Benim sınıfımda her şeyin sorumluluğu öğrencilerime ait. Her gün iki kişi nöbetçi olur görevleri her şeydir, öğretmenin yardımcısı gibi. Öncelikle herkes kendi işini tam olarak yapıyor, nöbetçi kontrol ediyor gerekirse düzenliyor. Bitkileri sulama,hayvanları besleme, peçete tutma, masaları silme, çöp kaldıysa toplama, terlikleri gerekirse düzenleme, çalışılan dergileri dağıtma,her hangi bir şeyi dağıtma, mutfağa gidip bir istenileni alıp getirebilme, herkesin adına eline sağlık deme, sıralarda en önde olma, diş macunu kutusunu yerinden alma ve tutma v.s. Her yaptıkları görev hakkında mutlaka aferin çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz bugün bana, iyi ki siz vardınız şeklinde övücü sözler söyleyerek motive ederim. Sınıf olarak lavaboya giderken tek sıra olmayız çift çift sıra oluruz. Her çocuğun bir arkadaş eşi vardır ve birbirlerini beklemeden hiç bir şey yapmazlar, birbirlerinin sorumluluğunu taşıyorlar. Aile katılımı bilgi kağıtlarını, biten dergileri ve onlara ait çeşitli eşyaları mutlaka kendilerine veririm ve sizin göreviniz bunları ailenize vermek veya iletmektir derim. Günün sonunda her gün bir öğrenciye öğretmen olma sorumluluğu veririm arkadaşlarına söz hakkı vererek istedikleri etkinlikleri yapıyorlar.Çok istekli olmayan çocukların görevlerini yerine getirince memnuniyetini belirtmeyi unutmamak lazım. Uyguladıklarımın yararını görüyorum etkili oluyor.