Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Çocuklarda Gecikmiş Konuşma

Katılım
3 May 2006
Mesajlar
238
Tepki Skoru
0
Puanları
0
Yaş
58
Çocuklarda Gecikmiş Konuşma

Konuşma çocuğun kendisi ve çevresi ile dengeli ilişki kurma ve sürdürmesine yarayan, geleneksel sesli sembollerin yer aldığı bedensel tepkiye dayanan bir iletişim sürecidir.

Çocuğun konuşması kendi yaşından beklenenden çok geri yada konuşma gelişimi açısından yavaş bir seyir gösteriyorsa o konuşma gecikmiş konuşmadır. Bir bakıma çocuğun bebeklik çağında geçirmesi gereken konuşma gelişim aşamalarından birinde duraklayıp kalma yada aşamalardan birine geri dönüş yapma halidir.

Bu tip çocuklarda hiç konuşamamaktan birkaç kelimeye kadar söylemeye kadar çeşitli belirtiler görülebilir. Kelime dağarcıkları sınırlıdır. Cümle kurmada güçlük çekerler. İsteklerini anlatmak için jest,mimik ya da işaret kullanırlar. Bazen de istek ve duygularını hareketlerle anlatmaya çalışırlar. Çevrelerindeki konuşmalara pek ilgi göstermezler. Durmadan anlamsız sesler çıkarırlar.Bazıları topluluktan kaçar ve kendi başlarına oynamayı seçerler. Duvarlara vücutlarını sürtmek, bir başkasının elini tutmak veya sıkmak gibi hallerin yanı sıra daha çabuk ağlama, bağırma, oyuncaklarını atma, fırlatma gibi hırçınlıklar görülebilir .










Zeka geriliği, uzun süren hastalıklar,işitme kaybı gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra psikolojik nedenlerde geciken konuşmanın sebeplerinden olabilir. Özellikle duygusal çatışmalar ve boşluklar çocukta etkili olabilir. Sevgi ve şefkat gereksinimlerinin doyurulmayışı kardeş kıskançlığı ve şoklar duygusal çatışmaya yol açabilir. Aile içerisindeki düzensizlik ve aile yaşamındaki büyük değişiklikler bazen konuşmayı geciktirebilir hatta geriletebilir.

Fiziksel bir sorun temelli olmayan ve gecikmiş konuşması tespit edilen çocuklarda bu sorunu aşabilmek için öncelikle çocukta konuşma ihtiyacı yaratmak ve çocuğu konuşmaya güdülemek gerekir. Konuşarak çocuğu isteklendirme, örnek olma ve işaretlerle yada çeşitli seslerle ifade etmek istediği sözcükleri sürekli söyleyerek ve ona söyleterek motive etme ve kelime kullanmada çocuğu tembelliğe alıştırmama uygulanabilecek yöntemlerdendir.

Özellikle 3-6 yaş arasındaki dönemde yani çocuğun oyun çağında görülen geciken konuşmanın en hızlı giderilebileceği yol çocuğun kendi yaş grupları içerisinde ve oyunla onlarla birlikte olabileceği, hem kendisinin konuşma ihtiyacı duyacağı hemde yeni kelimeler öğrenebileceği ortamlarda bulunmasıdır..

Münevver AYDOĞMUŞ
 
Katılım
3 May 2006
Mesajlar
459
Tepki Skoru
0
Puanları
0
AYRICA ÇOCUĞA SAKIZ ÇİĞNETMEK,PİPETLE SÜTVS.İÇMESİNİ SAĞLAMAKTA GEREKİYOR.HAYVAN SESLERİ ÇIKARTMAKTA YARDIMCI OLUYOR.TABİKİ ANNE BABADA ÇOCUKLAKONUŞACAK VE KONUŞMASI İÇİN ORTAM HAZIRLAMALI.BU KONUDA SENİN FİKRİN NE YADA SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN GİBİ SORULAR SORULMALI.
 
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
2
Tepki Skoru
0
Puanları
0
2,5 yaşındaki oğlum birçok kelimeyi söylüyor,fakay cümle kuramıyor.Acaba konuşma için çok geç kalmış olabilir mi?Rakamlar,şekiller,renkler hepsini biliyor ve söylüyor fakat cümle kurup seri olarak konuşamaması beni çok üzüyor.Çalışan bir anne olmama rağmen ilgili bir anne olduğuma inanıyorum.Çalıştığım zamanlarda annem ilgileniyor.Oda gayet ilgili kitaplar okuyoruz,onunla sohbet edip oyunlar oynuyoruz sürekli diyalog var fakat konuşmamakta ısrarlı zorlamak istemiyorum.Zeki bir çocuk herşeyi hemen öğreniyor.Ama nedenini çözemiyorum.Arkadaşımın oğlu aynı yaşlarda ve 6-7 aydır süper konuşuyor.Bana yardımdı olurmusunuz.Ne yapabilirim, bir problem olabilir mi? Teşekkür ederim.
 

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle

18 yıldır sizlerleyiz. Türkiye'nin ilk okul öncesi eğitim platformu
Üst