yaptırmayan veliye de bunun hesabını soracağız'' dedi.

Dinçer, Turgut Özal Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya geldi.

Üniversite öğrencilerine zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun ve uygulamasıyla ilgili bilgi veren Bakan Dinçer, kanuna yönelik pek çok eleştirinin yapıldığını hatırlattı.

''Türkiye'de alışılmış düzene o kadar çok sahip çıkıyoruz ki farklı bir düşünce ve uygulama söz konusu olduğunda onun getireceği faydalardan çok değişimin risklerini hissediyoruz'' diyen Bakan Dinçer, her değişimin beraberinde bir takım riskler de taşıdığını belirtti.

Değişimin, birtakım beklentiler için yapıldığını ve bunun topluma sağlayacağı faydaların algılanması gerektiğini dile getiren Dinçer, bunun, riskleri görmeye çalışmaktan çok daha olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi.

Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

''Biz normal şartlarda '6 yaşında eğitime başlıyoruz' diyoruz ama fiilen böyle değil. Pek çok ili kapsayan bir analiz yaptırdım bu kararları vermeden önce. Türkiye'de ortalama okula başlama yaşı 74-76 ay, geçtiğimiz dönemle alakalı. Gerçekte kanun '72 aydan itibaren başlayın' demekle birlikte, yönetmelikte yapılan düzenleme ile eylül de başlayan okul için aralık ayı sonunda 72. ayını dolduran çocuklar kayıt yaptırırlar diye bir düzenleme yaptığımız için 69. aydan itibaren yani 68. ayı doldurmuş, 69. aydan itibaren çocuklarımızı okula kayıt etmeye başlıyoruz, 84. aya kadar. Yani aşağı yukarı 16 aylık zaman farkı olan çocuklarımızı kaydediyoruz. Bunun ortalaması ise 74-76 aydır.

Şimdi biz yeni bir düzenleme ile 66. ayı alt limit olarak belirledik. Yani 66. ayını dolduran çocuğumuzu biz okula zorunlu olarak kayıt edeceğiz. Kayıt yaptırmayan veliye de bunun hesabını soracağız. 66. aydan itibaren kayıt yaparsak ulusal düzeyde bir ortalama aldığınızda, ortalama 72 aya düşmeyi başarıyoruz.

Bu açıdan bakıldığında Türkiye gerçek anlamda okula başlama yaşına dair uygulamaya şimdi ulaştı.''

Tepki Skoru
0
ben bişey sormak istiyorum ben köyde görevli bir öğretmenim anasınıfında kaç öğrenci olması gerekiyor kapatılmaması için böyle bir sınırlama varmı?

Tepki Skoru
0
Hocam 10 öğrenci olması gerekiyor. 48 ay ve üstü yeterli sayıyı tutturamazsanız 36-48 ay öğrencileri de kaydedin. İsterseniz gelsinler isterseniz gelmesinler ama kaydedebilirsiniz.

Bu arada biz müdürle bir hesaplama yaptık. Eğer 60-66 ay çocukların velilerini anasınıfına ikna edebilirsek eski sisteme göre sadece 3 aylık bir fark oluyor. Yani anasınıfına başlama yaşı olarak neredeyse değişen hiçbir şey yok.

Tepki Skoru
0
Pardon yanlış söyledim. 60-66 ay çocukların velilerini ikna edebilirsek diyecektim.

Yani eski sisteme göre her ne kadar 7 yaş çocuklar 1. sınıfa başlıyor olarak görülse de Ay hesabına bakınca aslında 63 aya kadar çocuklar 1. sınıfa kayıt edilebiliyordu. (Aralık ayında doğanlar)

Yeni sistemde eğer 60-66 ayları ikna edebilirsek çocuklar 3 ay , edemezsek ise 9 ay erken başlamış olacak.

Tepki Skoru
0
sorun şu ki benm şuan sınıfımdakı tum öğrencilerim ilkokula başlıcak..köyde dün bir araştırma yaptım ev ev gezip 5 tane öğrenci var diğerlerinin yaşları çok küçük.. bu durumda neyapılır ki?

Tepki Skoru
0
günaydın büşra hocam aynı sorun bende de var. bende köyde görev yapıyorum ve veliler anasınıfına göndermeyeceklerini söylüyorlar. seneye beni ne bekliyor bilmiyorum.

Tepki Skoru
0
bizde göndermeme olayı sene içinde var.okula gelebilecek çocuk sayısı 5 seneye. eğer sınır 10 öğrenciyse zaten anasınıfı kapatılır. tabi milli eğitim kapanmasın diye 2 yaş 3 yaş yazın demezlerse.

