Bence bu bayramları çocuklara işkence haline getirecek olan kişiler de eğlence haline getirecek olan kişiler de bizleriz.
Birincisi çocukları aylarca katı kurallarla çalıştırmamız gerektiğini düşünmüyorum. Sonuçta onlar çocuk ve bir gösteriyi mükemmel yapmak zorunda değiller. Ki büyük insanlar bile hata yapabiliyorken çocukların gösteri sırasında yapacakları hatalar çok masum karşılanmalı. Kolay bir gösteri seçilip en fazla 1-2 hafta çalıştırmanın yeteceğini düşünüyorum.
İkincisi çocuklara gösteriler için pahalı kıyafetler almanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Kim ne derse desin bu konuda öğretmenler hatalıdır. Suç tamamen öğretmenlerindir. Diyelim ki bir palyanço kıyafeti gerekiyor. Aynı kıyafeti 50-60 liraya satın alan öğretmen de gördüm 10 lira masrafla aileye yaptıran öğretmen de gördüm. Sonuçta kimse bizi pahalı kıyafetler almaya zorlamıyor. Ya da zorlayamaz.
Üçüncüsü idarecilerin ve ailelerin beklentisi yüzünden gösterilerimizi daha şatafatlı yapmak zorunda hissediyoruz. İdareciler okullarının reklamı olsun diye aileler ise farklı sebeplerden istiyorlar bunu. Fakat işi amacından saptırmamak gerekiyor.
Dördüncüsü gösteriler bayramın amacından sapmamalı bence. Bu bayram çocukların büyükleri eğlendirdiği bir bayramdeğil çocukların eğlendirilmesi gereken bir bayram. Çocuklara direkt olarak bu gösteriyi yapacağız demek yerine varsa elimizde birkaç gösterinin videosunu izleterek onlar arasından seçmelerini sağlamalıyız. Hatta mümkünse zor hareketleri çocuklarla birlikte değiştirip onların istedikleri hareketleri koymalıyız. Ve sadece gösteri ile bırakmamalı çocuklara yönelik yarışmalar düzenlemeliyiz. (Hatta büyüklere yönelik yarışmalar düzenleyip çocukların onları seyredip eğlenmesini de sağlayabiliriz. Yani sandalye kapmaca oynayan büyükleri çocukların izlediğini düşünsenize...)
Ve son olarak. Diyelim çocukların yapması için bir gösteri , şiir ya da başka bir şey aldık gösterimize ve çocuklar sevmedi ve yapmak istemedi. O zaman ısrar etmemeli ve çıkarmalıyız.
Bunlar benim fikirlerim. Kimse katılmak zorunda değil.