Tepki Skoru
0
kapatılırsa ilçedeki başka köylere gönderirler:( ya da okulunuzda öğretmen sıkıntısı varsa 1.sınıf öğretmenliği yaptırabilirler. 1.sınıf ta anasınıfı gibi olacağı için bunu da yapabilirlermiş bana bunu söylediler.

Tepki Skoru
0
sınıfçı sıkıntısı yok şuan okulda . açıkçası ben tekrar köye gidip görev yapacağımı düşünmüyorum burda yaşadığım sıkıntılarıbi daha yaşamak istemiyorum çünkü

Tepki Skoru
0
haklısınız hocam. bakalım sonumuz ne olacak. herşeyin hayırlısı...

Tepki Skoru
0
Benim bildiğim kadarıyla 48-60 ay çocuklar anasınıfında olacak. Velileri ikna edebilirsek 60-66 ay da bizde olacak. Bu ay grubundaki çocukları araştırın. Eğer 10 kişiyi buluyorsa sorun yok. Velilerle konuşun. Göndermeyeceklerse bile kayıtlarını yaptırsınlar. Göndermeyecek olanlardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini , fakat anasınıfının kapanmaması ve diğer çocukların eğitime devam edebilmesi için 10 kişiye ihtiyacınız olduğunu anlatın. Bu kayıtların sadece formalite olduğunu söyleyin.

Eğer 48-66 ay çocuklarla 10 kişi olmuyorsa 36-48 ay çocukları da formaliteden kaydedin. 36-66 ay çocuklarla 10 kişiyi doldurabiliyorsanız yine sorun yok. Fakat 36-66 ayda da 10 çocuk olmuyorsa o zaman ne olur bilmiyorum.

Benim yaptığım hesaba göre bizim köyde sürekli gelecek çocuk sayısı 48-60 arası aylarda 10 kişiyi geçiyor. Bir çocuk 60-66 ay arasında. Bu sene kayıt yaptı ama ailesi ovaya gittiği için gelmedi. Önümüzdeki sene gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Fakat biz yine de ailesini ikna edip anasınıfına yazdırmayı düşünüyoruz. Onun haricinde 36-48 aylık çocukların aileleri kaydettirmek isterse çocuklarını kaydedeceğim. Fakat o yaş grubunu zorlamayacağım. İstediği zaman gelip istediği zaman gelmeyecek.

Bu sene 36-48 ay aralığında 5 çocuk vardı. İstedikleri zaman geldiler istemedikleri zaman gelmediler. Özellikle kurallara uyma konusunda çok büyük aşama kaydettiler. Normalde büyük okulda olsam almam 36-48 ay. Fakat zaten sınıf mevcudum fazla olmadığı ve o çocuklarla ilgilenebileceğim için alıyorum.

Her neyse. İşin özü Eğer 48-60 ay arası sürekli gelecek çocuklar 10u bulmazsa önce gelmeyecek çocukları da formaliteden kaydedin. Yetmezse 60-66 ay çocuklarının velilerini ikna etmeye çalışın. Onlar da yetmezse 36-48 aylık çocukları formaliteden kaydedin.

1: 48-60 aylık çocuklardan göndermek istemeyenlerin velilerine formaliteden kaydedeceğinizi çocukların okula gelmeyeceklerini ve eğer okula göndermezlerse hiçbir ücret ya da malzeme talep etmeyeceğinizi söyleyin. Fakat okula göndermeye karar verirlerse malzemeleri aldıracağınızı da ekleyin ki sonradan yanlış anlaşılmalar yaşanmasın.
2: 60-66 aylık çocukların velilerine çocukların 1. sınıfa uygun olmadığını gerekirse yanınıza bir sınıf öğretmeni alarak velilere anlatın. Çocukların başarma ihtimalinin olduğunu fakat çok zorlanacaklarını ve eğer öğrenmeyi başaramazsa ya da diğer çocuklardan çok geride kalırsa (ki daha ufak olduğu için kalacağını) kendine olan güvenini yitireceğini ve başarısızlık hissi ile okuldan soğuyacağını ; kendini yetersiz göreceğini ve yıllarca bu duygudan kurtulamayacağını anlatın.
3: 36-48 aylık çocukların velilerine eğer isterlerse arada bir çocuklarını sınıfa getirebileceklerini söyleyin. Haftada 1 gün ya da birkaç haftada 1 gün gibi. Bu çocuklar için büyük bir ihtiyaç listesi belirlemeyin. En fazla 1 kalem 1 silgi 1 pastel boya seti isteyin. Hatta sizi zor durumda bırakmayacaksa sınıfa 1-2 pastel boya seti alın. Bu çocuklar gelince kullandırın. Bu çocuklara ya çok kolay etkinlik yaptırın ya da sadece boyama. Ancak bu çocukların yapılacak sınıf etkinliğinde başarılı olacaklarına inandığınız zaman sınıf etkinliklerine katın.

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle